Közélet

2010.09.20. 18:58

Egyházmegyei botrány: évek óta hadakoznak

Állítólag évek óta hadakozik a Pécsi Egyházmegye vezetőivel az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, aki a napokban gazdasági és szexuális bűncselekményekkel hozta összefüggésbe két tisztségviselő leváltását. Mayer Mihály püspök becsületsértés miatt bírósági eljárás kezdeményezését fontolgatja.

Kozma Ferenc

Bombát robbantott a pécsi Wildmann János. Az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében a pécsi egyházmegye két vezető beosztású alkalmazottjának felmentéséhez fűzött „kommentárt”, mely arra enged következtetni, hogy a vagyongondnok és a püspöki iroda vezetőjének felmentése gazdasági és szexuális bűncselekmények eltussolása miatt történt, s a háttérben a Szentszék vizsgálódása áll. Wildmann korábban a Pécsi Tudományegyetemen történelmet és vallásfilozófiát oktatott, az országgyűlési képviselő-választás idején a pécsi második választókerületben az LMP színeiben indult.

A főszerkesztő leszögezte: „Sosem volt célom a botrányokozás, és ma sem az, de az igen, hogy ha valahol valamilyen visszaélések történtek, akkor azt tessék tisztességesen kivizsgálni és a következtetéseket levonni. Esetünkben egy olyan intézményről van szó, amely isteni alapítású, ezért nem lehet sajátja az alakoskodás, hazugság, kétszínűség, és ha valaki hibázik – hibázom én is, Ön is –, és ez hosszú időn át történik, akkor bárkinek kötelessége a dologról szólani és követelni azt, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.”

Wildmann János leszögezte, néhány éve bizonyos konkrétumokat tárt Mayer Mihály elé, amelyek után sem történt semmi. Hogy milyen konkrétumokról volt szó, arról Wildmann nem óhajtott nyilatkozni, megjegyzésünkre – mi szerint a pedofília igen kemény vád napjainkban – megjegyezte, hogy egy esetleges „tetemrehívás” esetén a pedofíliát könnyebben tudná bizonyítani, mint a gazdasági visszaéléseket.

Hogy mi lesz az ügy vége? Wildmann szerint ez attól függ, hogy ki, melyik szereplő hogyan fog lépni. Tisztességes eljárást vár, ami szerinte nem függhet attól, hogy ez milyen mederben és milyen nyilvánosság előtt zajlik.

A Pécsi Egyházmegye hétfőn újabb közleményt adott ki, melyben tiltakoznak a vádak ellen. A közleményben Mayer Mihály megyés püspök megfogalmazta az alábbiakat: „Ismételten kijelentem, hogy az egyházmegyében elrendelt személyi változások kizárólagosan az egyházmegye hitéleti és pasztorális igényeinek figyelembevételével történt, történik. Az elmúlt húsz évében számtalan hatósági ellenőrzés volt az egyházmegye gazdálkodásával kapcsolatban. Ezen időszakban egyetlen szakhatósági vizsgálaton elmarasztaló megállapítás nem történt, mint ahogy egyetlen pap vonatkozásában sem értesültem a pedofília megalapozott vádjáról.”

Ráadásul a Szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az Egyházmegye vezetése ellen, így a felmentések sem lehettek egy ilyen vizsgálat következményei. A leváltások egyszerű oka: az Egyházmegye gazdasági tanácsának megbízatása lejárt, ezért vált szükségessé annak megújítása.

A püspök hozzátette, azt fontolgatják, hogy bíróságon szereznek elégtételt. Elmondta, Wildmann János, a budapesti teológia egykori diákja – aki papi felszentelésig nem jutott el – több évvel ezelőtt avval kereste meg őt, hogy szervezne egy bizottságot azért, hogy átvilágítsák a Pécsi Egyházmegyét. Erre a levélben megfogalmazott javaslatra nem válaszolt, hiszen hogy jön ahhoz valaki, hogy bármely intézménybe bekopogjon átvilágítási szándékkal. Később Wildmann a katolikus egyetemen szeretett volna tudományos fokozatra szert tenni, ám Mayer Mihály ehhez sem adott számára támogató nyilatkozatot. A püspök elsősorban ebben látja a mostani „alaptalan vádaskodás” okait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!