Közélet

2006.10.09. 11:07

EKF: késésben vannak a kulcsberuházások

Az Európa Kulturális Fővárosa program öt kulcsprojektjének előkészítettsége sok sebből vérzik. A jelen állás szerint bravúr volna, ha bármelyik is elkészülne határidőre, kifogástalan minőségben.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Hangversenyterem épülhet a volt temetőben
A hangversenyterem pályázati kiírásáról már tavasszal döntött a képviselő-testület, miután az önkormányzat a Balokány-liget teniszpályáit választotta helyszínül, amelytől pedig az építészek egyöntetűen óvták a várost. A pályázatot azonban nem írták ki, mert időközben a Balokányt felváltotta a PEAC-pálya, mint lehetőség. A terület az egyetem tulajdonában van, amely hajlandó átadni a pályát a város számára, de az egymilliárd forint értékű csereingatlan felajánlása egyelőre komoly kihívást jelent az önkormányzatnak. Amennyiben nem tud megegyezni a város az egyetemmel, a hangversenyterem a teniszpályákra épül. Ez a terület 1832-ben történő bezárásáig külvárosi temető volt, sírkövei lefelé fordítva ma is a Széchenyi tér burkolatául szolgálnak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a teniszpályákon feltárási munkálatokat végez majd, s előfordulhat, hogy nem készül el időre a koncertterem.

Tudásközpont: kényszermegoldás, telekproblémák
A Regionális Könyvtár és Tudásközpont a nyertes pályázat szerint az egykori Juno Tanszék nevű, lebontott kocsma telkén kapott helyet. Nagyjából a pályázat győzelmének időpontjában azonban a város százszázalékos tulajdonában lévő PVV Zrt. az ingatlant eladta egy magánszemélynek. A könyvtár elhelyezésére ezek után a PEAC-pályát nevezték meg, majd a Zipernowsky szakiskola melletti parkolót. Ez utóbbi magántulajdonban van, amióta a város eladta. A szerződés szerint 400 millió alatt visszavásárolható, de a tulaj mégis egymilliárdot kért. A tárgyalások során ez az összeg mérséklődött, de megállapodás nincs, egy bírósági procedúra pedig az építkezést ellehetetlenítené. A legfrissebb elképzelés szerint a Tudásközpont a Lánc utcai rendelő előtti területre épülne, ez pedig nyilvánvalóan kényszermegoldás.

Nagy Kiállítótér a sziklába mélyesztve
A Nagy Kiállítóteret a Papnövelde utca 5. számú épületben képzelték el a pályázatírók, az egykori vármegyeháza udvarára. A kiállítóteret, melynek fele minimum 6, maximum 8 méter tiszta belmagasságú kell hogy legyen, jórészt a föld alá süllyesztve gondolják el a kiírók. Időközben kiderült, hogy a vékony földréteg alatt tömör szikla található, s a szakemberek fél évre becsülik a kő kitermelésének és elszállításának időtartamát. A kivitelezés megkezdését 2008 áprilisára tervezik, így legfeljebb 2010 közepére készülhet el a Nagy Kiállítótér.

Zsolnay Negyed: messze még a tervpályázat
A közel 11 milliárdos Zsolnay Kulturális Negyed elemeiről döntött legutóbb a közgyűlés. A tervpályázat kiírása egyelőre szóba sem kerülhet, hiszen az előkészítettség igen csekély. Néhány hete történt meg csupán a Zsolnay-gyár termelési helyszínének kiválasztása, s derülhetett ki, hogy melyek azok a területek, ahol a kulturális negyed helyet kaphat. A közgyűlés azt a változatot javasolta elfogadásra, amely a termelést a gyárterület keleti csücskébe telepítené. A pályázat kiírásának időpontja nem ismert, hiszen olyan, önmagában is komplikált projektelemek részletes kidolgozása van még hátra, mint a Zsolnay Ipartörténeti Témapark, a Bóbita Bábszínház, az ArtStart Inkubátorház.

Egy uránvárosi közterület kalandjai
A Közterek és parkok újjáélesztése elnevezésű projektre 7,4 milliárd áll majd rendelkezésre, melyben benne van az Uránváros közterületeinek rekonstrukciója is. Az önkormányzatnál azonban jelentkezett egy kft., amely a tervezett rekonstrukciós terület közepén kalandparkot szeretne létrehozni a jégpálya és a Szivárvány Gyermekház között. A PVV Zrt., mint a közterület kezelője, alkalmasnak találta az ingatlant a beruházás számára, majd az önkormányzat szeptember 21-i ülésén határozatban szentesítette azt a szerződést, amely 15 évre bérbe adja a területet a kft.-nek. Még ahhoz is hozzájárultak, hogy a 147 ezer forintos havi bérleti díjat 50 ezerre mérsékeljék, ingyenjegyek fejében. Több mint érdekes, hogy a PVV Zrt. vezérigazgatója egyben a Közterek és parkok elnevezésű kulcsprojekt irányítója, s a kalandpark létrehozását tartalmazó előterjesztés több bizottság szűrőjén is átment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!