Közélet

2012.12.07. 18:09

Egyetemisták tüntettek az Eszék-Pécs-Budapest vonatjáratok megszüntetése ellen

Horvátországi magyar diákok, egyetemisták és szimpatizánsaik tüntettek pénteken Eszéken a kelet-horvátországi várost Magyarországgal összekötő vonatjáratok megszüntetése ellen.

MTI

A horvát vasúttársaság (HZ) a 2011/2012-es menetrendben szereplő 56 nemzetközi járatból csak 24 járatot szándékozik üzemeltetni a 2012/2013-as menetrend szerint.
   
Magyar-horvát viszonylatban december 9-től Zágráb és Budapest között napi egy pár vonat közlekedik. Megszűnnek a többi között a Kotor-Murakeresztúr, a Kapronca-Gyékényes, illetve a Pélmonostor-Pécs vonalakon közlekedő vonatok, valamint a Szarajevó-Eszék-Pécs-Budapest járat is.
   
Különösen az Eszék és Pécs között közlekedő vonatok megszűnése érinti rendkívül érzékenyen az Eszék-Baranya megyei magyarságot. A két város között éveken át napi kettő - egy reggeli és egy esti járat közlekedett -, amelyet havonta körülbelül másfél ezer ember, többségében horvátországi magyar vett igénybe, diákok és egyetemisták is, akik Magyarországon tanulnak.
   
"Ezzel megszűnik a tömegközlekedés Magyarország és a Drávaszög között, mivel buszjárat már évek óta nincs" - tájékoztatta Ljubic Molnár Mónika, a tüntetést szervező Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének alelnöke az MTI-t. Elmondta, hogy petíciót fogalmaztak meg, amelyet mintegy ezer ember írt alá. A vasúttársaságtól telefonon jelezték a szervezőknek, hogy a helyszínen nem tudják átvenni a petíciót, de kérték, hogy juttassák el azt a társaság igazgatóságához, és azt ígérték, megvizsgálják az ügyet - tette hozzá a HMIK alelnöke.
    
A horvátországi magyarság számára létfontosságú vasútvonalak megőrzése mellett kíván kiállni a Magyar Ifjúsági Konferencia Állandó Bizottsága is. Az egyeztetési fórum álláspontja szerint "semmilyen gazdasági célú intézkedés nem indokolhatja magyarok százainak elvágását az anyaországtól". "Az eszéki demonstrációt követően írásban fordulunk segítségért a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteshez, Dr. Semjén Zsolthoz" - nyilatkozta az eszéki tüntetésen részt vevő Gulyás Tibor, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke az MTI-nek.


   
Korábbi horvát sajtóértesülések szerint a vasúttársaság megállapította, hogy az eddig működtetett 56 nemzetközi járatból 46 évi 38,6 millió kuna veszteséggel üzemelt. Elemzések azt mutatták ki, hogy ezeken a vonalakon vonatonként átlagosan 31 ember utazott.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!