Közélet

2008.08.11. 06:10

Élményfürdő: máshol csobban a baranyai

A Dunántúl legnagyobb városának lakói ebben a szezonban sem élvezhették egy látványfürdő élményét – s a jelek szerint egy ideig ez még biztosan így is marad.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Lassan közelít a nyár vége, s bizonyára sok pécsi család töltött egy pár kellemes órát egy-egy élményfürdőben. Az pusztán a kérdés, hogy hol: például Kaposváron vagy éppen Zalaegerszegen? Az ellenben bizonyos, hogy Pécsett nem, hiszen a baranyai megyeszékhelyen jelenleg sincs élményfürdő, pedig már szinte valamennyi jelentősebb város büszkélkedhet ilyennel.

Noha – legalább a szavak szintjén – az elmúlt években többször felmerült, hogy Pécsett is létesülhetne látványfürdő. 2003-ban a szocialista Juhász István, a gazdasági bizottság akkori és jelenlegi elnöke egyenesen úgy fogalmazott lapunknak: stratégiai kérdéssé vált egy aquapark kialakítása, mivel egy ekkora lélekszámú város nem maradhat komolyabb fürdő nélkül. Akkor Gonda Tibor alpolgármester vezetésével egy küldöttség Ausztriában is járt, ahol az építés, üzemeltetés körülményeit tanulmányozták. Felmerült, hogy a Balokányban avagy máshol, zöldmezős beruházás keretében épülhetne fürdő – legkésőbb 2006-ig. 2005-ben erre komolyabb esély is kínálkozott, a városvezetés hosszasan tárgyalt egy külföldi céggel, csúszdás, élménymedencés aquapark kialakításáról. A költségek 5 milliárdra rúgtak volna, úgynevezett ppp-rendszerben – a város 25 év alatt fizette volna vissza ezt az összeget –, ám ez az elképzelés sem valósult meg. Bár több városban központi pályázat segítségével, az önkormányzat önrészével épült fürdő, Pécsett ilyen lépés sem történt. Egy turisztikai pályázat kapcsán 2006 augusztusában Gonda Tibor már úgy nyilatkozott, tudomásul kell venni, hogy az elkövetkező években a fejlesztésre szánt pénzeket az Európa Kulturális Fővárosa programra kell szánni – azaz élményfürdő akkor lehet, ha azt egy magánberuházó hozza létre.


Most hasonlóan fogalmazott a Dunántúli Napló kérdésére Tóth Bertalan alpolgármester is. A politikus elmondta, a közelmúltban tárgyaltak egy befektetővel, aki tervezte egy komolyabb élményfürdő létrehozását. Az azonban bizonyos, hogy a pécsi önkormányzatnak jelenleg nincs arra forrása, hogy látványfürdőt létesítsen, így városi beruházásra nem lehet számítani.

Fedett, nyitott, csúszdás, gejzíres, vízeséses

Ha csak szűkebb környezetünkben, a Dunántúlon körülnézünk, lassan nehezebb olyan nagyvárost, megyeszékhelyet találni, ahol nincs látványfürdő, mint ahol van. A kínálat ugyanis bőséges. Somogy központjában, Kaposváron a Virágfürdő elnevezésű központ hívogatja a látogatókat (szó szerint, ugyanis Baranyában óriásplakátokon is hirdetik). Itt 13 medence és 3 csúszda található, valamint csaknem félszáz látványelem: vízgombák, barlangvízesés, gejzír és így tovább. Hasonlóképpen népszerű a zalaegerszegi Aquacity, ahol a hullámmedence és a „lassú folyó” is kipróbálható. De hogy egy kissé távolabb menjünk: Szombathelynek is van csúszdás, élményelemekkel felszerelt strandja. Győr szintén ellátott, Esztergomban pedig a közelmúltban készült el önkormányzati és pályázati pénzekből a vadonatúj fürdő. Az elmúlt években a baranyai kisebb településeken is zajlottak fürdőberuházások, s a településekhez mérten kisebb, de színvonalas fürdők, strandok születtek önkormányzati és/vagy magántőkéből, például Szigetváron vagy a Komlóhoz tartozó Sikondán.

Egy magyar beruházó adhat újabb esélyt

Idén tavasszal határozott arról a pécsi közgyűlés, hogy – amint akkor beszámoltunk róla – településrendezési szerződést köt egy magánbefektetővel. A társaság a Balokány-liget mellett futó vasútvonaltól délre többek között nívós szállodát és a Tropical Heaven (Trópusi mennyország) elnevezésű látványfürdőt szeretné kialakítani. Mint Tóth Bertalan alpolgármester utalt rá, ekkor tárgyaltak a beruházóval, és az alpolgármester közlése szerint a város állni fogja a szerződésben kötötteket (a beruházáshoz egyébként még területre és útra van szükség, erről szól maga a megállapodás is). Lapunk most is kereste a fővárosban bejegyzett céget illetve annak jogi képviselőjét, egy pécsi ügyvédi irodát. Itt azt az információt kaptuk, hogy az illetékes külföldi útja miatt csak pár nap múlva tudnak tájékoztatással szolgálni. A korábbi nyilatkozatokban mindenesetre a társaság azt közölte, az elképzelések szerint az Európa Kulturális Fővárosa évére, azaz 2010-re tervezik átadni a fürdőt illetve az ötcsillagos szállodát, egyéb beruházásokat pedig később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!