Közélet

2006.02.06. 10:00

Elbontják a sátortetőt?

Tüntetést szerveznek az Expo Center ki nem fizetett alvállalkozói február tizedikére. Azt tervezik, hogy mintegy harminc gépkocsival vonulnak fel a félkész épületétől a Széchenyi térre. A kétmilliárdos beruházást, amely a Pécs Expo és számos kulturális rendezvény helyszíne lenne, már ősszel át kellett volna adni.

Cseri László - Dunántúli Napló

– A városháza előtt táblákkal, feliratokkal demonstrálnak majd az Expo Center alvállalkozói, követelve pénzüket – tájékoztatta lapunkat Mehlhoffer Albert, aki szintén nem tudja kifizetni hat alvállalkozóját. Elvégzett munkájuk ellenértékét – közel 600 millió forintot – mindeddig nem utaltak át nekik. A tüntetés során petíciót kívánnak átnyújtani Toller László polgármesternek.

Az alvállalkozók az elmúlt pénteken tárgyaltak a PVV Rt. és a beruházó Pécsi Rendezvényszervező Kht. vezetőivel. Kapás Szabolcs, a kht. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az alvállalkozók azt szerették volna, ha a kht. közben járna annak érdekében, hogy a fővállalkozó, a KIPSZER FT Rt. kifizesse nekik járandóságukat. Ám az alvállalkozók a KIPSZER-rel állnak jogviszonyban, csak feléjük tudnak elszámolni. A beruházási összeg közel nyolcvan százalékát a kht. már átutalta, a követelések abból teljesíthetők. Kapás Szabolcs lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kht. egy világhírű szakcéget kíván megbízni az épület rendbehozatalával, a tárgyalások már megkezdődtek, árról és időpontról azonban még nem tud nyilatkozni.

Márpedig a rendbehozatal nem lesz egyszerű, állíthatjuk azok után, hogy betekintést nyertünk a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek vizsgálati anyagába. Azt írják többek között, hogy nem jutottak olyan terv birtokába a sátorszerkezetről, amelyet kiviteli tervnek lehetne minősíteni. A kivitelezett központi sátorszerkezet lényegesen eltér az engedélyezési tervben szereplő szerkezettől. A leginkább szembetűnő eltérés a központi szerepű rácsos ív elmaradása. A sátor építése során is több, a szerkezet működését lényegesen befolyásoló módosítást hajtottak végre. Az engedélyezési tervhez képest megváltozott a ponyvaszerkezet alapanyaga. Nem készült a sátor ponyvaszerkezetéről sem megfelelő részletességű kiviteli terv, sem a szerelés minden lényeges mozzanatát feldolgozó szereléstechnológiai terv. Nem volt, aki a felelős statikus tervező összes feladatát vállalta és ellátta volna. Így a sátor felszerelése során törvényszerűen jelentkező nehézségek felmerülésekor a közreműködők rögtönöztek, nem teljesen végiggondolva a módosítások következményeit, és végső soron nem tudták megoldani a sátor kifeszítésének problémáját.

A szerelés folyamán a ponyva erős mechanikai hatásnak lett kitéve. Több esetben durva betonéleken húzták az anyagot. A kivitelezés színvonalát és gondosságát a sok helyen keletkezett szakadások, sérülések és a műanyagot roncsoló szennyeződések minősítik.

A megépített nagysátor rendeltetésszerű használatra alkalmatlan, állapítják meg, javítása után sem éri el a ponyvaszerkezetekkel szemben támasztott követelményeket. A szakértők elbontását javasolják a további károk és költségek megelőzése érdekében. További használata életveszélyes, hangsúlyozzák. Jelen állapotában a ponyva oly mértékben laza, érvelnek, hogy már pár kilométeres szél is jelentős alakváltozásokat hoz létre.

Jelzálogjog 1,8 milliárd erejéig

Toller László nemrégiben azt nyilatkozta lapunknak, hogy az Expo Center magánberuházás, ahhoz a városnak nincs köze. Ennek ellentmond a közgyűlés 27/2005 számú határozata, amely fölhatalmazza a polgármestert egy jelzálogjogot alapító szerződés aláírására. Ez arról szól, hogy a város egyik ingatlanára a Magyar Fejlesztési Bank javára jelzálog legyen bejegyezve 1,7 milliárd forint erejéig a Pécsi Rendezvényszervező Kht. részére nyújtott hitel fedezetéül. Ezt a közgyűlés, az 518/2005. számú, október 13-án kelt határozatában, közel 1,8 milliárdra módosította.

Ponyva a szelek szárnyán

Tavaly augusztus 1-én, körülbelül 30 km/órás szélben következett be az első ponyvaszakadás. Emiatt a központi sátor szerelését felfüggesztették. November 17-én, mintegy 70 km/órás szélsebesség hatására újabb szakadás történt. A hivatalos, a meteorológiai intézet által mért szélsebesség maximális értéke hajnali 04.00 órakor 19.0 m/s volt, ami 68.4 km/h sebességnek felel meg. Ennek ellenére a másnapi jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatok „rendkívüli” időjárást, és 175 km/h szélsebességet említenek, bár a ponyváknak – mint rövididejű terhelést – 288 km/h-s szelet is ki kellene bírniuk.

Áttételek rengetegében elvész a felelősség

A létesítmény tervezője a Pécsi Tudományegyetem 100 százalékos tulajdonában lévő PMMF Politechnika Kft. tervező kollektívája volt. A sátorszerkezet generál kivitelezője a KIPSZER Fővállalkozási és Tervező Rt., amely a KIPSZER Kft.-t és a pécsi Bayer Centert bízta meg a kivitelezéssel. Ezek a cégek további alvállalkozókkal dolgoztattak, amelyek ugyancsak foglalkoztattak alvállalkozókat. A létesítmény beruházója a Pécsi Rendezvényszervező Kht., amelyet a PVV ZRT. hozott létre. Utóbbi a város 100 százalékos tulajdonában lévő társaság.

A gyártó visszavonta a garanciát

A ponyva tartós használatra alkalmatlan, mivel gyártója, a spanyol Industrial SEDÓ cég képviselője 2005. október 27-én, a helyszínen tapasztaltak alapján az anyagra adott garanciát visszavonta. Nagyfokú felelőtlenség lenne ennek ellenére tovább használni, áll a szakértői jelentésben. Mint ahogyan az is, hogy a létesítmény több száz ember befogadására készült, tehát az ilyen épületeknél mind a tervezéstől, mind a kivitelezéstől a legnagyobb gondosság vélelmezhető. Ez az elvárás ebben az esetben nem reális, hívják fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!