Közélet

2007.08.31. 10:09

Botlókövek őrzik az elhurcoltak emlékét

Tízezernyi helyen rakott már le emlékköveket az a német művész, aki csütörtökön Pécsen folytatta a holokausztnak emléket állító küldetését.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A járdába süllyesztett, réztáblás kövek az elhurcoltaknak állítanak emléket (fotó: Laufer L.)
[/caption]Günther Demnig kölni szobrászművész helyezte el - ahogy már számos európai városban - a pécsi emlékező macskaköveket, hivatalos nevükön „botlóköveket” a holokauszt áldozatainak emlékére.

A kezdeményezés Németországból indult el, ott már közel tízezer ház előtt állítja meg az embereket a réztáblás kockakő, emlékeztetve a történelem legsötétebb korszakára. Most Pécs is csatlakozott a Bipolar Programhoz, a közgyűlés májusban döntött a kezdeményezés támogatásáról.
Itt négy betonkockát helyeztek ki három zsidó és egy roma család utolsó lakhelye előtt, a réztáblára az elhurcoltak nevét, születésük, deportálásuk dátumát, a kivégzés helyét vésték.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Günther Demnig már tízezernyi botlókövet helyezette el Európa városaiban (fotó: Laufer L.)
[/caption]1944. július 3-án és 4-én Pécsről négyezer zsidót deportáltak, emellett négy-ötezer baranyai roma halt meg koncentrációs táborokban. A pécsi nevek Stark András pszichiáter segítségével kerültek fel a kövekre: Böhm Jenő a Munkácsy utca 5., Lénárt Franciska a Papnövelde utca 10., Stark Károly a Lánc utca 6., Sárközi Mária-Maris, Petrovics Sándor, Petrovics Károly és Petrovics Mihály a Szigeti út 35. szám előtt.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!