Közélet

2016.12.15. 18:53

Blahó Gergely legyőzte a vírust és Csongorként is befutott

Van, hogy egy fiatalnak minden összejön. A népszerű pálya, a gyors karrier, a siker. S van, hogy önhibáján kívül épp a tetőponton botlik egyet. Így járt Blahó Gergely színművész is, a Csongor és Tünde főszereplője, de már szó szerint talpra állt, és újra jól érzi magát a színpadon.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Olyan már volt, hogy egy színész beugrása mentette meg a Pécsi Nemzeti valamelyik premierét, de az még nem történt meg az elmúlt fél évszázad során, hogy egy színész betegsége miatt elmaradt volna a bemutató. Ez történt meg pénteken, ahol ráadásul Blahó Gergely színművészetis egyetemi hallgatónak ez lett volna az első nagyszínházi főszerepe.

– A múlt hétvégén a lámpalázat is felülírta a valódi láz?

– Jött a calicivírus, előbb végigsöpört A szecsuáni jólélek teljes csapatán, aztán a mi próbáinkra is beszivárgott. Annyira elkapott, hogy péntek este infúzióra kellett kötni, viszont másnap már ott lehettem a színpadon. Így az a fura eset állt elő, hogy egy nap két premier is volt a teátrumban. S bár az előzmények rosszul alakultak, az előadás sikerült, nagyon pozitívan fogadta a közönség a több generációhoz szóló látványos, elgondolkodtató Csongor és Tünde színjátékunkat.

– Hogy került Pécsre?

– A színművészeti egyetem végzőseként a gyakorlati időmet töltöm itt. Rázga Miklós igazgató pontosan 13 hónapja szólt, hogy vegyem át Wunderlich József szerepét A szentivánéji álomban, és ezt követték újabb felkérések.

– Látok egy másik szálat is, szerepelt a nyáron az Ördögkatlan ősbemutatójában, mely a Bárka alapításának 20. évére emlékezett.

– Olyan egykori gyerekszereplőkből verbuválódott az a társaság, akik a Bárkában kezdték, és felnőttként is színészek maradtak. Engem 11 éves koromban választottak ki az Iskola a határon és a Pál utcai fiúk színjátékokba, s ez indított el a pályán. Az ördögkatlanos improvizációs játékunk pedig tavasztól a Szkénében megy tovább.

– Mi lesz a végzést követően? Tervek, vágyak, Pécs?

– A legnagyobb vágyam most az utazgatás lenne, ehelyett a biztató valóság: színházi munkák Pécsett, Budapesten és Tatabányán. Továbbá jövőre végzek a Színművészetin, s ezt követően nálam Pécs is erősen képben van.

– Reménykedhetnek a fiatal baranyai hölgyek, szabad még Blahó Gergely?

– Éppen Pécsett ismertem meg egy éve a barátnőmet, Viktóriát, Németh János színművész nevelt lányát, akivel az időm jó részét együtt töltöm. Ha pedig szabadság, kikapcsolódásként olvasgatok, szeretek főzni, és lekötnek a számítógépes játékok is.

Tegnap volt pontosan 24 éves

Blahó Gergely 1992. december 13-án született Budapesten, vagyis beszélgetésünkkor pontosan 24 éves volt. A józsefvárosi Deák Diák Általános Iskolába járt ének tagozatra, majd a Szentgyörgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium következett, végül a Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatáról került be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre 2012-ben, Máté Gábor és Dömötör András osztályába, ahol 2017-ben végez. Az egyke fiú családjában egyetlen színházi kapocs van, a nagyapa filmes díszlettervező. Budapesten Ferencvárosban él, ahol korábban a Bp. Építőkben gyeplabdázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!