Közélet

2014.07.04. 18:08

Drága mulatság az élményfürdő

Tombol a nyár (a meteorológusok egész hétvégére 30–31 fokot ígérnek Baranyában), aki teheti, vízpartra menekül. A kulturált, változatos fürdőzéshez azonban jobbára csak a fizetős strandok, élményfürdők jelentenek alapot. És itt kezdődnek a gondot.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A ma már csak elvétve (egy-egy kisebb településen) fellelhető egyszerű, „népi” strandok helyére sok helyen élményfürdőket építettek. Ez pedig nem feltétlenül kedvez a kevésbé módos családoknak. Bár kétségtelen, a zárt tér, a fedett medence nagy előny lehet, ha például rossz az idő, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a „kényelem árát”.

Ami nem is csoda, tekintve az élményfürdők árlistáit. Míg a régi strandokra pár száz forintért megvehettük a belépőket, addig a modern komplexumokban kisebb vagyonokat is elkérnek egy alkalomért. A baranyai fürdők árai alapján kiszámoltuk: ha egy kétgyermekes család szeretne eltölteni egy napot hétvégén valamelyik intézményben, 5–6 ezer forint alatt nem fogja megúszni. És ez az alsó határ, hiszen a végösszeg akár 10–11 ezer is lehet.

Kedvezmény vannak – módjával

Felmerül kérdés, vajon adnak-e az élményfürdők különböző kedvezményeket. Adnak, ha nem is éppen bőkezűen. Hétköznap általában olcsóbbak a belépőjegyek, mint hétvégén, kivéve a hosszú hétvégéhez kapcsolódó szabadnapokat, valamint az ünnepnapokat. Lehet venni családi jegyeket, és igénybe vehető csoportos kedvezmény is. Diák- és nyugdíjasjegy is akad, illetve fél napos, vagy esti (pár órás) belépő is. Ezek azonban csak ritkán jelentenek fél- nagy negyedárat – valójában pár száz forintos kedvezményről van szó. Telefonon nem szívesen adnak tájékoztatást a fürdők, ezért célszerű az internetes honlapjukon körbenézni, vagy személyesen, a jegypénztárnál érdeklődni.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mennyit költ strandolásra?
---------------------------------------------------------------------------

Jobban megéri inkább elutazni?

Ha a fürdőbelépők összege meghaladja a 10 ezer forintot, érdemes elgondolkozni azon, hogy inkább benzinre költsük a pénzt. Ennyiből ugyanis akár a Balatonra is leutazhat egy család (oda-vissza). Ott pedig már vannak jól kiépített (azaz kis csúszdával, mosdóval, öltözővel és büfével ellátott) szabadstrandok is. A plusz költségek (így a biztosan megkövetelt fagyi, jégkrém, lángos és üdítő, valamint a zárható szekrény, értékmegőrző) pedig nem haladják meg az élményfürdőkben tapasztalható, ugyanezen szolgáltatásokért járó díjakat. Viszont akkor érkezünk és távozunk, amikor akarunk, és tömegnyomorral sem kell számolnunk. Ráadásul, útiköltséggel a fürdők esetén is számolnunk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!