Közélet

2015.09.10. 16:00

Bukta az életpályamodell, elégedetlenek a tűzoltók

Feszült a légkör a tűzoltóságon. Egy felmérés szerint nem vált be az életpályamodell.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Az már az első megemelt fizetésnél kiderült, hogy a tűzoltók jelentős része nem elégedett a változásokkal, mostanra azonban az is kiderült, mennyire nem. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete egy nem reprezentatív elégedettségi kérdőívet készített az állomány hangulatának felmérése érdekében. A kérdések döntő többsége az új életpályamodellel és a beígért béremeléssel volt kapcsolatos, de érintettek más aktuális témát is. A kérdőívet határidőig 735-en töltötték ki az interneten, így elég széles körű felmérést sikerült készíteniük a tűzoltók jelenlegi hangulatáról. Ami – mint kiderült –, nem túl jó. A feleletekből készített statisztika árulkodó: a válaszadók nagy része (89,2 százalék!) nem kapta meg az ígért 30, illetve 25 vagy 15 százalékos béremelést, csak annak egy részét. Ami pedig a részleteket illeti: a válaszadók 20 százaléka azt sem tudja, hogy elismerték-e a tényleges szolgálati idejét, míg 275-en erre a kérdésre határozott nemmel válaszoltak. Így aztán nem csoda, hogy az új életpályamodellel a kérdőívet kitöltő tűzoltók 87 százaléka nem elégedett, és 86 százalékuk nem szívesen dolgozik a katasztrófavédelemnél.

A szakszervezeti vezetők, így a baranyaiak is, úgy vélik, a béremelésnél keltett hamis illúziók a további életpályaelemek bevezetésére is árnyékot vethetnek. A lánglovagok tartanak attól, hogy a lakástámogatási rendszer és biztosítási modell hangzatos ígéretei sem valósulnak meg. A tűzoltók csalódottak, mert amíg egy ötéves rendőrjárőr bruttó bére 260 ezer forintra emelkedett, addig egy 21 éve szolgálatot teljesítő tűzoltó bruttó fizetése a 240 ezer forintot sem éri el – mondják.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!