Közélet

2005.11.09. 11:17

Elkészült az egyetemek rangsora

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ felmérése szerint a pécsi jogászhallgatók (képünkön közülük néhányan) az ország második legjobb jogi karán tanulhatnak – A PTE többi fakultása sem szerepelt rosszul.

Nyaka Szabolcs

Az időnként vitát kiváltó középiskolai rangsorok után idén két felsőoktatási mérleg is megjelent. Az egyik hetilap után a Világgazdaság nevű üzleti napilap közölt egy honi egyetemi-főiskolai listát, természetesen a vállalatok, a munkaerőpiac szemszögéből is vizsgálva a mutatókat. A rangsort az Országos Felsőoktatási Információs Központ készítette.
Az ilyen kimutatás a felsőoktatásban csak nálunk újdonság, vázolta lapunk érdeklődésére dr. Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, az Egyesült Államokban vagy Németországban rendszeresek az ilyen elemzések, amelyek egyben a leendő hallgatók tájékoztatására szolgálnak. A Pécsi Tudományegyetemnek összességében nincs miért szégyenkeznie a rangsort illetően, ha figyelmesen átböngészi valaki a mutatókat, kiderül, olykor töredék értékek döntöttek egy dobogós vagy annál alacsonyabb helyről.
Bókay Antal hangsúlyozta, fontosnak tartják az ilyen felméréseket, mi több, vezetői szinten is megbeszélik az eredményeket. A rektorhelyettes szerint erre a jövőbeni munka során is figyelni kell, hiszen hasznos információkat lehet megtudni, melyik területre is érdemes jobban összpontosítani az egyetemnek. Bókay Antal mindazonáltal kifejtette: bár a jobban vagy rosszabbul „szereplő” egyetemek másképp ítélik meg az ilyen vizsgálatokat, az egyértelműnek látszik, hogy a felmérések az adott intézmény kutatási erősségét, lehetőségeit kevéssé veszik figyelembe. Pedig az egyetemek oktatási és kutatási centrumok is egyben, így ez a mérési adat fontos jelzője lehet egy universitasnak. Persze azt is kár lenne tagadni, a majdani hallgatók nemcsak az alapján választanak egyetemet, milyen nehéz a bejutás, mennyire értékes a diploma vagy éppen mennyire kemény vizsgák várhatóak. Még nyílt napokon vagy középiskolai tájékoztatókon is szóba kerül: azért is döntenek Pécs mellett a gólyajelöltek, mert itt komoly pezsgés, diákélet van. Egy-egy szinte azonos jellegű képzésnél ez is befolyásoló lehet, hiszen az egyetemi évek egyben sokszor a fiatalságot, a még felhőtlen szabadságot jelentik. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy a „buliszempont” a legdöntőbb érv egy bizonyos felsőoktatási intézmény választásakor, de ez is egy a különböző elemek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!