Közélet

2016.07.28. 18:11

Egy éve vezette be a Tettye az új számlázást

Hogy is van ez? Most előre fizetünk a vízért, vagy csak a fogyasztás után? Tervezhetőbb a kiadás a szolgáltató szerint.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Egy olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, a Tettye Forrásház Zrt. új rendszerű számlázásával kapcsolatban. Mint írja, most kapta meg a féléves elszámoló számlát. Nagyon örvendetesnek tartja, hogy költségkímélésként egy borítékban küldik ki a három csekket, valamint a számlákat, előre meghatározott befizetési határidőkkel. Ebből úgy tűnik olvasónknak, hogy előre kell kifizetnie a féléves díjat. Hogy is van ez? Most előre fizet, vagy csak a fogyasztás után?

A Tettye Forrásház Zrt.-től megtudtuk, egy évvel ezelőtt vezették be az új számlázási rendszert, amelyben természetesen továbbra is az elfogyasztott víz után kell fizetni a szolgáltatási díjat, és nem szedik be előre a pénzt.

A szolgáltató félévente olvassa le a vízmérőket, de egyszerre, egy borítékban kapják meg a fogyasztók a vízdíjszámlákat. A boríték tartalmazza a leolvasás alapján elkészített elszámolást és a következő hónapokra esedékes két részszámlát. A részszámlák összegét a korábbi éves vízfelhasználás alapján állapítják meg, ugyanúgy, mint eddig, az egyes számlák fizetési határideje pedig természetesen különbözik.

A változással kiszámíthatóvá válik a háztartás vízfogyasztásának költsége – vélekedik a szolgáltató –, ezáltal az ügyfelek előre meg tudják tervezni a féléves rezsikiadást. További kényelmet jelent, hogy mindenki saját lehetőségeihez igazodva, a fizetési határidőkig bármikor rendezheti a számlát, és nem utolsósorban mindig időben érkezik az elszámolás, egy számla sem késik.

Ha valaki elkeveri a kézhez kapott csekket, az ügyfélszolgálaton térítés ellenében pótolják, és akkor sincs gond, ha a vízfogyasztás az adott időszak alatt megváltozik. Indokolt esetben – pl. hosszabb ideig nem lakják a lakást –, lehet kérni az átlagfogyasztás módosítását, ilyenkor az ügyfél kérésére a szolgáltató új részszámlát küld.

Egy levélben

Az elszámoló számlán az előző időszak fogyasztását számolják el. A leolvasott mérőállás alapján készül, ebben összegzi a szolgáltató a tényleges fogyasztást, amelyből automatikusan levonódik az előző időszakban befizetett részszámlák összege.

Az első részszámla a soron következő időszakra, két hónapra vonatkozó részszámla. A két leolvasás között ezen rendezi a fogyasztó a szolgáltatás díját. A részszámlák átlagmennyiséget tartalmaznak, amelyet az elmúlt egy évi vízfelhasználást alapul véve állapított meg és osztott el egyenletesen kéthavi részletekre a szolgáltató.

A második részszámla az elsőt követő, újabb két hónapra vonatkozó számla, ezt követi majd a leolvasás, és a folyamat kezdődik előröl.

A csekkek eltérő fizetsi határidővel és befizetőazonosítóval rendelkeznek, nem egyszerre kell befizetni azokat, viszont fontos a sorrend betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!