Közélet

2014.12.25. 13:49

Cigány sors: „itt élünk, nem tűnünk el”

A mondás szerint minden csoda három napig tart – Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével beszélgetve kifejezetten örülünk annak, hogy ez azért szerencsére nem mindig igaz.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Bár korábban sem teltek a hétköznapok unalmasan Cserdiben, másfél évvel ezelőtt egy csapásra híres lett a falu s annak polgármestere. Bogdán László ugyanis tavaly tavasszal hirdette meg az úgynevezett „köcsögmentesítő” programját, amelynek részeként helyi és környékbeli fiatalokat vitt el börtönökbe, hogy ezzel egy életre eltántorítsa őket a bűnözéstől. Az elképzelésről beszámoltak az újságok, a tévék, az internetes portálok – a polgármester pedig arra használta fel a népszerűséget, hogy minden fórumon elmondja: meg lehet változtatni a cigányokkal kapcsolatos előítéleteket.

S valójában azóta is ennek jegyében telnek a napok Cserdiben, ehhez kapcsolódik minden kezdeményezés. A gondolat elterjesztéséhez az egyik legkézenfekvőbb „eszközt” használja fel a település: a jótékonykodást. A faluban immár nagyüzemben folyik a zöldségtermesztés, s a krumpli, a fokhagyma, a paprika egy része mindig adományként „végzi” – hol a megye szeretetotthonai, hol Böjte Csaba erdélyi gyermekei, hol a fővárosi szegények kapják (utóbbiról lásd keretes írásunkat).

Az akciókra természetesen a különböző médiumok is felfigyeltek – az elmúlt néhány hónapban Bogdán László egy sor tévécsatornán szerepelt.

– Pedig nem én vagyok a fontos, én egy senki vagyok, egy egyszerű cigány gyerek – mondta el lapunknak a polgármester. – Azért kaptak fel engem, mert el tudom mondani, hogy mi a baj, és tőlem hitelesen is hangzik. Ha hívnak tévébe, rádióba szerepelni vagy bárhova előadni, akkor nem azért megyek, hogy magamat fényezzem, hanem hogy képviseljem, amit gondolok. Nevezetesen hogy nincs itt olyan nagy baj – még nincs. De ha nem változunk, nem változtatunk, akkor tíz év múlva már lehet. Mi, cigányok, itt élünk, s nem tűnünk el, sem holnap, sem holnapután, sem húsz év múlva. Ezért aztán senki sem viselkedhet úgy, hogy majd csak lesz valami, várjunk, úgyis megoldódik minden magától.

Cserdi polgármesterétől persze nem vártunk azonnali ötleteket a cigány és nem-cigány emberek együttélési nehézségeinek könnyítésére – de arra kíváncsiak voltunk, hogyan látja a mostani helyzetet.

– Mostanában többször is voltam különféle tévéműsorokban, ahol mindig az volt a felütés, hogy ugye milyen nehéz most cigánynak lenni. Én meg mindig visszakérdeztem: honnan tudod, hát te nem vagy cigány. Nagyon felfújták a rasszizmus problémáját: én mindig azt mondom, hogy Gyurcsány alatt sem, Orbán alatt sem kergetett minket senki karikás ostorral. Persze mindig lesznek bolondok, akikkel nem lehet mit kezdeni, de az emberek többsége azért nem ilyen. Azt persze tudom, hogy sokaknak van fenntartásuk velünk kapcsolatban – ezt kell nekünk megváltoztatni első lépésként. De nem dumálással, hanem tettekkel!

Tettekből pedig nincs hiány: a korábban már említett jótékonykodásnak már vannak visszhangjai – nem meglepő módon mindenki nagyon örült a kezdeményezésnek.

– Ez azonban csak az első lépés: ezzel, mondjuk így, szimpatikusabbá tettük a cigányokat. Most jön az, hogy saját magunk is megváltozzunk. Le kell szoktatni a cigány embereket arról, hogy mindig csak kérjenek, hogy várják a segítséget vagy egészen konkrétan a segélyt. Az itt élők már megtapasztalták, hogy milyen jó is adni, illetve hogy igenis lehet pénzt keresni becsületes munkával. És ha ők megtapasztalták, akkor megtapasztalhatja más is.

A zöldséges Zsiguli már a főváros utcáit rója

Lapunk már korábban beszámolt néhány olyan tervről, amelyek szintén Bogdán László fejéből pattantak ki, s első hallásra is nagy sikert jósoltunk nekik. Az egyik ilyen egy utcai falatozó volt, ahol például úgynevezett romburgert, azaz cigány hamburgert is lehetne kapni. Ahogy megtudtuk, erről a tervről sem tettek le, de kicsit csúszik a megvalósítás.

A másik elképzelés viszont éppen a napokban realizálódott. Már nyáron tervben volt, hogy a Cserdiben megtermelt zöldségek egy részét szegényeknek osztják szét – ám nem a hagyományos módon: Bogdán László egy igazi zöldséges Zsigulit képzelt el, olyat, amilyennel évekkel ezelőtt gyakorta találkozhattak például a baranyai falvakban élők. Nos, a terv most valósággá vált: a hétvégén ment fel a fővárosba az az autó, amely a budapesti Bike Maffia közreműködésével a VII. és VIII. kerület legszegényebb utcáiban fog majd összesen öt tonna lilahagymát, fokhagymát, vöröshagymát és krumplit osztani a rászorulóknak. Az akcióhoz Siklósnagyfalu is csatlakozott, ők is küldtek terményeket a rászorulóknak.

Címkék#cserdi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!