Közélet

2016.04.04. 19:06

Cuki kis béka és szülinapi torta - baranyai politikusok a Facebookon

Hogy a Facebook a legegyszerűbb felület a választók megszólítására, az szinte vitathatatlan – s ezt egyre inkább felismerik a baranyai politikusok is.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Szieszta a napsütésben, olvashatjuk a Facebook-kép fölött, s fotón egy valóban sziesztázó embert láthatunk a természetben, egy székben hátradőlve. A képet simán tovább is görgetnénk, ám mivel a megosztója Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője, érdemesebb a figyelmünkre. Csizi Péter ugyanis az a politikus, aki valóban használja a legnépszerűbb közösségi oldalt: gyakorlatilag minden nap tesz fel egy-egy új információt, hol egy sajtótájékoztató anyagát, hol saját fotóit a hajnali Pécsről.

A baranyai politikusok, Csizihez hasonlóan, egyre inkább kezdik felfedezni a Facebook előnyeit. Páva Zsolt pécsi polgármester oldala is gyakorta frissül, igaz, jobbára hivatalos információkkal, belinkelt cikkekkel. Hoppál Péter államtitkár (itt legalábbis) lazábbra veszi a figurát: utolsó bejegyzésén, nyilván a tavaszt köszöntve, egy cuki kis zöld béka látható. Az azonban mindannyiukban közös, hogy a család rejtve marad – a magánélet nagyjából-egészében kizáródik a közösségi oldalról.

A baranyai városok polgármesterei Facebook-használatában már sokkal nagyobbak az eltérések. Volt olyan városvezető, akinek egyáltalán nem találtuk meg az oldalát, s olyan is, amely egyszerre vegyíti a politikust és a magánembert (Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere például egyként oszt meg a városát érintő hivatalos közleményeket és szülinapi tortás fotókat).

Az összkép tehát vegyes, de biztató: ezen a téren nincs vészes lemaradásunk sem országos, sem világszinten.

Magán, nyilvános

A politikusok jelentős része magán- és nyilvános oldalt is fenntart. Ennek magyarázata egyszerű: míg az előbbin a valós ismerősöknek (például gyerekkori barátoknak, osztálytársaknak) van fenntartva, utóbbit bárki elkezdheti követni. Az eligazodást ugyanakkor nem könnyíti meg, hogy sokan (így például az MSZP-s Tóth Bertalan, vagy a jobbikos Fogarasi Gábor) ugyanazzal a profilképpel jelentkezik – utóbbi ráadásul gyakorlatilag ugyanazokat az információkat osztja meg mindkét oldalon. Fodor Ibolya esete bizonyos szempontból különleges: a pécsi városházi képviselő „politikus” oldala nyitott, a magán zárt – így előzhetők meg a legkönnyebben az esetleges olyan hozzászólások, amelyek a képviselőnőnek nem tetszenénk.

Tiffán elhíresült

Tavaly nyáron és kora ősszel pörgött fel Tiffán Zsolt, a Fidesz baranyai országgyűlési képviselőjének Facebook-aktivitása. A politikus akkor több olyan bejegyzést is közzétett, amely nem éppen visszafogottságról árulkodott („Te rohadt hazaáruló szemét! Húzz a retkes francba a gyurcsányoddal együtt!”, írta például ez Együtt színeiben politizáló Berkecz Balázsnak). Azóta valamelyest visszavett a lendületéből, néhány „migránsozást”, illetve egy meg nem nevezett polgármesternek szóló intelmet („Hej,derék polgármester Uram! Kezdesz magadhoz térni? Félig meg is tetted? Lassan a másik felét is megoldod...”) találtunk csak – ellenben az ő oldalán fedeztünk fel egy egészen remek Van Halen-koncertrészletet.

Orbán vezet

Kevéssé meglepő, hogy országos politikusok közül Orbán Viktor Facebook-oldala a leglátogatottabb. A miniszterelnöknek több mint félmillió követője van, gyakran frissül is az oldal – a hozzászólásokat azért valószínűleg moderálják, igaz, nem brutálisan, hiszen néhány negatív is felfér az oldalra. A szokásos promóciós képek mellé egy-egy viccesebb is befér: március harmincadikán, a Fidesz 28. születésnapján például egy 1989-es Bodrogi Gyula-videó került fel, amelyben az ismert színész arról énekel, miért szavaz erre a pártra. A többi pártelnök tisztes távolból követi a miniszterelnököt: Vona Gábornak 260 ezer, Gyurcsány Ferencnek 120 ezer, Tóbiás Józsefnek és Schiffer Andrásnak 22-22 ezer követője van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!