Közélet

2009.10.11. 23:01

EKF: ideje utánaszámolni az intézményeknek

Mielőbb fell kell állítani az EKF új létesítményeit működtető szervezeteket, például az üzemeltetés költségeivel kapcsolatos számítások elvégzéséhez.

Cs. L. (DN)

Az EKF legjelentősebb, új létesítményei ugyan csak a 2010-es év második felében állnak majd rendelkezésre, de a működtetésükhöz szükséges szervezetek felállításáról minél előbb gondoskodni kell. Annál is inkább, mert az üzemeltetés költségeiről nincsenek pontos számítások, ezért azok elkészítése fontos feladat, miként a bérleti szerződések előkészítése is. Utóbbinak elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyed esetében van jelentősége, hiszen ott nem csupán a város saját intézményei működnek majd, hanem piaci alapon több vendéglátó egység, továbbá az egyetem művészeti kara.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A koncertterem a várakozásokkal és Hiller István kulturális miniszter ígéreteivel szemben 2010-ben nem lesz nemzeti, vagyis állami fenntartású intézmény
[/caption]

Összeköltöző könyvtárak

Révész Mária, a kulturális bizottság elnöke szerint az már biztosnak tűnik, hogy a város beviszi a könyvtárát a Tudásközpontba úgy, hogy egyes egységeit – a Várkonyi Nándor Könyvtárat és négy gyermekkönyvtárat – tovább működteti a jelenlegi helyszíneken. A városi könyvtár mint intézmény beolvad a megyei könyvtárba, így a Tudásközpontban a megyei és az egyetemi könyvtár működik majd önállóan, megfelelő kooperációban.

Egyesíteni nem lehet őket, azt a felsőoktatási törvény nem teszi lehetővé. Révész Mária szerint a költségekről csupán annyit lehet tudni, hogy a városnak valamivel többe kerül majd a működtetés – 120 helyett 150 millióba évente –, mint ha nem olvadnának be az új intézménybe.

„Útlevéllel” könyvtárból egy másik könyvtárba

A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte óta senki sem végzett számításokat arra vonatkozóan, hogy mennyibe is kerül a Tudásközpont működtetése, mondja Hargitai János, a megyei önkormányzat elnöke. Reméli, nem lesz magasabb a költségvetése, mint amennyit a beköltöző intézmények költségvetéseinek összessége jelent. Ami a szervezetet illeti, 2010 januárjával meg kellene történnie a városi és megyei könyvtár összevonásának. Jelenleg egy önálló gazdasági társaság létrehozásának előkészületei folynak, ez működteti majd a jövő szeptemberben megnyíló létesítményt. Megoldandó feladat a két intézmény együttműködésének mikéntje, a párhuzamosságok megszüntetése az ésszerű takarékosság jegyében. Nem lenne kívánatos egy 21. századi Tudásközpontban – tetti hozzá –, ha csak „útlevéllel” lehetne az egyik könyvtárból a másikba átmenni.

Mégsem lesz nemzeti intézmény a koncertterem

A koncertterem a várakozásokkal és Hiller István kulturális miniszter ígéreteivel szemben 2010-ben nem lesz nemzeti, vagyis állami fenntartású intézmény, mondja Révész Mária, hiszen az ország jövő évi költségvetéséből ez a tétel kimaradt. Így a Zsolnay Kulturális Negyedbe tagozódik be, már ami az épület működtetését illeti, hiszen szakmai önállóságát meg kell tartania. Nyilvánvaló, magyarázza a politikus, hogy az üzleti terveket minél előbb el kell készíteni, ezért is sürgető, hogy a negyed működtető szervezetét minél előbb létrehozza a város.

Zsolnay-negyed: a város üzemeltetési szerződése

A Zsolnay-negyed üzemeltetésének alapja máig is a megvalósíthatósági tanulmány, magyarázza Komor István, a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. cégvezetője, a kulturális negyed koncepciójának megalkotója. Azért kell létrehozni mindenképpen egy üzemeltető szervezetet, hogy egyéb szakmai indokok mellett egy jogszabálynak megfelelően az áfa visszaigényelhető legyen. Ha nem kötne üzemeltetési szerződést a város az építkezést követően, akkor 25 százalékkal többet kellene fizetnie, ami egy 11 milliárdos beruházás esetében nem kevés. Ezért ezzel a feladattal a város megbíz egy szervezetet, nagy valószínűséggel az Örökség Kezelőt. Természetesen a megnövekedett feladatok miatt elkerülhetetlen a dinamikus létszámfejlesztés. A nonprofit kft. biztosítja egyébként a működést, beszedi a bérleti díjakat, fenntartja a létesítményeket.

Beolvad az Ifjúsági Ház?

Létezik azonban egy másik elképzelés is, a megvalósíthatósági tanulmányé, mondja Komor István. Eszerint az Ifjúsági Ház beolvadna a kft.-be, és így nemcsak az üzemeltetés, hanem bizonyos területeken a programszervezés is feladata lenne a cégnek. Az viszont biztos, hogy két szakmai feladatot mindenképpen fel kellene vállalnia a jövőben a kft.-nek: a Zsolnay családtörténeti kiállítás és a Gyugyi-gyűjtemény működtetését. Mindkettő állandó kiállítás, és ebből adódóan valószínűleg nem jelentene bonyolult szakmai kihívást egyik sem.

Összetett beruházás

Az öt hektárt felölelő Zsolnay-negyedben a Míves, az Alkotó, a Gyermek és Családi Negyeden kívül helyet kap az Egyetemi Negyed is a PTE Művészeti Karral, a Kommunikációs és Médiatudományi Tanszékkel együtt. Kiegészítő funkcióként új épületben látogatóközpont, illetve kétszintes parkoló, valamint menedzsmentirodák létesülnek, és gyalogos felüljáró biztosítja a kapcsolatot az északi és a déli területrész között. A munkálatok miatt jelentős forgalmi változásokkal kell számolni, amelyek kiemelten érintik a Zsolnay Vilmos utca környékét.

A Tudásközpont forrásai

Részletes költségvetési terv nélkül a megvalósíthatósági tanulmányra hagyatkozhatunk a Tudásközpont költségei tekintetében. Eszerint 2010-ben a megye 176, a város 154, az egyetem pedig 455 millió forinttal támogatja az új intézmény működését. A támogatások évről évre növekednek, 2014-re a megye 216, a város 190, az egyetem pedig 536 milliót fizet. A tanulmány azzal is számol, hogy a megye és a város együttesen nagyjából évi 50 milliós pályázati pénzhez jut, egyéb bevételként pedig még összesen 36 millió folyik be évről évre.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!