Közélet

2016.06.02. 09:14

Életveszélyessé nyilvánították a szigetvári vár egy részét

Elszomorító állapotban várja Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulóját a várvédő kapitány hőstettének helyszíne, a szigetvári vár. Mint kiderült, a falak nemcsak romosak, egyenesen életveszélyesek is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A Baranya Megyei Kormányhivatal néhány napja életveszélyessé nyilvánította a szeptemberi diplomáciai csúcsnak otthont adó szigetvári vár jelentős részét, és a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t – jutott el szerkesztőségünkbe a hír.

Az információt dr. Vass Péter, a város polgármestere is megerősítette, aki elmondta, hogy öröm az ürömben, hogy ilyen módon remény van arra, hogy a szeptemberi ünnepségekig meginduljon és előre haladjon a vár romos nyugati falának helyreállítása.

Lapunk érdeklődésére kiderült, hogy az életveszélyessé nyilvánítást helyszíni bejárással együtt járó hatósági vizsgálat előzte meg, amely megállapította, hogy a nyugati, valamint az északi várfalakat és a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és további két bástyáról is kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek. A május 26-án kiadott dokumentum értelmében a kormányhivatal ezenkívül a vár 11 részét nyilvánította balesetveszélyesnek. Mindezek ismeretében indokolttá vált az említett falszakaszok és bástyák körbekerítése, a látogatóktól való elzárása.

A szigetvári vár esetében nem ez az első eset, hogy közvetlen életveszély miatt lezárják a történelmi műemlék bizonyos területeit. Közvetlenül az ezredforduló utáni években a vár több bástyáját kellett körbekeríteni, mert az omló kövek és téglák veszélyeztették a sétányokon közlekedők testi épségét.

Jól is járhatnak, ugyanis gyorsabb lehet

A kormány még februárban döntött arról, hogy közel 600 millió forintot biztosít a szigetvári várnak, mint az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére, a pénzt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kapja. A város vezetése és lokálpatriótái abban reménykedtek, hogy mielőbb megérkeznek a „címkézett” pénzforrások, és megindulhatnak a fejlesztések. Mindeddig azonban egyetlen kapavágás sem történt a várban, az ünnepségek megkezdéséig pedig alig három hónap van hátra. Egy lapunk által megkérdezett szakértő szerint az életveszélyessé nyilvánítás meggyorsíthatja a beruházásokat, ilyen módon ugyanis mentesülhet a fejlesztés a közbeszerzés alól.

Államfők, delegációk érkeznek

A kialakult helyzet pikantériája: már tavaly eldőlt, hogy török kezdeményezésre Recep Tayyip Erdogan vállalja a Szigetváron kicsúcsosodó megemlékezések fővédnökségét. Magyar részről hasonló szerepvállalásra kérték fel Áder János köztársasági elnököt, és elfogadta a meghívást a horvát elnök, Kolinda Grabar-Kitarović is. Ezen kívül is lehet számítani államfői szintű vendégekre, kiemelt nemzetközi politikai delegációk érkezésére, nem is beszélve a várható nemzetközi – elsősorban horvát, szlovén, osztrák – érdeklődésre. Az ünnepi események központi helyszíne az egykori ostrom helye, maga a vár lesz, ezért lenne kiemelten fontos, hogy méltó állapotba kerüljön a történelmi műemlék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!