Közélet

2013.02.08. 16:45

Egyelőre nincs Pécsnek 2013-as költségvetése

Az év első rendes pécsi közgyűlését tartották tegnap, ahol ugyan a fő napirendi pont a 2013-as költségvetés elfogadása lett volna, azt azonban végül nem szavazták meg, miután a döntést elnapolták.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Az indoklás részletesebb volt ennél, de a lényege az volt, hogy február 28-ig derül ki, a kormányzat pontosan mennyi adósságot vállal majd át a pécsi önkormányzattól, és a számok ezek függvényében változhatnak majd. Mindenesetre Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy az adósság legalább 50 százalékát átveszi a kormány Pécstől, Nagy Csaba alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy Pécs eladósításáért a szocialisták a felelősek.

Az ellenzék részéről a teremben lévő egyedüli szocialista, Nyőgéri Lajos kardoskodott a költségvetés vitájában, persze még a szavazás elnapolása előtt. Úgy vélte, megint feltupírozott költségvetésre készül Pécs, például 2,2 milliárdos ingatlanértékesítést terveztek be, miközben az előző években is ennek csak töredékéért sikerült városi ingatlanokat eladni. Ugyanígy eltúlzott szerinte a várt adóbevétel is.

A másik oldalon viszont a tetemes hiány befoltozására (hisz nem lehet működési hiánnyal költségvetést elfogadni) Páváék igen fájdalmas módszere az volt, a saját intézmények működési támogatásait csökkentették erőteljesen, főleg a kulturális intézményekét.
Napirend előtt előkerült a PVSK-ügy is, amelyről írt lapunk a héten.

Fogarasi Gábor (Jobbik) ismét előadta, hogy a Kúria neki adott igazat, mert kimondta, hogy a pécsi sportegyesület nem a szerződésben foglalt módon használta fel a városi támogatást. Csizi Péter alpolgármester úgy vélte, ez az ügy már a pécsi Jobbik jövő évi választási kampányának az elindulását jelzi, és azt is mondta, hogy ő nem elnökségi tag a PVSK-ban.

Kóbor József (LMP) azt szerette volna, ha Páva Zsolt pécsi polgármester is segíti a pedagógusok bérrendezését.


A termelők piacáért

Tizentötmillió forintot szavaztak meg tavaly a képviselők a Pécsi Patrónus Kft.-nek, egyebek mellett azért, hogy Pécs környéki kistermelők termelési tevékenységét s piacra jutását segítsék. Csakhogy a cég nem realizált bevételt, így a támogatást vissza kellett volna fizetniük. Az ÖPÉ-s Kővári János szerint viszont munkahelyeket teremtettek, s részben kötelező városi feladatot is elláttak (piacszervezés), emiatt a patrónust mint nonprofit szervezetet épp 15 millióval támogatták.

Középiskolások a házban

A felsőoktatás átalakítása ellen tiltakozó transzparenseket lógattak le a pécsi városháza dísztermének karzatáról középiskolások. A Középiskolai Hálózat aktivistái Páva Zsolt polgármesternek szerették volna átadni nyílt levelüket, erre végül nem volt módjuk, így egyikük akkor olvasta fel azt, amikor már berekesztették az ülést. A lassabban pakoló képviselők meghallgatták. Azt is szeretnék, ha a pécsi képviselők tiltakoznának a felsőoktatás állami támogatásának csökkentése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!