Közélet

2006.12.01. 11:09

EKF: egyhangú igent és tapsot kapott az építész igazgató

Pécs | Hosszú, vitákkal tarkított közgyűlést tartott tegnap a város. A legizgalmasabb kérdések a kilenc, a kulturális főváros programmal kapcsolatos napirendi pont körül hangzottak el.

BAMA

A korábbi háromnál lényegesen jobb EKF irányítási struktúrát sikerült kialakítani a városnak, állapította meg még az ellenzék is, de az eljárásmódot már minősíthetetlennek nevezte Gáspár Gabriella (Fidesz). Hiszen az érintett bizottságok csak az összevont bizottsági ülést megelőző napon kapták meg a kilenc határozati javaslatot, így alaposan senki sem tudta azokat áttanulmányozni. A frakcióvezetők értekezletére pedig sem a polgármester, sem az alpolgármester nem ment el, így az teljes kudarcba fulladt, magyarázta Révész Mária (Fidesz) frakcióvezető.

Ugyancsak értetlenségét fejezte ki az ellenzék a város és a minisztérium között kötendő, 3,6 milliárdot eredményező együttműködési megállapodással kapcsolatban. Az ugyanis az elvileg nagy szabadsággal bíró art direktort az Európa Centrum Kht. „művészeti igazgatója” néven szerepelteti, aki ráadásul a kulturális miniszter részére elfogadásra át kell hogy adja a kulturális programokhoz kapcsolódó tervét. A miniszter hatvan napon belül hoz döntést arról, mely programokat részesíti támogatásban: „a mindenkori Költségvetési törvényben biztosított források függvényében”. Mindez pedig igencsak komoly korlátozást jelent, érvelt az ellenzék.

Gonda Tibor alpolgármester szerint nincs ok aggodalomra, eddig a kormány valamennyi ígéretét betartotta, feltehetően így lesz ez a jövőben is, Tasnádi Péter polgármester pedig úgy vélekedett, hogy a miniszternek jogában áll ellenőrizni, miként használják fel az általa adott keretet.

A közgyűlés érvénytelenítette a korábbi, művészeti igazgatói posztra kiírt pályázatot, bár Gáspár Gabriella megjegyezte, hogy ez a döntés úgy születik, hogy a pályamunkákat mindössze két kormánypárti és két ellenzéki képviselő olvasta, következésképpen képviselőtársai nem tudhatják, miről szavaznak. Az építész igazgatói posztra Freivogel Gábort negyven igen szavazattal, egyhangúlag választották meg, ami üde kivételként, élénk tapsot váltott ki a sorokban.

Három dolog kell: pénz, pénz és pénz

Révész Mária szerint a kormányzó pártok értelmezésében az egész EKF-projekt nem szól másról, mint a pénzről. Ezt az állítást Gonda Tibor visszautasította, hiszen minden szabályos közbeszerzési eljárás keretében zajlik majd, érvelt. Tasnádi Péter polgármester szerint elképzelhető, hogy a képviselő asszonyt a pénz mozgatja,

de az EKF feladatokról és fejlesztésekről szól.

Az eredeti elképzeléshez képest máris csökkentették az építész igazgató juttatását, 900 ezer forint plusz áfa lesz a fizetése havonta. Ellenzéki aggodalmakra Gonda Tibor elmondta, hogy szponzorpénzek kérdésében nincs ok félelemre. A Nemzeti Kulturális Alap kétszer 500 milliót ígért, az Uniótól 400 millió várható, egy cég 100-150 milliót adna, vagyis összejönni látszik az elvárt 2,5 milliárd.

Az idő nagy úr, olykor gátat szab az ésszerűségnek

A beruházások szoros határidejével kapcsolatban Bretter Zoltán (SZDSZ) arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy nem lehet úgy tenni, mintha nem múlt volna el másfél év, tudomásul kell venni az ez idő alatt elmulasztottakat, bármennyire is fájdalmas. Tasnádi Péter polgármester is hivatkozott az idő szorítására: nem írható ki még meghívásos pályázat sem a művészeti igazgatói munkakörre, miként azt Kővári János (ÖPE) javasolta. S bár egyetértett Páva Zsolt (FIDESZ) álláspontjával, hogy az EKF projektjeinek jogi minőségbiztosítására jobb lenne pécsi ügyvédi irodát felkérni, az idő azt diktálja, hogy azt egy fővárosi ügyvéd végezze el, 20 millió körüli összegért. Idő már arra sincs, hogy a Nagy Kiállítóteret más helyszínre képzeljék el, bár aggályos hatósági jóváhagyása.

de az EKF feladatokról és fejlesztésekről szól.

Az eredeti elképzeléshez képest máris csökkentették az építész igazgató juttatását, 900 ezer forint plusz áfa lesz a fizetése havonta. Ellenzéki aggodalmakra Gonda Tibor elmondta, hogy szponzorpénzek kérdésében nincs ok félelemre. A Nemzeti Kulturális Alap kétszer 500 milliót ígért, az Uniótól 400 millió várható, egy cég 100-150 milliót adna, vagyis összejönni látszik az elvárt 2,5 milliárd. Az idő nagy úr, olykor gátat szab az ésszerűségnek A beruházások szoros határidejével kapcsolatban Bretter Zoltán (SZDSZ) arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy nem lehet úgy tenni, mintha nem múlt volna el másfél év, tudomásul kell venni az ez idő alatt elmulasztottakat, bármennyire is fájdalmas. Tasnádi Péter polgármester is hivatkozott az idő szorítására: nem írható ki még meghívásos pályázat sem a művészeti igazgatói munkakörre, miként azt Kővári János (ÖPE) javasolta. S bár egyetértett Páva Zsolt (FIDESZ) álláspontjával, hogy az EKF projektjeinek jogi minőségbiztosítására jobb lenne pécsi ügyvédi irodát felkérni, az idő azt diktálja, hogy azt egy fővárosi ügyvéd végezze el, 20 millió körüli összegért. Idő már arra sincs, hogy a Nagy Kiállítóteret más helyszínre képzeljék el, bár aggályos hatósági jóváhagyása. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!