Közélet

2016.10.17. 17:48

Egy lövés után: az oldiak is megdöbbentek, de összetartanak

Légpuskalövedék sebesített meg életveszélyesen egy csecsemőt Oldon vasárnap. A falu döbbent csendben igyekszik feldolgozni a baleset sokkját, de kiállnak a szülők mellett.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Siklóstól még jó félóra a hullámzó mellékúton, hogy az egyutcás zsákfaluhoz érjünk. Szürke a hétfő délelőtt, de most nem a köd vagy a határvidék kilátástalansága adja a nyomasztó hangulatot. A főutcán álldogáló helyiek is nehezen találják a szavakat az esetről – vasárnap délben egy 11 hónapos gyermeket ért lövés egy légpuskából.

Apránként megtudjuk, a rendőrség már kiengedte a fiatal apát, a 22 éves Dániel most pár évvel fiatalabb feleségével együtt várakozik a pécsi gyermekklinikán. Kerestük őket is, hogy megoszthassák fájdalmukat, de nem kívántak megszólalni.

A faluban Danika állapotáról keveset tudnak, a családot azonban készségesen bemutatják. Mélyen hívő emberekként ismerik őket, akik senkinek sem ártottak és egyetlen gyermekükért mindent odaadnának. A házhoz hiába megyünk, most üres, három barátságos kutya vigyázza csak. A megviselt, faluvégi épületen azért látszik, hogy gazdái küzdenek az előrejutásért: a tetőt nemrég újították fel, az udvar rendben, a gangon behordásra vár a feldarabolt tüzelő.

Az oldiak nem zárkóznak el a kérdéseinktől, bár itt a riporter is keresi csak a szavakat. Mesélik, hogyan rohantak a kicsivel Siklós felé, a mentők elé, kölcsönbe kapott kocsival. Hogyan imádkoznak azóta is közösen a kisfiú életéért, szüleiért. Hogyan marja őket a kétség, a nem létező magyarázat. „Istenben bízunk és remélünk. Mást mit tehetnénk?” – halljuk búcsúzóul.

Autóba ültek

A falubeliek szerint hamarabb is orvoshoz juthatott volna a kisfiú, akit szüleivel együtt egy ismerős vitt kocsival Siklósra, de ott még várniuk kellett. Megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat közölte: nem a mentők tanácsolták, hogy induljanak el autóval. A segélyhívás már úgy érkezett, hogy autóba ültek, és valamerre tartanak a sérült csecsemővel. A telefonáló nem volt velük, így csak áttételesen lehetett kommunikálni, ezért jelölték meg Siklóst találkozási pontnak. A siklósi esetkocsit (amelyik éppen Mohácsról tartott visszafelé) és a pécsi mentőhelikoptert is riasztották a gyermekhez, akit életmentő beavatkozások után válságos állapotban szállítottak kórházba.

Nem játékszer

A légpuska nem minősül lőfegyvernek, amennyiben a hivatalos megfogalmazás szerint a csőtorkolati energiája nem haladja meg a 7,5 J értéket. Magyarországon csak sportlövészetre, célba lövésre szabad használni, 18 év feletti személyek vásárolhatnak és tarthatnak is ilyen eszközt, de csak magánterületen. Élőlényre lőni mindenhol tilos velük.

A sűrített levegő nyomása által kirepített lövedékek az engedélyezett szintnél 125–175 m/s sebességgel távoznak a csőből. Az ólomlövedékek súlya 0,5–1 gramm körül mozoghat, ezek egy komoly puska esetén 20–40 méterre is pontosak lehetnek, egyúttal súlyos sérülést okozhatnak.

Tetézett fájdalom

A helyiek jelentős része a felháborodva szólt, de nem is a baleset, hanem a hírét követő reakciók miatt. Elképesztőnek tartják, hogy bárki szándékosságot feltételezzen az édesapa részéről. Azon már meg sem lepődtek, hogy a cikkek hozzászólásaiban és a közösségi médiában többen vaskos cigányozásba kezdtek, az oldiak a mindennapi rasszizmust látják ebben is megtestesülni.

Akárkivel beszéltünk, érezhető volt fájdalmuk, hogy a szerencsétlen baleset miatt szenvedő, a gyermekük életéért aggódó családnak még az alaptalan, azonnali ítéletekkel is szembesülnie kell. Aki bűnbakot keres, inkább nézzen magába – üzenték.

Címkék#Old

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!