Közélet

2010.06.01. 19:08

Egyre több az idegen szó, jó turistavonzó az EKF

A rossz időjárás ellenére is beindult a turistaforgalom a megyeszékhelyen. A múzeumok, népszerű turistacélpontok képviselőinek beszámolója szerint különösen a német és osztrák vendégek száma gyarapodott látványosan.

Kaszás E.

A Széchenyi téren, a sétálóutcákban minden második szó idegen nyelven hangzik el, nagy forgalmat bonyolítanak a turisták körében népszerű látványosságok, az ókeresztény emlékek, a dóm és a dzsámi. Úgy tűnik, egyre jobban érvényesül Pécs EKF címét, a látnivalókat és a programokat népszerűsítő nemzetközi kampány hatása.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Májusban jelentősen élénkült a vendégjárás a megyeszékhelyen
[/caption]

Ezt igazolják a TDM Pécs legfrissebb számai is. Míg január – február hónapokban a vendégéjszaka szám Pécsett még alacsonyabb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában, márciusban és áprilisban azonban már 25 százalékos a növekedés. Megugrott a hazai, de a külföldi látogatók száma, különösen a német és osztrák érdeklődés aránya jelentős.

A Tourinform Iroda forgalma március – áprilisra megháromszorozódott, az elmúlt év azonos hónapjaihoz képest. Májusban már átlagosan napi 300 vendég fordul meg az irodában, miközben a pünkösdi hétvégén újra megnyílt sétatéri infopavilon is jelentős forgalmat bonyolít a hét minden napján, estig tartó napi 8-10 órás nyitva tartással.

– A biztatóan alakuló szállodai előfoglalások arról árulkodnak, hogy az érdeklődés az év további részében is kitart. A minőségi szállodákban, valamint az új négycsillagos hotelekben is mintegy 20-25 százalékkal emelkedett az előre lekötött szobák, férőhelyek száma – elsősorban a külföldi vendégforgalom élénkülése miatt.

A kisebb hotelek, panziók pedig a magyar érdeklődés élénkülésében bízhatnak. Utóbbiak jellemzően nem az előfoglalás lehetőségével élnek, inkább az utolsó pillanatban hozzák meg utazási döntéseiket – értékelte a vendégforgalom alakulását Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Marketing Igazgatóságának vezetője.

A szakember szerint biztató az érdeklődés alakulása. A legjobban teljesítő kulturális fővárosok 30 százalékos turistaforgalom bővülést tudtak elérni, a tavaly fogadó Linz plusz 20 százalékkal szerepelt.

Napi ezer látogató fölött a Zsolnay és a Vasarely

A megnövekedett turistaforgalom egyértelműen érzékelteti hatását a megyeszékhely múzeumainak látogatottságán is. Mint Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, úgy tűnik, az idei esztendő bőségesen visszahozza a tavalyi EKF-fejlesztések miatt bezárt tárlatok elmaradt látogatóit. Erre utal, hogy óriási érdeklődés mellett nyitott újra a Káptalan utcai múzeumsor. Nemegyszer fordult elő, hogy a Zsolnay és a Vasarely múzeumok napi vendégszáma meghaladta az ezret, ugyancsak sokan térnek be képzőművészeti tárlatokba.

A tapasztalatok szerint a látogatók a már említett két múzeum mellett nem hagyják ki a Csontváry-kiállítást sem. Míg az elmúlt években 20-25 százalék volt a külföldi látogatók aránya, ez az idén szinte megduplázódott. Az igazgatóhelyettes örömmel számolt be a Természettudományi Múzeum és a Néprajzi Múzeum tematikus jégkorszaki és mobil kortörténeti anyagának kedvező fogadtatásáról is. További forgalombővülést várnak a Nagy Kiállítótér második féléves belépésétől.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!