Közélet

2015.03.21. 17:51

Börtönépítés: a szavazás után is tovább forrnak az indulatok

Kispál László, volt önkormányzati képviselő jelen volt a szavazatszámlálásnál, mint bizottsági tag, és elmondása szerint furcsa dolgokat tapasztalt.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Mint arról beszámoltunk, csütörtök este számolták össze a börtönépítéssel kapcsolatos szavazatokat Komlón: 4370 igen és 1612 nem válasz érkezett. Bár ebből arra lehetne következtetni, hogy a lakosság nagy része támogatja a börtönprojektet, az ellenzők szerint ennél azért árnyaltabb a helyzet.

Kispál László, volt önkormányzati képviselő például jelen volt a szavazatszámlálásnál, mint bizottsági tag, és elmondása szerint furcsa dolgokat tapasztalt. Állítása szerint a szavazóurnákban kötegekben voltak bedobva a szavazólapok, olyan is akadt, amiben több mint kétszáz lap „tapadt össze”. Mindegyiken az igent ikszelték be.

Több panasz érkezett arról is, hogy egyes városrészekben megvették a szavazólapokat, vagy csak egyszerűen kilopták őket a postaládákból. Sokan emellett azt is furcsának találták, hogy ilyen kiemelkedően magas volt a részvételi arány (10 965 szavazólapból 6008 került vissza), hiszen ez Komlóra a korábbi választásoknál nem volt jellemző. (Igaz, itt nem egy, hanem négy nap állt a lakosság rendelkezésére.)

Megkérdeztük a város első emberét is arról, történhetett-e csalás. Polics József kérdésünkre elmondta, a szavazólapokat minden postaládával rendelkező házba kivitték, plusz szavazólapokat nem adtak ki senkinek. Ha valaki szerint csalás történt, az tegyen feljelentést, és bocsássa a hatóság rendelkezésére a bizonyítékokat. A polgármester úgy véli, olyan arányú volt az igenek száma, hogy ha több százat el is csaltak volna (amit kizártnak tart), akkor sem befolyásolta volna a végeredményt.

Ahogy azt megírtuk, a szavazás eredménye nem ügydöntő, vagyis nem kötelezi semmire az önkormányzatot. Azt, hogy végül pályázik-e a börtönépítésre a város vagy sem, a képviselő-testület dönti majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!