Közélet

2013.01.15. 13:14

Buszbaleset: új eljárás

Öt év után sem tudni, műszaki hiba vagy a vezető okolható azért a buszbalesetért, ami a pécsi Kertvárosban történt 2008 januárjában, az ítélőtábla ugyanis hatályon kívül helyezte a törvényszék korábbi döntését.

M. B. (Dunántúli Napló)

- Ez a döntés mindenképpen jobb, mint az engem elítélő korábbi - nyilatkozta lapunknak az ítélőtábla keddi, a korábbi elmarasztaló határozatot hatályon kívül helyező döntésének kihirdetését követően a halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolt buszsofőr.

- Ugyanakkor a kálváriám nem ért véget, sőt elölről kezdődik, minden szempontból jó lenne, ha gyorsan lezárulhatna az eljárás - tette hozzá.

-----------------------------------------------------------------------
A pécsi buszbalesetekről - köztük a kertvárosi tragédiáról is - itt találja az összes cikket!
-----------------------------------------------------------------------

A férfi továbbra is kitart amellett, hogy a halálos baleset műszaki hiba miatt történt. Az első fokon eljáró bíróság szerint ezt a lehetőséget nem lehet kizárni, ezért felmentették a vádlottat, másodfokon viszont azt állapították meg, hogy balesetet relatív gyorshajtás okozta.  A bíróság szerint a vádlott 47,6 kilométeres sebességgel közelített meg a jéggel borított megállót.
A harmadfokon eljárt táblabíróság szerint azonban nem bizonyított, hogy gyorsan hajtott volna a sofőr, ezért a korábbi döntés megalapozatlan. A vezető nem 47-el, hanem 43 kilométeres sebességgel hajtott be a buszöbölbe.

A tábla szerint a törvényszék mellőzte a vádlott azon állítását, miszerint a busz motorja felpörgött, s ezért vált fékezhetetlenné. De azt is mellőzte, hogy hasonló műszaki problémákról számolt be tizennégy másik sofőr tanúvallomásában, pedig - az ítélet indoklása szerint - biztosan nem szolidaritásból állították ezt, ezért nem lehet lesöpörni vallomásaikat az asztalról.

A vádlott és védője, dr. Fenyvesi Csaba ennek kapcsán azt mondták, szerintük egyenesen Pécs biztonsága forog kockán, mivel a bíróság előtt nyilatkozó sofőrök nem a levegőbe beszéltek.

Azt egyelőre nem tudni, a megismételt eljárás mikor kezdődik, azonban az borítékolható, a jogerős döntésig akár évek is eltelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!