Közélet

2006.10.17. 12:40

Elnöki fővédnökséget javasolnak az EKF-proramhoz

Pécs | A civilek szerepének erősítését és a Pécs 2010 projekt tekintélyének helyreállítását kérik pécsi értelmiségiek és közéleti szereplők abból az alkalomból, hogy felállt a város új képviselőtestülete és egy éve nyerte el Pécs az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet. A nyilatkozat aláírói Sólyom Lászlót javasolják a program fővédnökének.

Violator

Ahogy arról a múltban beszámoltunk, a Pécs 2010 projekt körül az elmúlt egy évben rengeteg feszültség halmozódott fel. A város vezetése és a projekt civil irányítói közti elmérgesedő viták miatt nyár elején távozott a Pécs2010 Menedzsment Központból Takáts József, a győztes pályázat írója, Pécs kulturális főtanácsosa, és a szakmai szervezetek egyre nyomatékosabban adtak hangot aggodalmaiknak a csúszó beruházások miatt, amelyek következményeképpen az egész 2010-es programsorozat veszélybe kerülhet.
Az eredetileg a civilek bevonására építő pályázat megvalósítása írói érzése szerint egyre távolabb került a kezdeti elképzelésektől, míg a város vezetése amellett érvelt, hogy a jelenlegi kulturális intézményrendszer keretein belül kell megvalósítani a programokat.

A viták  – a jelek szerint időleges – lezárása érdekében a pécsi közgyűlés júliusban új irányítási rendszert fogadott el, amely az addiginál jobban biztosítja a menedzsment központ szakmai függetlenségét és a civil szervezetek részvételét a Pécs2010 előkészítésében, a Kulturális és Oktatási Minisztérium pedig miniszteri biztost nevezett ki, elősegítendő a kormány és a projekt irányítói közötti koordinációt.

A tegnap kiadott nyilatkozat aláírói – köztük Takáts József – szerint azonban mindez nem elegendő. Véleményük szerint a projekt tekintélye a viták miatt csökkent az elmúlt egy évben és a megvalósítás eltávolodott a győztes pályázat szellemétől. A kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében az aláírók három javaslatot tesznek.

A javaslatok között szerepel a menedzsment központ szakmai önállóságának biztosítása oly módon, hogy négy évre előre tervezze a városi közgyűlés a központ költségvetését, elősegítendő a hosszabb távú tervezést. Az aláírók szerint az is szerencsés lenne, ha Sólyom László köztársasági elnök lenne a Pécs2010 program fővédnöke, már csak azért is, mert az államfők fővédnöksége gyakorlatnak mondható Európában. Ezen kívül Sólyom László azért is lehetne különösen alkalmas erre a tisztségre, mert szorosan kötődik Pécshez és a civil mozgalmak iránti elkötelezettségét bizonyítja korábbi Védegylet tagsága és a Civilek a Zengőért szervezetben kifejtett tevékenysége.
A Pécs2010 program megvalósításához az aláírók szerint létfontosságú a nyugodt politikai légkör, és a politikai konszenzus, amely jelenleg egyébként adott. Annak érdekében, hogy ezen a téren ne történjen kedvezőtlen változás, a nyilatkozat aláírói kezdeményezik, hogy a közgyűlés alakítsa ki az egyetértés fenntartásának szervezeti kereteit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!