Közélet

2010.08.29. 19:18

Birtokba vette a megye és az egyetem a Tudásközpontot

A négymilliárdos, 14 ezer négyzetméteres új épület felépítése jelentette eddig a legkevesebb problémát a 2010-es projektek közül.

Babos A.

Gördülékenyebben haladt a 14 ezer négyzetméteres, négymilliárdos új épület, a Tudásközpont felépítése, mint maga az átadás-átvétel folyamata. A múlt héten megírtuk, hogy egy napra leállították az egyetemi könyvtár költöztetését, méghozzá úgy, hogy a kivitelező, a Gropius Zrt. biztonsági emberei gyakorlatilag azonnali munkabeszüntetésre szólították fel a költöztető cég embereit, és kitessékelték őket az épületből.

Habár elterjedt, hogy elszámolási vita állhatott az akció mögött, azt hamarosan cáfolták, s lapunk is úgy tudja, hogy néhány, a birtokbavétellel kapcsolatos szolgáltatás átadás-átvételével kapcsolatosan nem sikerült megegyeznie a kivitelezőnek és a megyei önkormányzat, valamint az egyetem által létrehozott üzemeltetőnek, a Pécsi Tudásközpont Kft.-nek. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb kérdés az volt, hogy ki feleljen a Tudásközpontért, ha bármi történik, például a költöztetés során egy teherautó kárt tesz az épületben. A kivitelező készre jelentett, az üzemeltető ugyanakkor még nem volt birtokon belül, mikor megkezdődött a költözés. Az átadás-átvétel jóval lassabban ment, mint azt a felek előtte gondolták.

Egyebek mellett a Pécs2010 Menedzsment Központ közbenjárására már másnap folytatódhatott a költözködés, ám a tényleges megállapodást csak pénteken este sikerült megkötni. Erről már dr. Merza Péter, az EKF-program fejlesztési igazgatója beszélt lapunknak. Ettől kezdve viszont elkezdődött az üzemeltetés, a Tudásközpontért a Pécsi Tudásközpont Kft. felel, és ezzel egyidejűleg elindult a garanciális időszak is. Így, ha a kivitelezésből adódó probléma merülne fel, akkor azt a Gropius dolga lesz javítani. Ezzel Pécsé lett az ország legmodernebb könyvtára, ahol szeptember 8-án a Pécsi Tudományegyetem a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont házavató ünnepségére és ezzel egybekötve  egyetemi tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésére kerül sor., és már másnap, 9-én indulhat a kölcsönzés, ugyanakkor az öszszes könyv feltehetően csak október végéig érkezik meg.

További részletek a hétfői Dunántúli Naplóban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!