Közélet

2006.06.22. 10:00

Ebrendelet: kutya nehéz betartatni

Baranya | A kutyatartás módját rendeletben határozzák meg a városokban. Vannak azonban olyan illemszabályok, amelyeket nem lehet jogszabályba foglalni.

Cseri László – Dunántúli Napló

Azt valamennyi ebrendelet előírja, hogy minden állattartó köteles az állategészségügyi és közegészségügyi szabályoknak megfelelően állatát úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, anyagi kárt ne okozzon, testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen.

Pécsett például a többlakásos lakóépületekben lakásonként mindössze egy macska és egy eb tartható. Az is előírás, hogy a veszélyesnek minősülő, valamint a nagytestű ebek tartásához a lakók többségének, ezen belül a közvetlen falszomszédok kétharmadának hozzájárulása szükséges. A gondok többnyire nem is ezzel vannak, hanem a kutyapiszokkal, amely a kertvárosi tereken százszámra heverész. Pedig az ebtulajdonos köteles lenne a szennyezés azonnali eltakarításáról gondoskodni méghozzá úgy, hogy az ehhez szükséges felszerelést magával viszi. Ezt azonban ritkán tapasztalni.

– Az elmúlt három-négy évben javulás figyelhető meg a kutyatartás terén – mondja Schranz Richárd, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője. – Ennek oka részben az, hogy kijelölték a kutyafuttatókat, amelyből körülbelül húsz található a város területén, részben pedig az, hogy a belvárosban kutyavécéket állítottak fel.

Ez utóbbiakkal kapcsolatban azonban nincs minden rendben, hiszen a műanyag tasakokat két nap alatt kifosztják. Az edényeket letördelik, melyeket rendszeresen pótolni kell.
Az ellenőrzések heti rendszerességgel zajlanak – mondja Schranz Richárd –, az egyes területeket figyelmesen pásztázva vizsgálják át, nézik, hogy használják-e a kutyatartók a szájkosarat, a pórázt, eltakarítják-e a piszkot. Először csak figyelmeztetnek, aztán következik a pénzbüntetés. Utóbbi felső határa tízezer, de az általános napi gyakorlat kétezer forint.

Társasházakból egyébként naponta érkeznek panaszok szájkosár hiányáról, vagy hogy az eb a járdán végezte el a dolgát, de az eltakarításhoz senki sem érez különösebb vágyat.

Ésszerű szigor Siklóson

Siklóson még a polgármester sem adhat engedélyt kutyák tenyésztéshez, mert az ottani rendelet egyértelműen kimondja: a város belterületén ebtenyészet nem létesíthető. Miképpen azt is, hogy a többlakásos lakóépületek lakásaiban egy darab három hónaposnál idősebb eb tartható. A lakásban csak kifejezetten kistestű, nem támadó természetű, zajt nem okozó és természeténél fogva kisebb térigényű állat lakhat. Minden ebtartó köteles felelősséggel nevelni, idomítani és tartani az ebét, szól az ukáz a siklósiaknak. Az állatok érdekeit is szem előtt tartó előírások ezzel nem merülnek ki, mint a következőből kiderül: a szabadon, valamint a megkötve tartott eb számára a testméretének megfelelő, csapadéktól védő tetőt, vagy ólat kell építeni. Azt is meghatározzák többek között, hogy mit kell tenni a kutyapiszokkal. A szilárd szennyeződést például az e célra rendszeresített és erre alkalmas eszközök használatával (zacskó, lapát) össze kell szedni, az összeszedett szennyeződést utcai szennyvízcsatorna nyílásába vagy hulladéktárolóba kell üríteni.

A veszélyesek és a nagytestűek csak engedéllyel

Különösen veszélyes ebnek számítanak az alábbiak: Staffordshire terrier, Bull terrier, Argentin dog, Amerikai staffordshire terrier, Fila Brasileiro, Perro de Presa, Canario Perro de Presa, Mallorquin, Cane Corso, Bandog, Cao de Fela de San Miquel, valamint ezek egymással és más fajtával való keresztezései.

Nagytestű ebek: Agarak, Dog, Komondor, Leonbergi, Kuvasz, Husky, Orosz juhászkutya (ovcsarka), Boxer, Német juhász, Nápolyi mastiff, Kaukázusi juhász, Bullmastiff, Sarplaninai juhász, Angol mastiff, Beauceai juhász, Tibeti mastiff, Abruzzói juhász, Óriás schnauzer, Anatóliai juhász, Airdale terrier, Berni pásztorkutya, Bordeauxi dog, Tátrai hegyikutya, Shar-pei, Bernáthegyi, Tosa inu, Pireneusi hegyikutya, Ír farkas, Illyr farkas, Szarvasagár (Deehound), Rottweiler, Akita inu, Dobermann, Rhodesiai ridgeback, Hovawart, Karéliai medvekutya, valamint a felsoroltakon kívül azok a fajták, amelyeknek kifejlett korban marmagassága a 45 centimétert meghaladja.

