Közélet

2011.10.12. 14:30

Drágul az élet: adóemeléseket terveznek Pécsen

Radikális helyi adóemelésről dönthet csütörtökön a pécsi közgyűlés. Emelkedik az építmény-, a telek- és az idegenforgalmi adó is.

Máté Balázs (Dunántúli Napló), bama.hu

Igen komoly mértékben emelkedhetnek a helyi adók Pécsett, ha a közgyűlés ma elfogadja a polgármester által jegyzett tervezetet. Az előterjesztésből kiderül, hogy a változtatás nyomán jövőre a helyi adókból várt bevétel mintegy 2,2 milliárd forinttal lenne magasabb az ideinél (2011-ben 8 milliárd 741 millióra számít az önkormányzat). A többletet a város hitelállományának csökkentésére fordítanák.

Az iparűzési adó mértéke két százalék maradna, viszont megszűnne azoknak a vállalkozóknak a mentessége, akiknek adóalapja nem haladta meg a 2,5 millió forintot. A jövőben ötven százalékos kedvezményt kapnának viszont azok, akiknek adóalapjuk egymillió alatt lesz.

Az építményadó esetében is eltörölnék a mentességet, azaz a jövőben mindenkinek fizetnie kellene. Nyolcvan négyzetméter alapterületig viszont 200 forint lenne az adó mértéke, az a feletti négyzetméterekre vonatkozóan pedig maradna a jelenlegi négyszázötven forintos tarifa. A nagycsaládosok és a 65 éven felüli egyedül élők kedvezményt kaphatnak. A vállalkozási célú építmények után a belvárosban 1200, másutt 1000 forintot kellene fizetni az emelés után négyzetméterenként.

A telekadónál a három körzetből kettőben megszűnne az 1500 négyzetméterig terjedő mentesség, és az adó mértékeket sávosan határozzák meg mindhárom körzetben. Az idegenforgalmi adót ugyancsak emelnék, 350 forintról négyszázra személyenként, éjszakánként.

Részletek az előterjesztésből:

Pécs önkormányzatának jelenleg érvényes adórendelete alapján, amelyet ma változtathatnak meg a képviselők,  mentes az építményadó alól: a lakás 65 m2 hasznos alapterületig, illetve a lakóház 80 m2 hasznos alapterületig. Ha a lakás hasznos alapterülete a 65 m2-t, illetőleg a lakóház hasznos alapterülete a 80 m2-t meghaladja, a lakásban, illetőleg a lakóházban állandó bejelentett lakcímmel rendelkezők után személyenként 15 m2, a nagycsaládosok esetében kérelemre 25 m2 alapterület adómentes.
Lakás, lakóház esetén az adómentes részt meghaladó hasznos alapterület után az adó évi mértéke 450 Ft/m2. A nem vállalkozó magánszemély tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló építmény esetén – kivéve a gépkocsi tárolót – az adó évi mértéke 450 Ft/m2.

Pécsi adókoncepció

A helyi adók a közvetlen kapocs szerepét töltik be a lakosok és a képviselőtestület között. A modern piacgazdaságban szükséges megteremteni annak feltételrendszerét, hogy az adózók tudják, ismerjék, nyomon követhessék, ellenőrizzék befizetett adójuk sorsát és ezáltal a közterhekhez való hozzájárulás eszméje ne vesszen el. Megfelelő adókoncepció nélkül elképzelhetetlen egy megalapozott és igazságos helyi adórendszer kialakítása, amely szükséges ahhoz, hogy a helyi adókból származó bevételek növekedjenek és az önkormányzat gazdasági stabilitásához valamint gazdálkodási szabadságához hozzájáruljanak.

Az Önkormányzat adóztatási jogával, adópolitikai gyakorlatával formálhatja a település gazdaságpolitikáját, a közhatalom helyi gyakorlása mellett a helyi közszolgáltatások biztosítását, az esedékes feladatellátás színvonalát. A helyi adók - akárcsak bármely adó - jellemzője, hogy vissza nem térülő, közvetlen ellenszolgáltatás nélküli fizetési kötelezettséget jelentenek adózók számára, amelyből a Város a mindenki által hozzáférhető közszolgáltatásokat finanszírozza. (...) Pécsett a jelenleg megvalósuló alacsony adóterhelés nem áll arányban a lakosság számára biztosított szolgáltatások széles körével és minőségével.

A lakosságot érintő helyi adók a közszolgáltatások alig harmadára nyújtanak fedezetet. Kétségtelen tény, hogy ez az állapot hosszútávon nem tartható fent, ezért olyan adópolitika megvalósítására van szükség, mely biztosítja a közszolgáltatások minél magasabb szintű megtérülését, lehetőség szerint minél kisebb adóteher növekedéssel, mindvégig szem előtt tartva az egyenlő közteherviselés és igazságosság alapelvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!