Közélet

2009.03.02. 11:08

Egyhuzamban futnak Pesttől Pécsig a gyermekklinikáért

„Vasemberek a kisbetegekért” néven indítanak adománygyűjtő akciót a Pécsi Gyermekklinika javára: egy ultratriatlonos csapat tagjai Budapesttől Pécsig futva toboroznak támogatókat a műtők felújítására.

Kozma Ferenc

Egy időben az amerikai Milwaukee Egyetemen dolgozott Pintér András pécsi gyermeksebész professzor. Ott szembesült az adománygyűjtés egyik sajátos módjával: neves személyek nevével fémjelzett, több napos hosszútávfutás során végigperselyezték a környéket. Most a pécsi gyermekklinika sebészeti műtőinek érdekében fognak gyűjteni, a műtők berendezésére szeretnének néhány milliót összeszedni.

Maga az akció is különleges: Budapestről indulva futnak majd Pécsig egy ultratriatlonos vasember csapat, a bonyhádi Easy Star Sportegyesület tagjai. A demonstráló futáshoz az érintett városokban, Érden, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Szekszárdon, Bonyhádon és Pécsváradon mindazok csatlakozhatnak, akik szeretnék elősegíteni az akció sikerét. Ugyanis létszükséglet a siker. Pintér professzor úgy fogalmazott, hogy a Dunántúl kétharmadának bonyolult gyermeksebészeti eseteit ellátó klinika amúgy sem modern műtői szinte a használhatatlanság szintjéig leromlottak. Potyog a csempe, pöndörödik a műanyag padozat, alig csukhatók az ajtók.

Megerősítette mindezt dr. Molnár Dénes, a klinika igazgatója is, aki szerint ezért döntöttek úgy, hogy március 9-én az említett műtőblokkot – két sebészeti műtőről van szó – bezárják és egy hónapra átadják az építőknek. Ez idő alatt a gyermeksebészek csak akut esetekben műtenek, a fülészeti műtőben. Az átépítés költsége több mint 25 millió, amiből az egyetem 19-et áll, a többit a klinikának kell kigazdálkodnia, illetve az említett futással adományokból összegyűjtenie. Molnár Dénes bízik benne, hogy sikerülni fog. Mint ahogy a sebészek által alapított, találó nevű „Visszatérés” Alapítvány kurátorai is. A klinikán évente kétezer, többségében meglehetősen bonyolult sebészeti beavatkozás történik, s ezért elsők között kaptak uniós akkreditációt. Igaz, nem a műtőkért, hanem az ott dolgozók szakértelme miatt.

Vasemberek a kisemberekért – Várják a segítséget

A bonyhádi Easy Star SE csapata március 28-án, szombaton reggel 8 órakor indul Budapestről, a Lánchíd budai oldaláról és éjjel-nappal futva másnap, vasárnap este 6 óra felé érkeznek Pécsre, a Széchenyi térre. A sportolók bíznak abban, hogy útközben többen is csatlakoznak – akár csak rövidebb távokra is – figyelemfelkeltő, demonstratív futásukhoz. A szuper sportemberek, az ultratriatlonos csapat tagjai nagyon remélik, hogy nemzetközi szinten is egyedülálló és emberfeletti teljesítményükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermekklinika kis betegei jobban és gyorsabban gyógyuljanak, a betegellátáshoz elengedhetetlenül szükséges műtők megújuljanak.

Aki teheti, nyújtson támogatást a fenti nemes célhoz, a sebészeti műtők felújításához, ahol már eddig is sok kis beteg egészségét adták vissza, életét mentették meg. A Visszatérés Alapítvány számlaszáma 11992000-02500300. A sportolókat a bonyhádi Tamás Zsolt, a Vasember 2007-es chilei ultratriatlon világkupa- győztese vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!