Közélet

2014.07.26. 12:21

Elkerülő út: jövőre lélegezhet fel a pécsi Kertváros

A kertvárosi elkerülőt jóval korábbra ígérte először a politika, de most úgy tűnik, az utolsóként bemondott 2015-ös dátumot tartani tudják. Pécsnek és a térségnek létfontosságú lenne a nagy kelet-nyugati mentesítő és az autópálya továbbépítése.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Látható, hogy épül az autópálya 2010-es átadása óta óhajtott kertvárosi elkerülő út, amit jóval korábbra ígért először a politika, aszerint már el kellett volna készülnie. A fejlesztést tulajdonképpen a sztrádával párhuzamosan lett volna logikus elvégezni. Most úgy tűnik, a legutolsónak bemondott, 2015-ös dátumot tartani tudják, ősszel már valószínűleg aszfaltozhatnak.

Az út azért is fontos, mert a majdan talán beinduló új, déli ipari park autópálya-kapcsolatában is segíthet. Az elkerülőre akkor is szükség van, ha ma a kertvárosiak nem észlelnek sokat az autópályáról „lecsorgó” forgalomból – ebben a következetes kitáblázásnak, a forgalom más útvonalra történő irányításának is szerepe van.

Pécsnek fontos lenne a mintegy húsz éve tervezett nagy pécsi, belső, kelet–nyugati mentesítő út, és persze az autópálya továbbépítése is, mindkét irányba. Előbbi amiatt is, mert a többség ma csak Szekszárdnál csatlakozik rá a sztrádára, azaz továbbra is elsősorban a hatosról közelítik meg a várost a Pestről érkezők. De azért is fontos lenne, mert megépülésével ki lehetne tiltani a kamionokat a belvárosból, ráadásul a pécsiek közül is többen ezt az utat használnák, ha egyik városrészből a másikba szeretnének gyorsan eljutni. Ugyanakkor a régóta csak tervként élő projektet jól ismerők szerint az út megépítésével barnamezős ipari fejlesztésekre szolgáló területeket lehetne feltárni Pécsett, ami új befektetőket vonzhatna. Még ez előtt elkészülhetne azonban egy kisebb elkerülő, a Zsolnay út alatt, a vasút vonalában, amely a Nagy Lajos Király útját érné el.

Az autópálya Barcs irányába való továbbépítése (aminek egyelőre nincs lehetséges dátuma) viszont amiatt is kiemelten fontos projekt lenne, mert ha az mielőbb megépülne, akkor Pécs és az M6/M60-as folytatása lehetne a Szegedig futó, országot kelet–nyugati irányban átszelő déli autópályának.

Jövő márciusig készülhet el jelenlegi állás szerint

Nem válaszolt tegnapi lapzártánkig a pécsi önkormányzat az épülő kertvárosi elkerülő úttal, az M60-as tervezett továbbépítésével, valamint a régóta áhított nagy pécsi kelet–nyugati mentesítő úttal kapcsolatos, csütörtökön elküldött kérdéseinkre. Arra hivatkoztak, hogy tizenöt nap áll a rendelkezésükre választ adni.

Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy mit tud tenni az M60-as továbbépítésének felgyorsításáért a pécsi vezetés, milyen konkrét lépéseket tettek az ügyben.

„A pécsi kertvárosi elkerülő út kivitelezésének üteme az elkövetkezendő nyári-őszi időjárásától is jelentősen függ, de várhatóan 2014. december 31. és 2015. március 31. között lehet majd forgalomba helyezni” – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Azt is megkérdeztük, mit lehet tudni az M60-as továbbépítéséről, s mikor kezdődhet az építkezés leghamarabb. Úgy nyilatkoztak, az M60 kapcsán jelenleg a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ készít megvalósíthatósági tanulmánytervet. A NIF Zrt. az Eszék felé vezető irány kapcsán tervezési szerződést kötött, melynek értelmében a környezeti hatástanulmány 2015 őszére elkészül. Ha lesz rá forrás, akkor a kivitelezés legkorábban 2018-ban kezdődhet meg.

Ők a régóta tervezett elkerülő vagy mentesítő úttal kapcsolatban azt írták, hogy forrás rendelkezésre állása esetén folytatódhat az előkészítés, jelenleg a NIF Zrt.-nek nincs elrendelése ezen út kivitelezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!