Közélet

2016.10.18. 15:54

Civilek akadályozták meg a kilakoltatást egy pécsi bérlakásból

Egy hétgyermekes család kilakoltatását akadályozták meg civil aktivisták kedden a Zsolnay úton.

N. L. (Dunántúli Napló)

Bár bírósági végrehajtó ment ki az önkormányzati bérlakáshoz kedden délelőtt, de a család otthonába bemenni nem tudott, mert A Város Mindenkié Pécs civil csoport aktivistái élő akadályt képezve elállták az ajtót.

A Zsolnay úti leromlott bérlakásokról megírtuk már, hogy az önkormányzat a területet a Schlauch-programban rendezné. Mint a helyszínen megtudtuk, a civilek nem is a rendezés ellen, hanem az emberséges eljárásért állnak ki. A dolgozó, felhalmozódott tartozásának csökkentéséért küzdő Bogdán Lászlóné helyzete szerintük kritikus, nem is vitatták, hogy jelentős tartozást halmozott fel, de ennek az az oka, hogy a kisgyerekeivel otthon maradva nem dolgozhatott, külön élő férjére évek óta nem számíthat. Az utóbbi években, mióta a kicsik már iskolások, már közmunkásként dolgozhat, törleszti is a keresetének felét elvivő részleteket a tartozásból. A gyerekei szorgalmasan tanulnak, a legnagyobb már dolgozik is kőművesként, besegít a család fenntartásába. A kilakoltatás tehát egyelőre nem történt meg – a civil fellépés egyik résztvevője, Konkoly-Thege Júlia felvetette, hogy az eljárás szabálytalan lehet, mert a család előre nem is kapott hivatalos értesítést. Azzal is érveltek, hogy a fennálló tartozás mintegy tizedére csökkenthető, a szociális alapon járó lakbérmérséklést kérni is fogják visszamenőleg.

A tulajdonosi oldalról helyben senki nem nyilatkozott, de úgy értesültünk, telefonon alpolgármesteri szintről jött beleegyezés a halasztásba. A civilek ezután jogi úton igyekeznek érvényesíteni a halasztást, ami az önkormányzatnak is időt ad a szerintük méltó megoldásra.

Mintegy másfél milliós tartozás

A városháza tájékoztatása szerint Bogdánnét bírósági ítélet kötelezi a kiköltözésre, miután mintegy másfél millió forintnyi lakbértartozást halmozott fel 2011 novembere óta. Emiatt a lakáshasználati joguk meg is szűnt 2013 október végén, azóta jogcím nélküli lakáshasználónak minősülnek. Hozzátették: a bíróság ugyanakkor nem is kötelezte az önkormányzatot arra, hogy a családnak elhelyezést biztosítson. A civilek álláspontja szerint ehhez nem is kellene bírósági határozat, hiszen a lakók más bérleményekbe való elhelyezését a Schlauch Imre Városrendezési Program közgyűlés által elfogadott cselekvési terve rögzítette. A csoport közlése szerint az idén áprilisban elfogadott közgyűlési határozat A Város Mindenkié Pécs érdekvédelmi tevékenységének eredményeként született meg.

Miért oda?

A család korábban György-telepről költözött be a Zsolnay útra. A város most István-aknán kínált nekik egy másik lakást, amelyhez udvar is tartozik – csakhogy a család szerint onnan a ritka buszközlekedés a gyerekek iskolába járását veszélyeztetné, ellehetetlenítené a családot. A városháza közölte: mindenesetre fenntartják számukra ezt a lehetőséget, sőt az átköltözés költségeit is állnák.

A Város Mindenkié aktivistái szerint aggályos az elhelyezés terve, mert a 2014-ben meghirdetett városi Antiszegregációs Tervben István-aknán a lakásfunkciót felszámolandóként említették. Az önkormányzatot erről is kérdeztük, úgy érveltek, hogy a család létszámát és jövedelmi viszonyait mérlegelve nem maradt más elérhető lehetőség. A pécsi önkormányzati lakások jelentős részét már bérbe adták szociális alapon, közölték. Beköltözhető lakások akadnak a város egész területén, de ezek főleg egy-másfél szobásak, azaz alkalmatlanok nagycsaládosoknak.

A romlás után felfelé mozdítani

A városháza tájékoztatása szerint a korábban lapunk által is bemutatott Schlauch-program célja, hogy az értéküket tekintve lefelé szálló területekből felfelé ívelők alakuljanak ki. A Zsolnay út érintett épületeire még kidolgozás alatt van a hasznosítási terv, amely új funkciókat hozna be. A feladatot az A+ Építészstúdió nyerte el beszerzési eljáráson. Elsődleges a közösségi célú hasznosítás és a rendezett épített környezet kialakítása. A telkekből származó esetleges bevételeket a pécsi bérlakásprogramra, például felújításokra fordítják.

Minden érintett ingatlannál cél, hogy – még a házakat jogszerűtlenül használóknak is, mint a Bogdán család – az átköltözéshez ingatlanokat ajánljanak fel, a beköltöző családok létszámára tekintettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!