Közélet

2008.09.05. 08:08

Botrányt emleget a pécsi Fidesz

A Pécs Holding eladta a város szívében álló, Nick-udvarnak nevezett épülettömböt. Az ellenzék az eljárásmódot felháborítónak tartja, vizsgálatot és felelősségre vonást kér a polgármestertől.

Cseri László

A Király utca és a Széchenyi tér sarkán lévő, Nick-udvarként ismert épületegyüttes rekonstrukcióját már évekkel ezelőtt elhatározta a város, számos kísérlet fulladt azóta kudarcba, miközben a három épület alkotta rendkívül értékes tömb, amelyet egy üvegtetejű passzázs köt össze, egyre rosszabb állapotba került.

Az elmúlt évben a Nick-udvar felújítását nyilvánosan meghirdetett hasznosítási pályázat keretében kívánta megvalósítani a PVV Zrt. A társaság vezérigazgatója, Varga Péter akkor azt nyilatkozta, hogy megtartanák az épületegyüttes alapterületének 25 százalékát, voltaképpen a földszinti vendéglátó- és üzlethelyiségeket, amelyek bérleti díjaiból évi 60 milliós bevételük származik.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A három épület alkotta rendkívül értékes tömb, amelyet egy üvegtetejű passzázs köt össze, egyre rosszabb állapotba került az utóbbi években
[/caption]

E hét keddjén a gazdasági bizottság ülése elé került egy előterjesztés, amely arról szólt, hogy szükséges a város részéről egy előzetes nyilatkozat, amelyben lemond elővásárlási jogáról. Jelentkezett ugyanis egy vevő, a Beretton Invest & Trade Inc., és annak elfogadását a Pécs Holding visszaigazolta. A gazdasági bizottság az ellenzék – Páva Zsolt és Majdik Miklós – számos fenntartása ellenére ezt megszavazta azzal, hogy miután előzetes nyilatkozatról van csupán szó, az eladási ügyletet később szeretné a bizottság újra tárgyalni.

Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy másnap, tehát szeptember 3-án, szerdán aláírták az adásvételi szerződést, vagyis eladták az ingatlant a földszinti üzletekkel együtt 800 millió forintért, továbbá a kiviteli terveket 50 millióért december végi fizetési határidővel a Nick Invest Kft.-nek, amely mögött tudomása szerint svájci–ír–belga tulajdonosi kör áll. A cég 2010-re mindenképpen megújítja az épület homlokzatát és tetőszerkezetét, a belső részeket pedig lakásokká, üzletekké, irodákká alakítja majd ki.

Páva Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint az eljárásmód elképesztő és felháborító, hiszen szó sem volt a bizottsági ülésen az eladásról, csupán a vételi jogról való lemondásról döntöttek. Hivatalos vizsgálatot fog követelni a polgármestertől, s fegyelmi eljárás lebonyolítását azok ellen, akik részt vettek ebben a folyamatban.
Varga Péter elmondta: nem tud a Beretton Investről, ők a Nick Investtel kötöttek szerződést.

A cégpapírok tanúsága szerint a Nick Invest Kft.-t szeptember 1-jén, a gazdasági bizottság ülése előtti napon jegyezték be nyíregyházi székhellyel. Egyetlen tulajdonosa az Impact Continental Inc., amely a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég.

Mi is az az offshore, és miért kedvelt cégforma?

Offshore cégnek nevezzük azokat a cégeket, amelyeket olyan helyszínen jegyeztek be, ahol a helyi törvények lehetőséget adnak arra, hogy a külföldön végzett tevékenységükből származó jövedelmük adómentes lehet. Ennek fejében pár száz dolláros évi átalányadót kell fizetniük.

Így elérhető az örökösödési adó megtakarítása, a tőzsdei és tőzsdén kívüli értékpapír adómentes értékesítése, a magánvagyonok biztonságba helyezése. Ingatlanvásárlásnál az átírási illeték és adó megtakarítása. Alkalmas az offshore cég holding kialakítására, amelyben könnyen, gyorsan változtatható a részvényesi struktúra, valamint inkognitóban marad a tényleges tulajdonos. A magyarországi gazdasági társaság adómentesen fizetheti ki az adózás utáni eredményét

az offshore cég tulajdonosának. Az offshore helyszínek legtöbbjén a cégbíróság nem tartja nyilván a tulajdonosok adatait. A cég magyarországi ingatlanának értékesítése adómentes, miként az üzletrész értékesítése is. Az offshore cégnek nem kell fizetnie Magyarországon kamat- és árfolyamnyereség-adót.

Így elérhető az örökösödési adó megtakarítása, a tőzsdei és tőzsdén kívüli értékpapír adómentes értékesítése, a magánvagyonok biztonságba helyezése. Ingatlanvásárlásnál az átírási illeték és adó megtakarítása. Alkalmas az offshore cég holding kialakítására, amelyben könnyen, gyorsan változtatható a részvényesi struktúra, valamint inkognitóban marad a tényleges tulajdonos. A magyarországi gazdasági társaság adómentesen fizetheti ki az adózás utáni eredményét

az offshore cég tulajdonosának. Az offshore helyszínek legtöbbjén a cégbíróság nem tartja nyilván a tulajdonosok adatait. A cég magyarországi ingatlanának értékesítése adómentes, miként az üzletrész értékesítése is. Az offshore cégnek nem kell fizetnie Magyarországon kamat- és árfolyamnyereség-adót. A három épület alkotta rendkívül értékes tömb, amelyet egy üvegtetejű passzázs köt össze, egyre rosszabb állapotba került az utóbbi években -->

Címkék#Páva Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!