Közélet

2010.10.05. 14:06

Egy buszt már tesztelhetnek

Egy héten át tesztelhetik a pécsiek a Magyar Járműtechnikai (MJT) Zrt. szólóbuszát. Hozzáértők szerint nem ártana más cégekkel is próbálkoznia a városnak. Nem kizárt, hogy Pécs a Pannon Volánnal szövetkezik.

Babos Attila

Egy héten át járja Pécs utcáit a debreceni MJT Zrt. tesztbusza, egy háromajtós szólóbusz, amelyet ez idő alatt bárki, ingyenesen kipróbálhat. Sőt, amint azt dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a buszt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, kifejezetten szeretnék, ha a pécsiek véleményt is mondanának a buszról. Az épp aktuális útvonal mindig jól láthatóan ki lesz függesztve a járműre, melyre felszállva tölthetik ki a kérdőívet az utasok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy buszt már tesztelhetnek
[/caption]

Lapunk már a tavasszal írt arról, hogy Pécsre a magyar tulajdonosi hátterű, felerészt magyar beszállítói háttérrel épített MJT érkezhet, melyekben német MAN motorok dolgoznak. Akkor úgy tudtuk, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. is tárgyalt az MJT-vel.

A Mecsekbusz által felrúgott szindikátusi szerződés utáni helyzettel kapcsolatban a polgármester megerősítette korábban tett nyilatkozatát. Úgy számol, három-hat hónap múlva megérkezhet az első új busz Pécsre, ám azt leszögezte, egy az egyben biztosan nem tudják lecserélni a buszparkot, hisz az tízmilliárdos nagyságrendű beruházás. A PK Zrt. kiszervezett buszparkjáról tehát biztosan egyeztetnie kell a városnak.

Páva Zsolt arra, hogy tesztelni fognak-e más cégek járműveit azt mondta, nem tárgyaltak még más társaságokkal, az MJT korábban már felmerült, a múlt héten egyeztetett velük, s ma már itt van a tesztbusz. Azt leszögezte, hogy ha valami miatt nem tetszik ez a jármű, illetve a kifogások nem orvosolhatóak – mert a cég valamelyest biztosan el tud térni a jelenlegi műszaki megoldástól –, akkor nem MJT buszok futnak majd Pécsett.

PTKE: van más választás

Azonnal nem mondana igent az MJT buszra a Pécs és Térsége Közlekedéséért Egyesület (PTKE). Gimesi Zoltán elnök szerint a jármű nehezen bírta az emelkedőt, túl alacsonyra ültetett a pécsi viszonyokhoz, hangos a motorja, és belső összeszerelése is kifogásolható.

A PTKE több, a közösségi közlekedésért rajongó, hozzáértő fiatal tagja szerint is érdemes lenne az ugyancsak magyar Credo és NABI új, városi, magyar viszonyokra kifejlesztett buszait is tesztelni, melyek listaára nem sokban tér el az MJT buszoktól.

Nyitott kérdések

Ma is nyitott a kérdés, hogy Pécs új társaságot hoz-e létre, avagy a Mecsekbusszal egyezkedik a PK Zrt. jövőjéről. Páva Zsolt ugyanakkor számol azzal a lehetőséggel is, hogy a Pannon Volánnal egyeznek meg valamiképp, merthogy kormányzati elképzelések szólnak arról is, hogy akár már januártól új szerepet kaphatnak az állami közlekedési cégek.

Felmerülhet, hogy a Volánok térségi vagy regionális közlekedési társaságokká alakulnak, s hogy jogszabályt módosítva akár Pécsett is közlekedtethetnek.

Az L23-02D típusú 12 méteres, alacsonypadlós autóbusz adatai

ülőhelyek száma: 31 fő

allóhelyek száma: 69 fő

hengerűrtartalom: 6871 cm3

legnagyobb teljesítmény: 206 kW (280 LE)

legnagyobb nyomaték: 1100 Nm

maximális sebesség: 80 km/h

saját tömeg: 11000 kg

hossz: 12000 mm

szélesség: 2550 mm

magasság: 2900 mm

tengelytáv: 5900 mm

padlószint magassága: 370 mm

belépési magasság: 340 mm

belső magasság: 2250 mm

emissziós szint: Euro 4

(Forrás és további adatok: Magyar Járműtechnikai (MJT) Zrt.)

allóhelyek száma: 69 fő

hengerűrtartalom: 6871 cm3

legnagyobb teljesítmény: 206 kW (280 LE)

legnagyobb nyomaték: 1100 Nm

maximális sebesség: 80 km/h

saját tömeg: 11000 kg

hossz: 12000 mm

szélesség: 2550 mm

magasság: 2900 mm

tengelytáv: 5900 mm

padlószint magassága: 370 mm

belépési magasság: 340 mm

belső magasság: 2250 mm

emissziós szint: Euro 4

(Forrás és további adatok: Magyar Járműtechnikai (MJT) Zrt.) Egy buszt már tesztelhetnek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!