Közélet

2012.06.05. 13:54

Elkészültek a föld alatti tárolók is

Bátapátiban már zajlik a műszaki átadás-átvétel.

M. B. (Dunántúli Napló)

Elkészültek Bátaapátiban a kis- és közepes radioaktivitású hulladékokat befogadó atomtemető föld alatti tárolókamrái – jelentette be a napokban Bátaszéken tartott sajtótájékoztatóján Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Jelenleg a műszaki átadás-átvétel, a technológia rendszerek üzemi próbája zajlik. A felszín alatti létesítmény üzemeltetési engedélye iránti kérelmet jövő hónap végéig nyújtják be a hatóságoknak, 2012 végén pedig elkezdik a hulladékok földalatti elhelyezését.

A kis és közepes mértékben sugárszennyezett holmik elhelyezésére vonatkozó program 1993-ban indult azért, hogy végleges megoldást találjanak a Pakson keletkezett, húszezer köbméternyire becsült sugárszennyezett hulladék sorsára. A közel hatvanmilliárd forintos beruházás részeként már korábban átadták a létesítmény központi és az úgynevezett technológiai épületét.

Utóbbiba kerültek a Paksról érkező – többek között szennyezett szerszámokat, munkaruhákat tartalmazó – hordók is, amelyeket a felszín alatti tárolókban helyeznek majd el véglegesen. A hulladékok ezer évre szóló, biztonságos elhelyezését garantálják a szakemberek.

M. B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!