Közélet

2011.08.15. 19:35

Darázsinvázió: Baranyában naponta hívják a tűzoltókat

Feltehetően a gazdag gyümölcstermés miatt szaporodtak el idén a darazsak. Tartanak tőlük, hiszen mérgük fulladást is okozhat.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Orfűn, a Pécsi-tó partján szinte nem lehet megmaradni a darazsaktól, de a családi házak tetőterei, padlásai, sőt, a társasházak szellőzői sem menekülnek a kolóniáktól. Több olvasónk is jelezte, hogy idén szinte darázsinvázióval kell megküzdeniük, és nem értik, mi lehet ennek az oka, vagy hogy mit tehetnének ellenük. Tóth Béla zoológus kérdésünkre elmondta, hogy a bőséges gyümölcstermés, a sok édes anyag mágnesként vonzza a darazsakat, idén pedig kedvezett az időjárás a baracknak és több más gyümölcsnek is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lehet, hogy a gazdag gyümölcstermés miatt szaporodtak el idén a darazsak
[/caption]

Meglehet, hogy ez okozta a darazsak elszaporodását, hiszen, ha van elég táplálék, akkor rövid időn belül (30–50 nap) újabb és újabb generációk repülnek ki a darázsfészekből. A strandokon főként az édes ételek, italok miatt bukkannak fel, de az erős illatok (például az emberi izzadtság vagy a parfümök) szintén vonzzák őket, a csapkodás, az ideges mozdulatok pedig támadásra ösztönzik a rovarokat. Ha valaki szeretné elkerülni a darázsszúrást (amely kevésbé fájdalmas mint a méhé), próbáljon nyugodt maradni, várja meg, amíg az állat magától elrepül, javasolja a zoológus.

Vezetés közben különösképpen veszélyes darazsat terelni, ami még akkor is balesetet okozhat, ha a rovar nem csíp - ahogy ez júliusban történt Babarcon.

A lakásokban hatékony lehet a szúnyogháló, illetve az ecet használata, amely egy ideig távol tartja a darazsakat. Ahová viszont már beköltöztek, ott speciális rovarcsapdákkal gyűjthetők össze a rovarok, de ha a padláson megtaláljuk a fészküket, érdemes azt is megsemmisíteni. Ezt a hajnali órákban célszerű elvégezni, amikor még dermedtek a kas lakói, de akkor is csak védőfelszerelésben, hangsúlyozza Tóth Béla.

Aki fél tőlük, jobb, ha szakembert hív, mert egy esetleges támadás során a sok szúrás veszélyes lehet. A gyümölcsösökben permetezéssel megakadályozható a darazsak elterjedése, ami javasolt is, hiszen nagy kárt tehetnek a termésben.

Darázs vagy méh?

Sokan első ránézésre nem tudják megkülönböztetni a méheket a darazsaktól, pedig egy látványos különbség biztosan akad a kettő között: a darázsnak ugyanis vékony a dereka, innen is ered a darázsderék kifejezés is. A darazsak emellett élénk színűek, nagyobb a kontraszt a sárga és fekete mintában, a méhek pedig szőrösek, színük hamvas.

Mindkettő szúrása fájdalmas, de a darázsé talán kevésbé. A méh és a darázs is elpusztul, miután a fullánkját elveszítette, igaz, utóbbi pár napig még elél.

A tűzoltóság is vonul

A tűzoltókat szinte naponta riasztják darázsfészkekhez, néha lódarazsakkal is meg kell küzdeniük. A hétvégén két baranyai családi házhoz is lódarázs-fészek miatt hívták ki a lánglovagokat. A tűzoltóság mindemellett nem „rovarirtó cég”, sok helyen megfelelő eszközük sincs a darázsfészkek eltávolítására.

Ha azonban közvetlen a sérülés- vagy életveszély, a tűzoltóság kivonul. A bontással járó fészekeltávolítás viszont néha több kárt okoz, mint amennyi a szakszerű darázsirtás költsége.

Allergiás rohamok

A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik, amelyeket borogatással és különböző krémekkel enyhíthetünk. A méhcsípés helyét szódabikarbónás vízzel, a darázsét citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. A méreg azonban kiválthat allergiás reakciót is: ha a csípést követő rövid időn belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal ki kell hívni a mentőt, mert a személy pár perc alatt sokkos állapotba kerülhet.

Katus Eszter (Dunántúli Napló) Allergiás rohamok A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik, amelyeket borogatással és különböző krémekkel enyhíthetünk. A méhcsípés helyét szódabikarbónás vízzel, a darázsét citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. A méreg azonban kiválthat allergiás reakciót is: ha a csípést követő rövid időn belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal ki kell hívni a mentőt, mert a személy pár perc alatt sokkos állapotba kerülhet. Lehet, hogy a gazdag gyümölcstermés miatt szaporodtak el idén a darazsak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!