Közélet

2008.02.01. 20:23

EKF: mindenki megszólalt

Mintha mindenki egyszerre akart volna megszólalni pénteken a kultúrfővárosi program ügyében: egy országos lapban nyílt levél bírálta az előkészületeket, egy Pécsett megfogalmazott kiáltvány viszont kiállt az EKF mellett. Bajnai Gordon a kormánybiztosról, a megyei elnök pedig a múzeumokról szólt, míg a Fidesz a megvalósíthatósági tanulmányt kívánja nyilvánosságra hozni.

Cs. L., N. L., B. B.

Nyílt levél, aggódó hangok

A pénteki nap első momentuma volt, hogy a Népszabadság nyílt levelet közölt vezető értelmiségiektől, akik kifogásolták a program körüli késlekedést.

A levelet jegyzők - köztük Konrád György, Nádas Péter és Parti Nagy Lajos író - azt kívánták jelezni, hogy veszélyben látják az EKF-programot. Aggályosnak tartják, hogy a programnak még mindig nincs kulturális vezetője, jóllehet az illetékesek korábban igéretet tettek arra, hogy januárban munkába áll a novemberben lemondott Méhes Márton helyére kinevezett művészeti igazgató. 

Közösen a múzeumokról

Közös sajtótájékoztatót tartott délelőtt a megyei önkormányzat, a múzeum és a pécsi Fidesz-frakció. Hargitai János megyei elnök hangsúlyozta, hogy Pécs legnagyobb értéke a múzeumi rendszer. Ennek részét képezte volna a Nagy Kiállítótér, amelyet a város nem kíván megépíteni.

Fabényi Júlia múzeumigazgató elmondta, hogy egy komplex múzeumi központ jött volna létre, a Zsolnay-negyedben létrehozandó csarnok viszont szerényebb létesítmény lesz, amelynek működtetését a múzeum nem vállalja. Így elmarad a 2010-re tervezett Bauhaus- és Matisse-kiállítás. Utóbbit nem is lehetne idehozni, érvelt Sárkány József művészettörténész: a milliárdos értékű anyagot csak olyan helyen lehet bemutatni, amely megfelel a legszigorúbb világítási, hőtechnikai és biztonsági feltételeknek.

Közzé teszi a tanulmányt az ellenzék

Hoppál Péter (Fidesz) ugyanezen a sajtótájékoztató jelentette be, hogy hétfőn felteszik honlapjukra a korábban elkészített és csak szűk körben ismertetett  megvalósíthatósági tanulmányt.

Mint ismeretes, a város a 324 milliós költséggel készített megvalósítási tanulmányt az öt EKF-es kulcsprojektről, a 3000 oldalas dokumentum azonban mindeddig nem volt elérhető a nyilvánosság számára.

A dokumentum hétfőtől az ellenzéki frakció internetes oldalán lesz elérhető. A képviselők az anyagot csak titoktartási kötelezettség aláírása ellenében vehették át a városházán. A frakció azonban úgy gondolja, a közpénzből készült tanulmány a közre tartozik.

Negyvennyolcan hitet tettek az EKF mellett

Délre a Pátria Szállodába EKF-megbeszélésre hívott Tasnádi Péter polgármester félszáz értelmiségit. A találkozón számosan kifejtették véleményüket, Matyi Dezső, az Alexandra Könyvkiadó tulajdonosa pedig felolvasott egy nyílt levelet, amelyet aztán 48-an alá is írtak.

„Pécs sikeres EKF-et fog rendezni 2010-ben, és ehhez mi, aláírói ennek
a nyilatkozatnak minden képességünkkel és lehetőségünkkel hozzá kívánunk járulni, mert hiszünk Pécsben. Be fogjuk bizonyítani, hogy az összefogás erejével meg tudjuk és meg akarjuk valósítani álmainkat, és ebben példát kívánunk mutatni más városoknak és régióknak is” – olvasható többek közt a kiáltványban.

Fejlemény a levél ügyében, hogy az egyik aláíróként feltüntetett Tarrósy István szombaton megkereste szerkesztőségünket és jelezte: valójában nem írta alá a levelet. A részletekről a keretes írásunk számol be.

Tarrósy elkötelezett, de nem írta alá

A Pátria Hotelben ismertetett nyílt levél ügye kezd bonyolulttá válni. Szombaton az egyik aláíróként feltüntetett Tarrósy István azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy valójában nem írta alá a kiáltványt, ott sem volt az eseményen.

"Más vonalon értesültem arról, hogy készül egy nyílt levél, de nem hívtak meg a pénteki eseményre. Így nem voltam ott a Pátria Hotelben, ezért nem is írtam alá a levelet" - mondta el munkatársunknak Tarrósy, az eredeti kultúrfővárosi pályázat egyik készítője.

"Később a neten olvastam, hogy én is szerepelek az aláírók között, ráadásul ezzel kapcsolatban olyan hozzászólások jelentek meg a különböző fórumokon, amelyekkel nem szeretném együtt látni a nevemet.

Azt viszont meg kell jegyeznem: nem csak negyvennyolcan vannak Pécsen, akik elkötelezettjei a kultúrfőváros ügyének. Én magam továbbra is elkötelezettje vagyok, ahogy még nagyon sokan ebben a városban, de úgy hiszem, hogy ezt kinyilvánítani más, sokkal jobban szervezett formában kellene." - kommentálta a kezdeményezést Tarrósy István.

A levelet és az aláírók névsorát itt teljes terjedelmében olvashatja!

Nem kell kormánybiztos Bajnai szerint

Délután Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter Komlón arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy testület létrehozása lenne célszerű az EKF kormányzati biztos kinevezése helyett, amelyben többek között Pécs polgármestere is helyet kapna. Bajnai ezt javasolja a február közepén esedékes beszámolója során.

A pénzt, ami jár, Pécs megkapja, azonban a városnak el kell gondolkoznia, mibe fekteti be, hiszen élhetőbb város és fenntartható intézmények létrehozása a cél - mondta a miniszter.

"Más vonalon értesültem arról, hogy készül egy nyílt levél, de nem hívtak meg a pénteki eseményre. Így nem voltam ott a Pátria Hotelben, ezért nem is írtam alá a levelet" - mondta el munkatársunknak Tarrósy, az eredeti kultúrfővárosi pályázat egyik készítője.

"Később a neten olvastam, hogy én is szerepelek az aláírók között, ráadásul ezzel kapcsolatban olyan hozzászólások jelentek meg a különböző fórumokon, amelyekkel nem szeretném együtt látni a nevemet.

Azt viszont meg kell jegyeznem: nem csak negyvennyolcan vannak Pécsen, akik elkötelezettjei a kultúrfőváros ügyének. Én magam továbbra is elkötelezettje vagyok, ahogy még nagyon sokan ebben a városban, de úgy hiszem, hogy ezt kinyilvánítani más, sokkal jobban szervezett formában kellene." - kommentálta a kezdeményezést Tarrósy István. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!