Közélet

2011.06.06. 11:01

Csendrendelet: tilos lesz Pécsen a fűnyírás vasárnap délután

Nyugati példák alapján, lakossági észrevételek és bejelentések után Pécsen korlátozzák a parttalan zajongást. A közterületeken és a lakott övezetekben a magánszférát is érinti a szabályozás.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Eddig csak a közterületeken való zajongást szabályozta Pécs önkormányzata, rövidesen azonban a magánszférába is belép.

Egy készülő határozattervezet szerint a hétvégi szomszédvitákat megelőzve előírják, hogy például szombaton vagy vasárnap hány órától hány óráig lehet füvet nyírni, motoros permetezővel dolgozni, netán a panellakásban fúrni, szöget beverni. A környezeti zajvédelem helyi szabályozásáról szóló helyi rendelet tervezete elkészült, s ezen a héten az illetékes bizottság elé kerül - tájékoztatta a Dunántúli Naplót Nagy Csaba alpolgármester.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Önt milyen zaj zavarja leginkább?
------------------------------------------------------------------------

Egyelőre tág és megengedő a javaslat az európai városok hasonló csendrendeleteihez képest – a tervezet szerint például vasárnap és ünnepnapon is lehetne délelőtt 9 és 12 óra között füvet nyírni –, de Nagy Csaba szerint alighanem sok vita és módosítás után öntik majd végleges formába.

Két álláspont körvonalazódik: van, aki azonnali szigort akar, más enyhébb verziót, s majd ha a lakosság azt betartja, lehet keményíteni a rendeleten.

----------------------------------------------------------------------------
Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, Pécsen zajvédelmi okokból már szabályozták a hangosan hirdető mozgóárusok tevékenységét.
----------------------------------------------------------------------------

Köszörülés, favágás

A lakosság nyugalma, pihenésének biztosítása érdekében a motoros vagy elektromos fűnyírást, a motoros favágást, a köszörülést, a kerti traktorozást is korlátozná a rendelet. A javaslat szerint ezeket a tevékenységeket hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton délelőtt 9 óra és 12 óra, délután 15 és 19 óra között, vasárnap pedig csak délelőtt 9 óra és 12 óra között lehet majd végezni. Persze akadnak a bizottságban olyan képviselők, akik a zajkeltést szombaton délután és egész vasárnap megtiltanák – a rendkívüli kárelhárítás (például vihar kidöntötte fa felaprítása) kivételével.

Bömbölő hangszórók

Alapszabályként megfogalmazható, hogy Pécs közterületeit három zajvédelmi övezetre osztják majd. Nagyjából a belváros az egyes, környéke a kettes, és a távolabbi városrészek a hármas övezetbe sorolhatók. Az egyes övezetben például május 1-je és szeptember 30-a között 8-tól 23 óráig, a kettesben 9-től 22 óráig, a hármasban pedig 9-től 21 óráig lehetne hangosított rendezvényt tartani, s mindig a helyhez igazítanák az engedélyben, hogy milyen hangerővel, hány decibellel bömbölhetnek a hangszórók. Az esti záróra különleges esetben legfeljebb egy órával meghosszabbítható.

Utcán zenélni

Az utcai zenélés és éneklés szabályait is rögzíti a rendelettervezet, elismerve, hogy ez egy nagyváros pezsgő életéhez hozzátartozik. Mégsem kívánatos, ha az irodákban dolgozókat, kórházi ágyon lábadozókat, netán iskolákban tanulókat zavarják a muzsikával, így aztán a közhivatalok, bírósági épületek, iskolák előtt hétköznap 8-tól délután 4-ig nem lehetne énekelni, s a kórházaktól is legalább ötven méterre kell megállniuk. Így például annak a három fiatal muzsikusnak is tovább kell költöznie július 1-jétől, akik az Irgalmas Kórház bejáratával szembeni kőpadon ücsörögve szoktak zenélni.

Ha csak egy félóra

Arról, hogy hol és milyen hangerővel lehet majd rendezvényt tartani, minden esetben egyedileg döntenek a zajvédelmi szakemberek, s ez bekerül az engedélybe. Ítéletük attól függ, milyenek a terület akusztikai viszonyai. Az általános szabályok alól azonban kivétel is akadhat majd. Akik a közterületeken félóránál nem hoszszabb ideig tartó rendezvényhez készítenek hangosítást, raknak ki hangfalakat, azoknak elég 15 nappal előbb bejelenteni ezt egy formanyomtatványon, és esetükben a rövid idejű rendezvény miatt zajvédelmi szakemberek közbenjárására sincs szükségük. Elég, ha tud róla a hatóság.

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!