Közélet

2007.11.13. 12:00

Ehetőbb lesz a kórházi koszt?

A kórházi koszt feljavítását tűzte ki célul az egészségügyi tárca. Követelmény lenne a kétféle választható menü, a mindennapi gyümölcs és müzliszelet.

Kozma Ferenc

A napokban jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hogy december 1-jétől 550 forint plusz áfánál kevesebbet nem lehet szánni a napi kórházi ellátásra. Egy nyilatkozási jog híján magát megnevezni nem óhajtó baranyai kórházi élelmezésvezető szerint legalább 500-700 forint alapanyagnorma kellene ahhoz, hogy a betegek napi kosztját jó minőségben lehessen előállítani. Ehhez képest ma 350-400 forintból főznek. A Baranya Megyei Kórházban például eddig 360 forint körül mozgott a norma, de a klinikákon sem volt ennél több.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A Baranya Megyei Kórházban háromszázhatvan forintból kell kihozni egy beteg napi ellátását. Bár nem mindenki elégedetlen, ennél többre van szükség
[/caption]A kórházigazgatók örvendenek a miniszteri bejelentésnek, de hozzáteszik: minden bizonynyal továbbra is „különös anyagbeszerzési manőverekkel megáldott” konyhavezetőkre lesz szükség. Dr. Dénes László mohácsi kórházigazgató úgy véli, náluk csupán azért nem volt panasz az étkezésre, mert eddig máshonnan elvont pluszpénzekkel is segítették a kosztoltatást. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy a hivatalos prognózis szerint jövőre 16-18 százalékos élelmiszerár-emelkedés várható. Kanizsai István siklósi kórházigazgató is büszke arra, hogy intézményükben jó híre van a konyhának, és abban reménykedik, hogy a központilag finanszírozott normaemeléssel tartani tudják a szintet. Úgy gondolja, hogy a kis kórházakban könnyebb házias ételt tenni a beteg elé, melegen tartva, szebben tálalva.

Dr. Kovács L. Gábor, a PTE rektorhelyettese, az Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központ elnöke elmondta, még nem fordította le a hétköznapokra az emelés várható következményeit, de betegeknek csak jó lehet, ha az étkeztetés társadalombiztosítási támogatása közel a kétszeresére emelkedik.

Ma a fekvőbetegek fele-harmada alultáplált

A kórházakban december 1-jétől napi háromszori főétkezést, az ebédnél pedig két – egy normál és egy könnyű-vegyes – menü közötti választási lehetőséget kell biztosítani mindenkinek. Kötelező lesz naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni, és bevezetik újdonságként a „kiegészítő jellegű kisétkeztetést”, például müzliszeletet kínálnak a betegeknek két étkezés között. Minderre az az élelmezési munkacsoport ügyel majd, amelyet a kórházaknak kötelező létrehozniuk egy dietetikus bevonásával. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi majd, hogy az egészségügyi intézmények betartják-e ezeket a szabályokat. Jegyezzük meg: a közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy a fekvőbetegek ellátása nem kielégítő, a kórházi ételekből nem jutnak elég tápanyaghoz, vitaminhoz. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a kórházban ápoltak 30-50 százaléka alultáplált a kórházi koszt miatt. Pedig ha egy beteget megfelelően táplálnak, gyorsabban gyógyul.

Eheti étlap a siklósi kórházban

Hétfő

reggeli: kakaó, vajas kenyér, zöldpaprika

ebéd: sertésraguleves, húsos rizs

vacsora: vajas kenyér pulykafelvágottal

Kedd

reggeli: tea, margarinos kenyér,

mozaik felvágott

ebéd: burgonyaleves,

tökfőzelék aprópecsenyével

vacsora: kefir zsemlével

Szerda

reggeli: tea, sajtos rúd

ebéd: kertészleves, húsgombóc kapormártással, főtt burgonya

vacsora: vajas kenyér, olasz felvágott

Csütörtök

reggeli: tea, tojáskrém, kifli

ebéd: zellerkrémleves, natúrszelet, petrezselymes burgonya

vacsora: sajtos kenyér párizsival

Péntek

reggeli: tea, vajas kenyér,

soproni felvágott

ebéd: vegetaleves, zöldbabfőzelék, vagdalt

vacsora: zsemle, körözött

Szombat

reggeli: tejeskávé, vajas-mézes kenyér

ebéd: köménymagleves,

zöldséges rizses hús

vacsora: minikuglóf dzsemmel

Vasárnap

reggeli: tea, vajas kenyér,

párizsi felvágott

ebéd: húsleves, sertéssült,

párolt vegyes köret

vacsora: májkrémes zsemle

Forrás: Siklósi Kórház Kht.

reggeli: kakaó, vajas kenyér, zöldpaprika

ebéd: sertésraguleves, húsos rizs

vacsora: vajas kenyér pulykafelvágottal

Kedd

reggeli: tea, margarinos kenyér,

mozaik felvágott

ebéd: burgonyaleves,

tökfőzelék aprópecsenyével

vacsora: kefir zsemlével

Szerda

reggeli: tea, sajtos rúd

ebéd: kertészleves, húsgombóc kapormártással, főtt burgonya

vacsora: vajas kenyér, olasz felvágott

Csütörtök

reggeli: tea, tojáskrém, kifli

ebéd: zellerkrémleves, natúrszelet, petrezselymes burgonya

vacsora: sajtos kenyér párizsival

Péntek

reggeli: tea, vajas kenyér,

soproni felvágott

ebéd: vegetaleves, zöldbabfőzelék, vagdalt

vacsora: zsemle, körözött

Szombat

reggeli: tejeskávé, vajas-mézes kenyér

ebéd: köménymagleves,

zöldséges rizses hús

vacsora: minikuglóf dzsemmel

Vasárnap

reggeli: tea, vajas kenyér,

párizsi felvágott

ebéd: húsleves, sertéssült,

párolt vegyes köret

vacsora: májkrémes zsemle

Forrás: Siklósi Kórház Kht. A Baranya Megyei Kórházban háromszázhatvan forintból kell kihozni egy beteg napi ellátását. Bár nem mindenki elégedetlen, ennél többre van szükség -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!