Közélet

2013.02.05. 18:17

Egymásnak esnek a lakók a közös számlák miatt

Egyre inkább eladósodnak a lakóközösségek, nő a nemfizetők száma, veszekednek a szomszédok, a közös képviselők gyakorlatilag tehetetlenek.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Egyre csak szaporodnak az adósságok, a hátralékok és gyűlnek az indulatok a lakóközösségeknél, elsősorban a közösen fizetendő számlákkal kapcsolatban, mert folyamatosan emelkedik a nemfizetők száma. A közös számlát kibocsátó szolgáltatók törvényesen járnak el, azonban a társasházaknak kiállított csekkek összegének beszedése egyre nagyobb gondot okoz a közös képviselőknek, ha valaki nem fizet, gyakorlatilag tehetetlenek.

Hasonló eset állt elő a Pécs melletti Danitz-pusztán is, itt tíz család maradhat ivóvíz nélkül, az egykori állami gazdaság szolgálati lakásaiban, annak ellenére, hogy fizetik a vízdíjat. Az épületekhez egy több száz méteres magánvezetéken keresztül jut el a víz. A Danitz Kft. kérte a főmérő kiszerelését, ez azonban a többiek számára a vízellátás megszűnését jelentené, mert a cég a lakókkal nem tud megegyezni. A mérőn többszázezer forintnyi be nem fizetett tartozás gyűlt fel, ezért a Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltatás korlátozására vonatkozó tájékozatót küldött az érintetteknek.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Mi lehet a megoldás a nem fizető ügyfelek esetében?
------------------------------------------------------------------------

A Danitz Kft.-től megtudtuk, a Pécsi Vízműnél annak idején kezdeményezték a szerződés megszüntetését, a Tettyével nem is kötöttek, a főmérő kiszerelését is kérték, mert a saját vízellátásukat kutakból oldják meg, ezért nem fizetik ki a különbözeti számlát. A kft. azt szeretné, ha a város megvásárolná a hálózatot és közvezetékként üzemeltetésbe adná a Tettye Forrásháznak. Ez azonban nem lehetséges, mivel a magánvezeték kialakítása és állapota sem felel meg a közhálózat követelményeinek, nem alkalmas az üzemeltetésre.

A Tettye Forrásház Zrt. tájékoztatása szerint a közszolgáltatási jogviszony a vízcsap megnyitásával létrejön, akkor is, ha nem érkezik vissza az aláírt szerződés. A problémáról a szolgáltató már tavaly nyáron egyeztetett az érintettekkel, az önkormányzati képviselővel és a városházával, ekkor a jegyző felszólította a kft.-t a bekötési mérő helyzetének rendezésére, ami azóta sem történt meg.

A szolgáltató szerint kétféle megoldás kínálkozik: az egyik egy új bekötővezeték kiépítése a tíz lakó ellátására, ez 30-50 millió forint lenne, vagy a lakók létrehoznak egy társulást és nevükre veszik a főmérőt. Ebben partnerek lennének a lakók, viszont a kft. nem.

„Csak az állami beavatkozás nyújthat segítséget”

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Megyei Szövetségének (LAKTÁSZ) elnöke szerint tarthatatlan a jelenlegi állapot, egyre több lakóközösség kerül csődhelyzetbe megyeszerte, gyakorlatilag nincs olyan lehetőség a lakásszövetkezetek és a társasházak kezében, amely a tartozás mielőbbi kifizetését elősegítené. A közös képviselők a jogszabály szerint ugyan ellenőrizhetik az épületen belüli vezetékek állapotát, azonban ha ehhez nem járulnak hozzá a lakók, és nem engedik be őket a helyiségekbe, ezzel szemben nincs szankcionálási lehetőségük.

Hiába van a felszólítás, a fizetési meghagyás, a jelzálog vagy végrehajtási jog bejegyezése a lakásra, ezek legtöbbször nem hajthatók végre, mert az ingatlant bankkölcsön terheli. Emellett az értékesítés is nehézkes, ha mégis sikerül, akkor nagyon alacsony áron. A kilakoltatási procedúra pedig szintén évekig elhúzódhat, ezen idő alatt az adósság csak tovább nő. A LAKTÁSZ-hoz naponta érkeznek panaszok a növekvő rezsiköltségekre, a nemfizető családokra.

– A szolgáltatók úgy számláznak, ahogy azt a rendeletek előírják, amire a törvények lehetőséget adnak, így ahhoz, hogy a társasházakban élőknek segíteni lehessen, az államnak kell fellépnie – hangsúlyozta Nagy Emil.

Eltitkolt óraállások

Gondot okozhat a mérőórák leolvasása is, ha a lakó úgy gondolja, hogy nem mutatja meg senkinek a szerkezetet, vagy esetleg ellenőrizhetetlen fogyasztási adatokat diktál be. A közösségellenes magatartással kapcsolatos rendeletek többek között ezt a lehetőséget is megszüntették volna, azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette azokat.

Vannak gondok a szemétszállítással is. Nem egy kukára kiírták már a lakók: „Idegeneknek szemetet elhelyezni tilos! Figyelünk az ablakból!” Mint mondták, azért csinálták, mert több alkalommal is látták, hogy a fékező kocsiból egy-egy zsák szemetet dobtak a konténerbe, ami idő előtt megtelt.

Felélik a tartalékot

A lakóközösségek többsége a különböző aktuális számlák kifizetésével birkózik, csoportosítja át a pénzeket, amelyeket a felújításra, vagy előre nem látható karbantartási munkákra fizettek be már évekkel ezelőtt a lakók.

A szakemberek szerint, amennyiben ezt a tartalékot is felélik a társasházak – hónapok, esetleg egy-két év alatt –, akkor előfordulhat, hogy az azonnali hibaelhárításokra sem tudnak szakembert fogadni, illetve önerő hiányában a különböző pályázati lehetőségektől is elesik az adott lakóközösség, ez pedig végső esetben az ingatlanok rohamos leamortizálódásához vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!