Közélet

2010.06.28. 20:01

Egyelőre béna kacsa a régiós tanács

Van is régiós tanács, meg nincs is: a testület a közelmúltban tartotta volna soros ülését, a tanácskozás azonban elmaradt, s egyelőre nem tudni, mikor ülésezhetnek ismét.

M.B.

– A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője kérte, hogy ne tartsuk meg az ülést – mondta érdeklődésünkre Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Barcs polgármestere. – Tudjuk, mi következik, a szaktárcák vezetői visszahívják az előző kabinet tagjai által a testületbe delegált képviselőiket. Ez tudomásom szerint részben meg is történt, a folyamat mindenesetre rövidesen lezárul. Ezt követően kerülhet sor az új minisztériumi képviselők kijelölésére, majd, ha ez megtörténik, újra összehívható a tanács.

A testület egészének megbízatása az önkormányzati választásokig tart. Miután a tanácsban kilenc helyet töltenek be a minisztériumok, hármat-hármat a megyei jogú városok vezetői, illetve a megyei önkormányzatok elnökei, egyet a DRIB elnöke, ezenfelül megyénként egy-egy tagot adnak a kistérségi társulások, a tárcák megbízottainak lecserélése azt jelenti, hogy az erőviszonyok átalakulnak. A szaktárcák képviselőinek is olyan jogaik vannak, mint más tanácstagoknak, így a mérleg erősen a kormánypárti oldal felé billen. Mindez azt is jelenti, hogy a szocialista Feigli Ferenc aligha maradhat a tanács elnöke. Ő azonban nem megy az események elé, azaz nem mond le.

– Mókás lenne, ha most lemondanék, ez komolytalan lépés lenne a részemről. Pontosan tudom, hogy más fogja betölteni az elnöki pozíciót, de természetesnek tartom, hogy a mindenkori kormányzat érvényesíti az akaratát – szögezte le a politikus. Hozzátette azt is, már készíti az átadás-átvétel dokumentumait.

A tanács elnöki székében a szabaddemokrata Wekler Ferencet 2008-ban váltó Feigli Ferenc elmondta azt is, amíg ő az elnök, ellátja az ezzel járó teendőket. Érdemi döntésekre mindazonáltal már nem kerül sor a részben új összetételben felálló tanács első üléséig. Azt, hogy erre mikor kerül sor, egyelőre nem tudni, de nem kizárt, hogy akár már néhány héten belül összeülhet a tanács, s akkor minden bizonynyal az új elnök megválasztása is napirendre kerül.

Nem dönthetnek, mindössze javasolhatnak

A regionális tanács közvetlenül nem határoz a források elosztásáról. Szerepe a pályázatok előkészítésére, kiírására, a jelentkezők anyagainak minősítésére korlátozódik. Ugyan a végső döntéseket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél hozzák meg, mégis óriási jelentősége lehet a tanács pályázatokkal összefüggő határozatainak, hiszen részben azok alapján mondják ki az utolsó szót a bírálók. A tét pedig egyáltalán nem kicsi, esetenként akár milliárdos beruházásokról is szó lehet. Ilyenek voltak például a városrészek teljes megújítását szolgáló programok, vagy a közoktatási intézmények korszerűsítését célzó pályázati lehetőségek, mindkettő révén több baranyai településre jelentős forrás érkezett, érkezik. A harkányi „őselem” program szintén a régiós tanács döntése nyomán valósulhat meg: új bőrgyógyászati részleget alakíthatnak ki a gyógykórházban, közösségi, és konferenciaközpont épülhet, és a gyógyfürdő fejlesztésére is sor kerülhet. A mintegy négymilliárdos beruházás közel felét teszi ki a pályázati támogatás.

A jelenleg működésképtelen tanács összetétele

Feigli Ferenc, a tanács elnöke, Somogy megyei kistérségi társulások képviselője, Barcs polgármestere
Székely Szilárd, A Baranya megyei kistérségi társulások képviselője, Sásd polgármestere
Hajdú János, a tolnai kistérségi társulások képviselője
Sárdi Árpád, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke
Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, a megyei területfejlesztési tanács elnöke
Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, a megyei területfejlesztési tanács elnöke
Dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Önkormányzat elnöke, a megyei területfejlesztési tanács elnöke
Páva Zsolt, Pécs polgármestere
Szita Károly, Kaposvár polgármestere
Horváth István, Szekszárd polgármestere
Jobban Zoltán, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter képviselője
Pintér Attila, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter képviselője
Tóth Gyula, a pénzügyminiszter képviselője
Kocsis Imre Antal, a tanács társelnöke, a környezetvédelmi és vízügyi miniszter képviselője
Kocsi László, a régiós tanács társelnöke, az oktatási és kulturális miniszter képviselője
Rákóczy Attila, az egészségügyi miniszter képviselője
Dr. Sütő László, a Miniszterelnöki Hivatal képviselője, Marcali polgármestere
Halmai Gáborné, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter képviselője
Dr. Szakács László, a szociális és munkaügyi miniszter képviselője, Komló alpolgármestere

Régiós tanácsok és kistérségek: közös vég?

A kormányzó pártok vezetői több alkalommal is utaltak arra, hogy szükség van a területfejlesztési intézményrendszer átalakítására. Dr. Hargitai János baranyai kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság tagja azt mondta, az illetékes tárca irányítója, Fellegi Tamás, kinevezése előtti meghallgatása során kérdésére kijelentette, elkerülhetetlen a rendszer reformja, mert az pazarló és kevésbé hatékony. Nem kizárt, hogy a változtatás érdekében meghozandó döntések érintik a régiós tanácsokat is, de a konkrét lépések még nem ismertek. Elképzelhető, hogy az önkormányzati kistérségi társulások szerepe is módosulhat.

Hargitai János szerint az ezzel kapcsolatos esetleges módosítások az önkormányzati reform részei lehetnek. Az önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény 2007-es módosítását követően mind a 173 kistérségben létrejöttek a társulások. Az esetenként 30-40 települést tömörítő szervezetek azonban – a bírálók szerint – nehezen képesek hatékonyan működni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!