Közélet

2013.09.16. 10:59

Egy hónapig két holland buszt tesztelhetnek a pécsiek

Két használt, alacsony padlós holland gyártmányú buszt (VDL Ambassador) tesztelhetnek a pécsiek egy hónapon keresztül. A rendes helyi forgalomba beállított buszokat ingyenesen lehet használni.

B. A. (Dunántúli Napló)

Két használt, alacsonypadlós holland gyártmányú buszt (VDL Ambassador) tesztelhetnek a pécsi tömegközlekedést használók egy hónapon keresztül. A járműveket egy holland forgalmazó ajánlotta fel, akinek telephelyén tizennyolc hasonló busz áll, amit értékesítene is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A busz hétfő reggel a 33-as járat vonalán járt (fotó: N.L.)
[/caption]

Amint azt érdeklődésünkre Paiger István, a Tüke Busz Zrt. beszerzési és fejlesztési vezetője elmondta, Pécs helyet kínál a tesztelésnek, hisz kifejezetten amiatt is keresték a baranyai megyeszékhelyet, hogy az itteni domborzati viszonyok közt próbálják ki a buszokat. Ugyanakkor Pécs nem gondolkodik most ezek megvásárlásában, mert a tavasszal indult pécsi buszbeszerzési programban egyelőre kizárólag új járművekben gondolkodnak.

A két VDL Ambassador a rendes pécsi helyi forgalomba állították be, s azokat ingyenesen lehet használni, jegy és bérlet nélkül igénybe vehetőek. A buszok nyolc évesek, mintegy 500 ezer kilométert futottak, de ehhez képest kitűnő műszaki állapotban vannak, hajtásukért a szintén holland gyártású DAF-motor felel.

Az elővárosi kétajtós busz gyártója a holland Berkhof, a típusa Ambassador. 2001 óta gyártják, Dánia, Németország és Izrael is vett belőle. A Pécsen most járó busz Arnhem állomásán dolgozik.

A pécsen tanuló hollandok biztos meghökkennek, ha meglátják az utasokat szállító buszt. Az elején a ragyogó felirat (geen dienst) ugyanis azt jelenti: nem üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!