Közélet

2009.11.04. 21:26

Civilek kaptak EKF-forintokat

Hatszázmillió forintot kértek a civil szervezetek EKF 2010-es programokra, de csak százmilliót oszthattak szét a kulturális bizottság.

Cs.L.

A nyáron írt ki a város pályázatot az EKF 2010-es programjának százmilliós civil keretére. A pályázat célja pécsi kulturális programok, civil kezdeményezések támogatása. Három kategóriában lehetett indulni, a legkisebb összeg 50 ezer, a legmagasabb 10 millió forint volt. A szeptember 15-i határidőre 232 pályázat érkezett, amelyeket egy civil kuratórium értékelt, s közel a felét fogadta be.

Mint arról a kuratórium elnöke, Tarrósy István a kulturális bizottság előtt beszámolt, bár a keret 100 milliós, az igény több mint 600 milliós volt. Néhány esetben tartalmilag jónak ítélt pályázatot a kuratórium azért nem tudott támogatni, mert úgy látta, hogy a megítélhető támogatásból az adott program nem valósítható meg maradéktalanul. Nem támogattak eszközbeszerzésre irányuló pályázatokat. Általános „pályázati kulturális jelenségként” érzékelte a kuratórium – hangsúlyozta Tarrósy –, hogy szinte minden pályázó a megvalósítás tényleges költségeinek dupláját, vagy még azt is meghaladó összeget kért.

A pályázatok nagy többségénél a költségvetések jelentősen eltúlzottak a programtervek ismeretében, de kiderült az is, hogy egyes rendkívül jó, akár bombasztikus ötletet azért nem lehet megvalósítani, mert a civil szervezetek egy része nem tud pályázatot írni, a költségvetésekben pedig hibát hibára halmoztak, s formai okok miatt kizárták őket.

A kulturális bizottság úgy határozott, hogy javasolja a polgármesternek a civil kuratórium mandátumának december végéig történő meghosszabbítását. Azért teszi mindezt, mert feltételezhető, hogy azon pályázók egy része, akik a kért öszszegnél jelentősen kevesebbet kapnak, elállnak megvalósítási szándékuktól, így a maradványpénzeket újra kell majd osztani.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!