Közélet

2011.03.28. 19:06

Egyre több a holland „betelepülő”

Egy felmérés szerint Magyarországon belül Baranyában van a legtöbb ingatlan holland tulajdonban – összesen hétszázötven darab. A legtöbben Boldogasszonyfán, Somogyhárságyon és Vásárosbécen vettek maguknak házat.

FülöpZ. (Dunántúli Napló)

– Nagyon egyszerű a magyarázat arra, hogy miért van ennyi holland Baranyában: olcsó itt a élet – mondta el a Dunántúli Naplónak Simon Wintermans, aki már tizenöt éve Pécsett él. – Egy falusi családi házat, nagy kerttel már ötmillió forint alatt is meg lehet venni, ami kis ráfordítással teljesen felújítható.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécs leghíresebb narancssárga mezese, Simon Wintermans (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Mennyibe kerül most Hollandiában egy hasonló paraméterekkel rendelkező ház?

– Erre egészen konkrét példát tudok mondani: a bátyám éppen most vett egy garázst, amibe épphogy befér az autója. Ötvenezer eurót, azaz több mint tizenhárommillió forintot fizetett érte. Ebből sejthető, hogy mennyibe kerülne egy lakás vagy egy családi ház. Hollandia kis ország, sokan élnek ott, így nagyon drága az ingatlan.

– Elsősorban tehát az olcsóság miatt jönnek a hollandok Magyarországra?

– Ez a legfontosabb szempont, ám a klíma is fontos. A magyar klíma minden pénzt megér: nálunk odahaza az év nagy részében olyan szutyok az idő, mint most, hétfőn, Pécsett – állandóan lóg az eső lába, minden sötét, szürke. Itt viszont akár nyolc hónapon át is a teraszon reggelizhetünk.

– Afrikában tizenkét hónapon át reggelizhetnének a teraszon.

– Igen, de azért itt mégsem akkora a kulturális különbség. Igaz, hogy a nyelvvel vannak gondok, hiszen a magyarok nagy része még mindig hadilábon áll az angollal, de például a sváb falvakban németül egészen jól lehet kommunikálni.

– Azért érik negatív élmények is?

– Igen, de azért nem túl gyakran. Van olyan, hogy azért, mert hollandok vagyunk, azt gondolják, hogy nyilván felvet minket a pénz, és ezért megpróbálnak átverni vásárláskor. De tényleg nem ez a jellemző. Sokkal többször előfordul, hogy egészen gyorsan befogadnak minket – legalábbis én annak értékelem, ha a szomszéd egyszer csak becsönget egy tál tojással, kolbásszal, borral.

– Az utolsó kérdés adja magát: kinek szurkol a mai holland–magyaron?

– A hollandoknak. A pénteki meccset látva biztos vagyok abban, hogy simán nyerni fogunk. Megmondom őszintén, én előzetesen azt gondoltam, hogy még ennél is sokkal rosszabb a magyar válogatott: pénteken azért volt egy-két halovány helyzetük. Most szerintem egy sem lesz.

Simon Wintermans tavaly végigtekerte Európát, az EKF-városokat érintve. Pécsre érkezésekor videót is forgattunk a hollandussal.

Kedvelt községek

Egy felmérés szerint Magyarországon belül Baranyában van a legtöbb ingatlan holland tulajdonban – összesen hétszázötven darab. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium listája alapján a megyén belül Boldogasszonyfán vették meg a legtöbb házat (38 darabot), ám nincs sokkal lemaradva Somogyhárságy (32) és Vásárosbéc (27) sem. A Magyarországon élő hollandok száma évek óta emelkedik: 2000-ben még csak 324-en voltak, 2009-ben azonban már 1375-en rendelkeztek tartózkodási engedéllyel.

FülöpZ. (Dunántúli Napló) Kedvelt községek Egy felmérés szerint Magyarországon belül Baranyában van a legtöbb ingatlan holland tulajdonban – összesen hétszázötven darab. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium listája alapján a megyén belül Boldogasszonyfán vették meg a legtöbb házat (38 darabot), ám nincs sokkal lemaradva Somogyhárságy (32) és Vásárosbéc (27) sem. A Magyarországon élő hollandok száma évek óta emelkedik: 2000-ben még csak 324-en voltak, 2009-ben azonban már 1375-en rendelkeztek tartózkodási engedéllyel. Pécs leghíresebb narancssárga mezese, Simon Wintermans (Fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!