Komlón sokan nem is ismerik a kutyafuttatókat

Bár a komlói önkormányzat már évekkel ezelőtt alkotott rendeletében kijelölte a város különböző pontjain azt a kilenc kutyafuttató területet, ahol a házi kedvencek örömükre futkározhatnak, illetve elvégezhetik szükségleteiket, sok gazda a mai napig sem látogatja ezeket a helyeket. Persze sokan azt sem tudják, hol lehet szabályosan futtatni kedvenceiket. A belvárosi, Eszperantó tér melletti futtató területén még két kutyavécé is van, ám ezekből gyakorta eltűnik a műanyag zacskó. A városgondnokság lehetőségei szerint gondot fordít a zacskók pótlására. A városban egyelőre nem kötelező az azonosító chip beültetése, de az állatorvosok kérésre ezt térítés ellenében megteszik.

Hétszáz mikrochip Villányban a hó végére

Az elektronikus állatazonosító rendszer az állatba helyezendő jeladóból (mikrochip) és egy leolvasóból áll. A mikrochip rizsszem nagyságú kapszula, amelyet az állatorvos a nyakbőr alá helyez. Ezt persze még nem tudja mindenki megfizetni, így például Pécsett nem is kötelező az alkalmazása. Siklóson viszont az ebtartó köteles a 3 hónapos kort elért ebét 30 napon belül, továbbá minden 3 hónaposnál idősebb ebet mikrochippel ellátni, és a beültetett azonosító számát az önkormányzati ebnyilvántartásba 15 napon belül bejelenteni. Hasonló eljárást követelt meg a kozármislenyi önkormányzat ebrendelete is a megyében elsőként. Villány a harmadik a sorban. Egy sor gond megoldhatóvá válik ezáltal, hiszen harapás, gázolás esetén a kutya beazonosítása gyorsan megtörténhet. Villányban hétszáz kutya él, a jelölésért a tulajdonosoknak ezer forintot kell fizetniük. Itt legkésőbb június 30-ig kell elvégeztetni a beavatkozást.

A veszélyesek és a nagytestűek csak engedéllyel Különösen veszélyes ebnek számítanak az alábbiak: Staffordshire terrier, Bull terrier, Argentin dog, Amerikai staffordshire terrier, Fila Brasileiro, Perro de Presa, Canario Perro de Presa, Mallorquin, Cane Corso, Bandog, Cao de Fela de San Miquel, valamint ezek egymással és más fajtával való keresztezései.

Nagytestű ebek: Agarak, Dog, Komondor, Leonbergi, Kuvasz, Husky, Orosz juhászkutya (ovcsarka), Boxer, Német juhász, Nápolyi mastiff, Kaukázusi juhász, Bullmastiff, Sarplaninai juhász, Angol mastiff, Beauceai juhász, Tibeti mastiff, Abruzzói juhász, Óriás schnauzer, Anatóliai juhász, Airdale terrier, Berni pásztorkutya, Bordeauxi dog, Tátrai hegyikutya, Shar-pei, Bernáthegyi, Tosa inu, Pireneusi hegyikutya, Ír farkas, Illyr farkas, Szarvasagár (Deehound), Rottweiler, Akita inu, Dobermann, Rhodesiai ridgeback, Hovawart, Karéliai medvekutya, valamint a felsoroltakon kívül azok a fajták, amelyeknek kifejlett korban marmagassága a 45 centimétert meghaladja. Komlón sokan nem is ismerik a kutyafuttatókat Bár a komlói önkormányzat már évekkel ezelőtt alkotott rendeletében kijelölte a város különböző pontjain azt a kilenc kutyafuttató területet, ahol a házi kedvencek örömükre futkározhatnak, illetve elvégezhetik szükségleteiket, sok gazda a mai napig sem látogatja ezeket a helyeket. Persze sokan azt sem tudják, hol lehet szabályosan futtatni kedvenceiket. A belvárosi, Eszperantó tér melletti futtató területén még két kutyavécé is van, ám ezekből gyakorta eltűnik a műanyag zacskó. A városgondnokság lehetőségei szerint gondot fordít a zacskók pótlására. A városban egyelőre nem kötelező az azonosító chip beültetése, de az állatorvosok kérésre ezt térítés ellenében megteszik. Hétszáz mikrochip Villányban a hó végére Az elektronikus állatazonosító rendszer az állatba helyezendő jeladóból (mikrochip) és egy leolvasóból áll. A mikrochip rizsszem nagyságú kapszula, amelyet az állatorvos a nyakbőr alá helyez. Ezt persze még nem tudja mindenki megfizetni, így például Pécsett nem is kötelező az alkalmazása. Siklóson viszont az ebtartó köteles a 3 hónapos kort elért ebét 30 napon belül, továbbá minden 3 hónaposnál idősebb ebet mikrochippel ellátni, és a beültetett azonosító számát az önkormányzati ebnyilvántartásba 15 napon belül bejelenteni. Hasonló eljárást követelt meg a kozármislenyi önkormányzat ebrendelete is a megyében elsőként. Villány a harmadik a sorban. Egy sor gond megoldhatóvá válik ezáltal, hiszen harapás, gázolás esetén a kutya beazonosítása gyorsan megtörténhet. Villányban hétszáz kutya él, a jelölésért a tulajdonosoknak ezer forintot kell fizetniük. Itt legkésőbb június 30-ig kell elvégeztetni a beavatkozást. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!