Közélet

2015.05.13. 09:55

Egészséges ivóvízhez jut négy baranyai település

Sikeres próbaüzemet követően zárul a Magyarmecskén, Magyarteleken, Kisasszonyfán és Gilvánfán megvalósított ivóvízminőség-javító program.

bama.hu

A négy község ivóvizét közös vízellátórendszer szolgáltatja. A kútból nyert nyers víz több összetevője is meghaladta a rendeletben előírt határértéket. A mérések szerint magas volt az arzén-, a vas-, a mangán- valamint az ammóniumtartalom. Ezért mindegyik település szerepelt az Ivóvízminőség-javító Program felgyorsításáról szóló kormányhatározathoz kapcsolódó "arzénos települések" listáján. A megoldásra pályázati lehetőség állt rendelkezésre, amelyen sikerrel szerepeltek, elnyerve az Európai Unió és a magyar állam támogatását.

A beruházás keretében Magyarmecskén két új kút fúrása történt meg, a régi kút tartalék kútként megmaradt. A megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében biztonságos, modern víztechnológiát építettek ki. Ez megoldja a kútvíz arzén-, vas, magán- és ammóniumtartalmának eltávolítását. Elkészült az új kezelőépület is, a környezetét parkosították. A két új kút nyersvízét bevezették a vízműtelepre, ahol megtörténik a víz tisztítása. Gilvánfa Varga telepen kiépítésre került egy új megfelelő átmérőjű gerinc vezeték melyre a régi és új ingatlanok rákötésre kerültek. A szakemberek átépítették a gerincvezetéken lévő közterületi csomópontokat, és átmosták a teljes hálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!