Közélet

2008.04.07. 10:09

Egyre fogy Komló lakossága

Egyre kevesebben laknak az egykori bányászvárosban. A fiatalok többsége máshol talál magának megélhetési lehetőséget.

Katus Eszter I.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Bár a lélekszám egyre csökken, sokan vannak, akik hosszú távon is ebben a városban képzelik el a jövőjüket
[/caption]– Tavaly mindössze negyvenegy gyermek született a városban – mondja a komlói anyakönyvi hivatal egyik munkatársa, majd hozzáteszi, ez csak részadat, hiszen amióta a kórházban megszűnt a szülészeti osztály, ők már nem jegyzik a születések számát. Kiderül azonban, hogy a teljes létszám sem sokkal biztatóbb: 2007-ben kétszázhuszonhárom fővel gyarapodott, és háromszázharminckilenccel csökkent a lakosság száma, így ismét kevesebben lettek a városban.

Bár a tendencia az egész országban hasonló, Baranya második legnagyobb települése ijesztő mértékben veszíti el lakosságát. Míg a kilencvenes években harmincegyezer fő élt Komlón, addig ma ötezerrel kevesebben, mindössze huszonhatezren laknak itt. A születési és halálozási arányokat a népességgel összevetve az is nyilvánvalóvá válik, hogy évente akár több száz is lehet az elvándorlók száma. Páva Zoltán polgármester szerint az okok összetettek.

– Ez egy túlméretezett város. Sokan, akik a bánya miatt érkeztek ide az elmúlt évtizedekben, nem találták meg a számításukat Komlón. Amikor a bánya bezárt, ők visszaköltöztek oda, ahonnan jöttek, emiatt lecsökkent a lakosság száma. Ma ugyanazért mennek el a fiatalok: keresik a boldogulás lehetőségét – véli a polgármester.

Akinek nincs semmilyen szakképesítése, azért, akinek magas szintű végzettsége van, azért nem talál munkát – derül ki Páva Zoltán szavaiból. A főiskolát, egyetemet végzett fiataloknak Komló csak korlátozott számban tud munkahelyet biztosítani, így sokan karrierjük miatt költöznek a fővárosba vagy akár külföldre. Akiknek pedig nincs szakmájuk, nemcsak Komlón, de máshol is nehezen találnak munkát.

– Mindenesetre igyekszünk helyben bővíteni a munkalehetőségeket – mondja a polgármester. – Ma már sok diplomás fiatal dolgozik a helyi hivatalokban, a szakmunkásoknak pedig a cégekkel közösen keressük a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!