Közélet

2009.09.01. 15:57

„Délután négy órától nem lehet busszal bejutni Pécsre”

Elege van a menetrendből, a távolsági buszközlekedésből, vonatból a pécsi kistérség tizenhat településének. Besokalltak, s ezért alakítottak civil egyesületet a közösségi közlekedés megjavításáért.

Kozma Ferenc

Merthogy itt az iskolakezdés, a diákok jó része a megye apró falvaiból nem tud Pécsre bejárni délutánonkénti külön elfoglaltságokra: sportolni, zenét tanulni. De ha tudna is, hogy megy haza? Munkát vállalni több műszakban – kizárt. A személygépkocsin kívül nem marad más közlekedési eszköz a felnőttek számára sem, pedig vonzóak volnának – és lesznek – az EKF rendezvényei, s akadna más program is a hétvégeken, amikor a lehető legrosszabb a helyzet.

Kovács Győző, Boda polgármestere szerint vasárnaponként lakat kerül a falvakra. Hétköznap 17.15-kor lehet utoljára Pécsről hazajönni. (És mondjuk Szabadszentkirályról 16.25-kor megy Pécsre az utolsó busz.) Vér József Bicsérdért küzd, s bár a településnek elvileg vasútállomása van – négy kilométerre a falutól –, nem érti, hogy miért nem lehet a MÁV-ra is építve a közlekedést összehangolni, akár Szentlőrinc, akár Bicsérd vasútállomásához buszokat rendelni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nem könnyű busszal Pécsre jutni (fotó: AS)
[/caption]

Rozmer Béla, Gerde polgármestere szerint Pécsbagota, Velény, Szabadszentkirány is ebben a cipőben jár; ezért értett egyet avval, hogy az egyesületet felkérjék, alakítsanak ki alternatívát, keressék fel a közlekedést vezénylő cégeket. Gimesi Zoltán szabadszentkirályi lakos a közelmúltban megalakított „különös céltársaság”, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület elnöke. A menetrendi változásokon kívül azt is szeretnék elérni, ha a kistérségben, Pécs közelségében a vonaton, buszon, a pécsi tömegközlekedési eszközökön – akár a fővárosi agglomerációban – bevezetnék a közös bérletrendszert. Elképzeléseikkel még ebben a hónapban megkeresik az illetékeseket, elsősorban a Pannon Volán vezetőjét.

Nem a Volánon múlik

Horváth Zoltán, a Pannon Volán vezérigazgatója nyitott az egyesület ötleteivel kapcsolatban, bár leszögezte, a kormányzat rendeli meg tőlük a közlekedési szolgáltatásokat. Ennek ellenére bevett gyakorlat, hogy egyes térségek polgármestereivel egyeztetnek, így várja az említett egyesület elképzeléseit is. A vezérigazgató leszögezte: a hírek szerint rövidesen a regionális közlekedési tanácsok veszik át a minisztériumtól a feladatokat, ami remélhetően érezhető pozitív változásokat hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!