Közélet

2011.03.31. 13:57

Cégfoglalás: városi kézben a pécsi busztársaság - események

Saját irányítás alá vonták a pécsi buszközlekedést bonyolító céget Pécs vezetői: elfoglalták a székházat, leváltották a vezetést. Az események, percről percre.

B. A. (Dunántúli Napló)

Újabb cégfoglalást hajtott végre Pécs vezetése csütörtökön - az események összefoglalóját itt olvashatja

A helyszíni beszámolók időrendben:

15:49 - Páva: összeomolhatott volna a tömegközlekedés

A buszvégállomáson tartott fórumon Bata László és Páva Zsolt beszélt. Bata László elmondta, tegnap kapott felkérést, amelyre igent mondott. Most nagyon nehéz munka vár rá, stabilizálni kell a céget és lecserélni az öreg buszokat. Az új vezérigazgató hozzátette: elbocsátást nem terveznek, a bevételeket azonban növelni kell, itt elsősorban az állami normatívára gondolnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt a kertvárosi végállomáson tájékoztatta a dolgozókat (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Páva Zsolt polgármester szerint veszélyben volt a szolgáltatás, emiatt kellett lépniük. Olyan információik voltak, hogy heteken belül összeomolhatott volna Pécs tömegközlekedése a cég tartozásai miatt - közölte a polgármester, aki szerint a PK Zrt. százmillió forintnyi üzemanyag árával tartozott a Pannon Volánnak.

15.22 - Kétharmados tulajdonrészt szerzett a város

Páva Zsolt polgármester és dr. Szabó Iván ügyvéd sajtótájékoztatón közölt részleteket a PK Zrt. ügyéről. Elmondásuk szerint a cégben 51%-os tulajdonrészt birtokló Pécs Holding még tavaly októberben kezdeményezte a kisebbségi részvénycsomag megvásárlását a Mecsekbusztól.

Utóbbi 49%-ot birtokol a PK Zrt.-ben, de a menedzsmentjogokat is gyakorolja. A részvények két harmadához (és ezzel a menedzsmentjogokhoz) egy 560 milliós vásárlással, további 15%-ot megszerezve juthatott volna a város. Szabó Iván közölte: a Mecsekbusz miatt olyan károkat szenvedett Pécs városa, amelyek közel ezzel azonos értéket képviselnek, a különbözetet - 381.000 forintot - pedig átutalták a Mecsekbusznak.

Ezzel az ügyvéd szerint a város 2/3-os tulajdont szerzett a PK Zrt-ben, ennek birtokában kezdeményezték a cég közgyűlésében a vezetőség leváltását.

Páva Zsolt polgármester a cégfoglalás előzményeiről közölte: korábban nem tudtak érdemben tárgyalni a Mecsekbusszal, a helyzeten pedig tovább rontott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentése az adótartozásról. Az utolsó csepp a pohárban az volt a polgármester szerint, hogy kiderült: a PK Zrt százmillióval tartozik a Pannon Volánnak. Páva Zsolt szerint úgy látták, nem tudnak együttműködni a Mecsekbusszal, ezért léptek.
A polgármester hozzátette: a város bírósági keresetet nyújtott be a kiszervezett buszok visszaszerzése érdekében.

15:01 - Tájékoztatja a dolgozókat a polgármester

Páva Zsolt a sajtótájékoztatón azt is közölte: fél négykor eligazítást tartanak a PK Zrt. dolgozóinak, a gyűlés helyszíne a kertvárosi buszvégállomás.

14:59 - "Biztonságba helyeztük a pécsi tömegközlekedést" - közlemény

Szeretném tájékoztatni a pécsi polgárokat, hogy az önkormányzat ma érvényt szerzett törvényes jogának és visszaszerezte a pécsi buszokat!

Mivel érdemi egyeztetések hiányát tapasztaltuk az elmúlt hónapokban, ma véget vetettünk a felesleges időhúzásnak, és visszaszereztük a közlekedési vállalat feletti irányítást, a cég élére új vezérigazgatót delegáltunk.

Tájékoztatom a pécsi polgárokat, hogy a városvezetés ezzel a lépéssel biztonságba helyezte és visszaszerezte a közösségnek Pécs buszait, biztonságba helyezte a tömegközlekedést, amelyet komoly veszély fenyegetett.

A lehető legrövidebb időn belül gondoskodunk arról, hogy Pécsett újra pontos és kiszámítható legyen a tömegközlekedés, kényelmes, tiszta és műszakilag megfelelően karbantartott buszok szállítsák az utasokat.

Azzal, hogy Pécs visszavette a buszait, még inkább határozott célunkká vált, hogy Magyarország legmodernebb, legkényelmesebb közösségi közlekedését alakítsuk ki városunkban a közeljövőben.

Dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere

14.21 - Új vezérigazgató a buszos cégnél

Munkatársunk közlése szerint Bata László az új vezérigazgató, aki korábban a Pécsi Közlekedési Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatójaként dolgozott a társaságnál.

14.13 - Késik a sajtótájékoztató

A városházán még nem kezdődött el a 14 órára meghirdetett sajtótájékoztató, a helyszínen tartózkodó újságírók úgy vélik, hogy a város vezetői a Pécsi Közlekedési Zrt székházában vannak, ezért nem értek oda a városházára.

14:04 - Kisebbségi tulajdonos: jogszerűtlen a cégfogalás

A PK Zrt. kisebbségi tulajdononosa megerősítette az értesülést a cégfoglalásról. Jahn Péter, a Mecsekbusz vezetője közölte: jogszerűtlennek tartják a város lépését, amelynek a tárgyalások során nem volt semmi megelőző jele.

13:45 - Elfoglalták a PK Zrt. székházát

Cégfoglalás zajlik a a Pécsi Közlekedési Zrt-nél - értesült csütörtökön délben a Dunántúli Napló munkatársa. A társaság székházának bejáratait egy külső cég biztonsági emberei őrzik, az épületbe senkit nem engednek be - jelentette kollégánk a helyszínről.

Az eljárás a helyszínen tapasztaltak alapján emlékeztet a Pécsi Vízmű székházának elfoglalására, amely a város vezetése és a francia kisebbségi tulajdonban lévő szolgáltató közti csata kezdetét jelezte. 

A polgármesteri hivatal korábban sajtótájékoztatót hirdetett meg délután két órára, ahol értesüléseink szerint a buszos céggel kapcsolatos bejelentésre készül Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd, aki a város jogi képviseletét látja el egyebek közt a Suezzel szembeni eljárásban.

Előzmények: rendkívüli közgyűlés

Munkatársunk korábban úgy értesült, hogy a PK Zrt.-nél csütörtökön délután egykor rendkívüli közgyűlés kezdődik. A zárt ajtók mögött zajló közgyűlés összehívását a többségi tulajdonos Pécs városa kezdeményezte a társaság 775 milliós adótartozása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!