Közélet

2014.01.21. 19:35

Egy egész várost gyógyított az idei Tüke-díjas

A pécsi polgárok ajánlása, az alapítvány kuratóriumának döntése alapján dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvosnak, a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények Tüdőgondozó Intézete vezetőjének ítélték oda az idei Tüke-díjat. Mivel a díjazott a közelmúltban váratlanul elhunyt, az elismerést férje, dr. Lénárd László professzor vette át.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Dr. Meskó Sarolta méltán vívta ki a pécsi polgárok megbecsülését és elismerését. Orvosi pályája tüdőgyógyászként teljesedett ki, több korábbi munkaállomása után 1992-től 21 éven keresztül intézetvezető főorvos volt Pécs Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Tüdőgondozó Intézetében. Kiemelt szakterülete volt a Pécsett nagymértékben elterjedt szilikózis, a szilikózisos betegek kezelése, az allergiás és asztmás, valamint a krónikus tüdőbetegek gyógyítása. Évtizedek során az asztmás és szilikózisos bányászok ezreit gyógyította. Kezdeményezte és működésében szakmailag támogatta a gondozottak gyógyulását segítő sószobát és tornaszobát. Munkatársaival Pécs város teljes lakosságának tüdőszűrését végezte, és kitartó munkát folytatott a tüdőszűrés megmaradásáért. Szakmai munkáját harmonikusan ötvözte családi életével. Férjével három gyermeket neveltek fel, öt unokájával nagy család vette körül.

A több mint egy évtizedes hagyománynak megfelelően a Tüke misét kedd este is a Pécsi Székesegyházban celebrálták. Ezt követően a Dóm Kőtárban adták át a Tüke-díjat. Az ünnepségen az alapítvány kuratóriumának tagjain, korábbi díjazottakon kívül családtagok, barátok, ismerősök, lokálpatrióta pécsi polgárok vettek részt. A tizenegyedik Tüke-díj átadásának részese volt Habsburg György, a Tüke Alapítvány elnöke is, aki beszédében az emberi értékek elismerésének, a hagyományok őrzésének fontosságát emelte ki.

Címkék#Tüke-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!