Közélet

2008.09.15. 12:37

Egy éjszaka a templomban - Orgonakoncertek, kórusmuzsika, idegenvezetés

Nyolc pécsi helyszín, hét templom és a kálvária került be a hónap utolsó szombatján megrendezendő Templomok éjszakája programjába. A rendezvény az egyházmegye millenniumi ünnepségeinek része.

Kozma Ferenc (DN)

Jövőre lesz ezeréves a Pécsi Egyházmegye. A jubileumra különleges beruházásokkal, eseményekkel, koncertekkel, ünnepségekkel készülnek a szervezők. A sorban a múzeumok éjszakájához hasonlóan megszervezik az idén szeptember 27-én, jövő szombaton a templomok éjszakáját. Programját az egyházmegye rendezvény- és programirodája készítette el.

Amint azt Eckert Józsefné, irodavezető elmondta, azt szeretnék, ha minél többen felkeresnék a megyeszékhely templomait, ahol idegenvezetők, történészek, énekegyüttesek, muzsikusok is lesznek. Neves orgonisták mellett templomi énekkarok fellépéseit szervezik meg és egyházi, többnyire fiatalokból álló kultúrcsoportok bemutatóira is lehetőség nyílik.

Garadnay Balázs püspökhelyettes szerint nem véletlen az időzítés sem, hiszen másnap, szeptember 28-án a szentírás vasárnapja van. A helynök úgy reméli, hogy ezzel az éjszakai ajtónyitással nem csak profán célokat szolgálnak. Bíznak benne, hogy az az éjszaka lelki szempontból is megérinti majd az embereket, így mód nyílik az evangelizációra. Tegyük még mindehhez hozzá, hogy a szentírás vasárnapján a pécsi Széchenyi téren különös, egy héten át tartó Biblia-felolvasó program indul.

Neves személyiségek olvasnak fel majd egy-egy fejezetet a bibliából, köztük Aknai Tamás egyetemi tanár, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója–művésze, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Papp Lajos szívsebész professzor, Bánffy György színművész, Mayer Mihály megyés püspök, vagy például Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió örökös főbemondója. A programhoz bárki kapcsolódhat. A tervek szerint a felolvasók egyben a hithez való kapcsolatukról is vallanak majd.

Templomok éjszakájának programja

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Pécsi Bazilika
[/caption]

A legszínesebb program a Bazilikában lesz. 20 órától Kocsis László kanonok-költő versei nyitják az estet, majd Tillai Gábor történész kivetítő segítségével mutatja be az altemplomi lejárók románkori faragványait, Zala György rekonstrukciós terveit. 21 órától középkori zsoltárok hangzanak el az altemplomban, Haramza László és Haramza Klára művészek tolmácsolásában, majd Kárpáti Gábor meséli el Janus Pannonius sírja megtalálásának történetét. Végül 23 órától Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész ad koncertet.

 

[caption id="" align="alignleft" width="90"] Miasszonyunk Zárdatemplom
[/caption]

 

A Miasszonyunk Zárdatemplomban 17 órától a Notre Dame női tanító rendet mutatják be, majd a templom történetét ismertetik. Kiállítás is nyílik ezen a napon, 19 órától pedig a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa énekel, Jobbágy Valér vezényletével.

 

 

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="90"] Lyceum templom
[/caption]

 

 

A pécsi Lyceum templomot 18.30-tól mutatja be Csóka János atya, a templom plébánosa. A templom előreláthatóan 22 óráig lesz nyitva, így ebbe belefér 19 órától a templom kórusának és szólistáinak koncertje is. A kórust Köcsky Tibor karnagy vezényli.

 

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="90"] Belvárosi templom
[/caption]

 

 

A Széchenyi téri belvárosi templom rendezvényei 19 órakor kezdődnek. Ekkor mutatkozik be a Ciszterci Rend, majd 20 órától Cs. Horváth Ilona idegenvezető szól az épület történetéről, s vezeti végig a látogatókat a templomon, amely a város egyik szimbóluma.

 

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Pálos Rend templomában
[/caption]  

A Pálos Rend templomában (a Misinára vezető út mentén) mutatkozik be 21 órától az egyetlen magyar alapítású rend, amely fennállásának 700. évében jár, és hallható lesz Schola Sancti Pauli, a rend mellett tevékenykedő liturgikus-zenei szolgálat.

 

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="90"] Irgalmas Rend temploma
[/caption] 

 

Az Irgalmas Rend templomában 19 órától Bulla Dénes ad orgonamuzsikát, bemutatja a rendet Mecséri István, majd 20.30-tól dr. Rónay Éva idegenvezetése kezdődik a templomban. A műsorban 21 órától a Cantitum Pécsi Női Kamarakórus ad egyórás koncertet.

 

 

 

[caption id="" align="alignleft" width="90"] Ferences templom
[/caption]

 

A Ferences templomban 18 órától a rend nővérei szólnak a rendről, majd 18-30-tól Benyovszky Mónika idegenvezető kíséri végig a látogatókat, 20 órától a Szent Mór Iskolaközpont diákjainak műsora kezdődik. A templom a tervek szerint éjfélig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!