Közélet

2009.07.07. 17:33

Egyórás műsort sugároz Pécsről az észt televízió

Észtország magas nézettségű kereskedelmi televíziós csatornája, a Kanal Kaks (2-es csatorna) népszerű riporterei élményekben gazdag napok után hagyták el Pécset július 6-án délután.

forrás: Pécs2010 Sajtóiroda

Aleksandr Zukerman és Mihhail Vladislavlev orosz nyelvű, észt feliratokkal ellátott szórakoztató-informatív magazinműsora 15 éve töretlen népszerűségnek örvend a balti országban. A tévécsatorna legújabb nagyszabású sorozatának keretében a múltbéli, aktuális és jövőbeni Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városokat mutatják be széleskörű közönségük számára. Ennek apropója pedig az, hogy az észt főváros, Tallinn is elnyerte a címet, mégpedig a 2011-es évre.

Az egyórás riportban a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló fejlesztések, a pezsgő kulturális élet, Pécs történelmi és egyéb kulturális öröksége mellett bemutatják majd a régió büszkeségét: a villányi borvidéket is. A gondos időzítésnek köszönhetően a nyári fesztiválidőszakban volt alkalmuk forgatni nálunk, így különböző hagyományőrző és egyéb kulturális rendezvényeket is sikerült megörökíteniük a Dél-Dunántúl különböző részeiről, és természetesen ott voltak a hétvégén lezajlott nagyszabású Harkányi Fürdőfesztiválon is.

Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere a Városházán fogadta a televíziós stábot. Ruzsa Csabát, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatóját a Széchenyi téren már javában folyó felújítási munkálatoknál sikerült elcsípniük egy interjúra. A jó hangulatú beszélgetések keretében Páva Zsolt és Ruzsa Csaba rövid áttekintést adtak a Pécs2010 EKF program fejleményeiről, elmondták, hogy milyen kiemelkedő jelentőségű lehetőség a város és a régió életében a projekt, valamint ízelítőt adtak a jövő évi kulturális programokból. Remek alkalom volt ez arra is, hogy az interjúalanyok a kamerán keresztül minden kedves tévénézőt meghívjanak, hogy legyenek vendégeink, ünnepeljenek velünk 2010-ben. Természetesen ezzel a lehetőséggel mindannyian éltek is; Vujity Tvrtko, a Pécs2010 EKF program egyik hivatalos nagykövete ráadásul a műsor nyelvén, oroszul tette mindezt. A 60 perces riportfilmet szeptemberben vetíti majd az észt televízió.

Az észt 2-es csatorna munkatársai szakmai látogatást tettek a PécsTV új székházában is, mivel fővárosukban, Tallinnban jövő év januárjától tervezik hasonló, városi fenntartású önkormányzati televízió beindítását. A Pécs TV vezetősége készséggel állt a stáb rendelkezésére, bemutatták az épületet, technikai berendezéseiket és megosztották tapasztalataikat. A látogatás során felvázolták a tallinni és a pécsi televízió közti jövőbeni együttműködés lehetséges kereteit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!