Közélet

2010.09.19. 17:44

Csak nyomokban kerékpárút a Pécs-Orfű közötti aszfaltcsík

Igen silány állapotban van a Pécs és Orfű között épülő kerékpárút, amelyet eredetileg június közepére szerettek volna átadni. Az új határidő december közepe, de ma az is kérdéses, tudják-e tartani. A kritikus helyzetre a kivitelezőnek van magyarázata.

Babos Attila

Elképesztő felvételeket küldtek be szerkesztőségünkbe olvasóink a napokban a Pécs és Orfű között épülő kerékpárút munkálatairól. A képeken és a helyszíni munkálatokról készített videón is jól látszik: a nyomvonalon lefektetett aszfaltréteg több száz méteren keresztül összetöredezett, rossz minőségű, és nyomokban sem emlékeztet egy készülő kerékpárútra. Megkerestük a kivitelező Baranya Aszfalt építésvezetőjét, Károlyi Sándort, és a munkát megrendelő Orfű Nonprofit Kft. megbízott műszaki ellenőrét, Szauer Józsefet.

Mindketten azt mondják, most valóban tarthatatlan állapotban van az épülő út legkritikusabb, erdei szakasza. Károlyi Sándor kifejtette: minden lépésük tudatos volt, számoltak a veszteségekkel, amelyeket természetesen vállalkozói kockázatuk részének tekintenek. A hibát kijavítják, és kiváló minőségű utat fognak átadni – nekik is ez az érdekük.

Mindketten hangsúlyozták, az út a legtöbb szakaszon még nem készült el, az munkaterület, s nincs átvéve. Leszögezték, amit ma látunk, az még csak a középső aszfalt kötőréteg. Az alap már mindenütt megvan, egy 35 centiméter vastag kőágyazat, amelynek szerkezete a porózustól a nagyobb kövekig terjed, ezek elegye, vízzel keveredve ad szilárdságot. Épp az alap védelme érdekében vonták be azt gyorsabban, s nem is mindenütt kellő vastagságban a második, középső aszfaltos kötőréteggel, amire jön majd később a koptatóréteg.

Annyi eső esett ugyanis, hogy már az alapot veszélyeztette, ezért úgy döntöttek, hogy a kötőréteg anyagával védik meg. Tudták, hogy lesznek veszteségeik, össze is fog töredezni az aszfalt széle, mert – bár vannak speciális, kifejezetten kerékpárút építésére szolgáló munkagépeik – az építőanyagot teherautókkal hordják, amelyek szélesebbek mint az út maga. A veszteség így is kisebb azonban, mintha az alapozást kellett volna újrakezdeni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] December az átadás következő határideje
[/caption]

A helyzetet tovább rontja a szüntelen esőzés, hisz felázott talajon nem tudnak dolgozni. Június volt az eredeti befejezési időpont, az engedélyeztetés elhúzódása miatt azonban március közepén tudtak nekiállni a munkának (bár áprilisban arról számoltunk be, hogy megfelelő ütemben zajlik az építkezés), így december közepére módosult a határidő. Harminc napnyi munka van hátra, ám az erdőben esőzéskor, és utána két-három napig nem lehet dolgozni, így nem tudják, mikorra lesznek készen.

Azt, hogy autósok is „teszteljék” az utat, fizikai akadályokkal gátolják majd meg minden ráhajtási ponton. Az erdészettel pedig egyeztettek arról, mely keresztező utakat kívánják továbbra is használni, és azokon a részeken mindenütt erősebb alapot építettek.

a legutóbbi tervek szerint ez év októbere lett volna. Varga Zsolt, a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás munkaszervezet vezetője lapunknak elmondta, a nagy mennyiségű csapadék többször hátráltatta a munkálatokat, hiszen a kijelölt nyomvonal több helyen erdő mellett, völgyben halad, ahol nehezen szárad fel a föld. A nyári esőzések, majd a korai ősz hetekkel kitolták a munkát, hiszen a felázott talajon nem tudtak dolgozni a gépek. Egyes részeken ennek ellenére már elkészültek a betonozással, a sikondai elágazónál jól látszik, hol fut majd, és milyen széles lesz az út.

A Komlói Ipari Parkot Mecsekpölöskével, Magyarszékkel és Sikondával összekötő bicikliút építése korábban a földtulajdonosokkal való egyezkedés miatt csúszott, most pedig azért, mert a nyertes kivitelezőt ki kellett zárni, s az új cég csak késve (tavasz helyett nyáron) kezdhette el a munkát.

(K. E. I.) December az átadás következő határideje -->

Címkék#Orfű#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!