Közélet

2011.05.26. 08:58

Élőben a pécsi közgyűlésről: döntöttek a Magasházról

Hetven napirendi pontot tárgyal Pécs közgyűlése. Téma lesz a város hiteleinek átütemezése is. Hogy a komoly városházi munka szórakoztatóbb legyen, tudósítónk kalandos-mesés elemekkel dobja fel a közvetítést. A lovagi tornák világában bizonytalanul mozgó olvasóink számára a közgyűlést követően a közéleti újságírás hagyományos stílusában is összefoglalót adunk.

N. F., BSA (Dunántúli Napló)

18:53 - Véget ért a közgyűlés
 
Nem sok vita maradt igazából a közgyűlési ülés végére. Egyedül a Baptista Egyháznak üzemeltetésre átadandó szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban vitatkoztak a képviselők. Annak köszönhetően azonban, hogy a többség is elfogadta az ellenzéki módosító javaslatokat, megszavazták ők is az előterjesztést. Azok lényege az volt, hogy Pécs beleszólhasson a folyamatokba, szakmai munkába, ha azt szükségesnek tartják.
 
A közgyűlési közvetítés véget ért. Köszönjük az egész napos figyelmet!

17:34 - Csendes késődélután a közgyűlésben
 
A mára kitűzött hetven napirendi pontnak immár a kétharmadánál, az 51. napirendi pontnál járnak. Most jönnek a baptisták. Az előző pontnál megszavazták, hogy Matyi Dezső futballista tehetségei használhatják majd a Hajnóczy kollégiumot. Amúgy a Magasház-program kb. egy órán át tartó vitája óta csendesen mentek le a napirendek, a többség mindent  megszavazott.

16:31 - Az ellenzék nem szavazta meg, de átment az előterjesztés a Magasházról

Az ellenzék nem szavazta meg az előterjesztést, ám tizenhét igennnel, hét nemmel elfogadták az előterjesztést. Ennyit a Magasházról mára, a közgyűlés szüntet tart.

16:24 - Navracsics szóban megígérte

Páva Zsolt szerint Pécs igenis kényszerhelyzetben van, és ezért mielőbb meg kell valósítani ezt a programot. S mivel anyagilag kényszerhelyzetben van, ezért nem képes maga megvalósítani ezt a beruházást. Páva szerint minden szempontból, jogi értelemben támadhatatlan a tervezett megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy természetesen ennek a tervnek is is vannak gazdasági kockázati elemei. Ám Navracsics Tibor személyesen látogatta meg a leendő kormányzati központot, és azt az ígéretet tette, hogy a kormány támogatni fogja a központ felépítését.
 
Nem kellett pályázat
 
Azokra az ellenzéki felvetésekre, amelyek a pályázat létét hiányolják, a polgármester azt mondta, hogy azért nem volt pályázat, mert itt az ingatlan tulajdonosa nem az önkormányzat. Arra, hogy a kontraktusban milyen városi kezességvállalás van, közölte, erről azért nem is érdemes szerinte beszélni, mert nincs benne semmiféle kezességvállalása a városnak.
 
A nyerő konstelláció
 
A Tóth Bertalan által korábban felvetett „problémára” (azaz, hogy a most megvitatásra kerülő anyagban a tervezett ingatlanoknál szereplő, kilistázott alapterületek összessége rosszul van összesítve) a polgármester úgy reagált, hogy majd a beruházás-felügyelő minden ilyen esetleges hibát ki fog javítani.

Páva szerint most jött el az a konstelláció, amely eddig így együtt nem volt, emiatt sem lehetett eddig nekiállni a Magasház fejlesztésének, s emiatt kell most startolni. E konstelláció három elemből áll: a piacon lévő vállalkozóból, kormányzati támogatásból és az önkormányzati akaratból.

15:55: A Jobbik sem támogatja

Következzék: a JOBBIK!!!!!!!! Tattararattararattata! Gyimesi Gábor azt mondja, nem támogatják ezt a projektet. Talán mert félnek, hogy cigányok késelik majd meg a Magasházat? Neeeeeeeeem! Ő is a nyilvánvaló kormányzati szándékot hiányolja. Szerinte ilyen költségvetési helyzetben a városnak nem szabadna belevágnia ebbe a projektbe.

15:50 - A számszerű vitáknak még nincs itt az ideje

Csizi Péter alpolgármester kicsit halkan beszél, erre oda kéne figyelnie a jövőben. Azt monja, nem tudni, hány négyzetméter lesz az épület. A "számszerű vitákat" szerinte később kell csak lefolytatni a közgyűlésben. Szerinte a kormányhivatalok létrehozása egyértelmű szándék a kormányzat részéről arra vonatkozóan, hogy mire van szükség.

15:46 - Nincs szükség ilyen irodaházra - folytatta Tóth

Dr. Tóth úr szerint nincs szüksége az önkormányzatnak ilyen irodaházra, ráadásul kormányzati döntés sincs arról, hogy a kormányhivatalok ide fognak költözni. Szerinte nem szabad most döntést hozni a kormányzati garancia nélkül. Ezt ragozza már vagy tíz perce, pedig sokkal gyorsabban vége lehetne a vitának, ha csak egyszer mondaná el. :((((

15:40 - Tóth Bertalan szerint ez PPP

Dr. Tóth Bertalan szerint ez egy tipikus PPP konstrukció, amit a jelenlegi kormány lépten-nyomon ekéz (csépel, ütlegel, bánt, elutasít, kínoz, stb.): egy magánbefektető megelőlegezi a pénzt, amit aztán az önkormányzat hosszú-hosszú évtizedeken keresztül fizet vissza. Tóth szerint jelenleg nem tudni, mennyibe fog kerülni ez a projekt az önkormányzatnak. Négyzetmétereken lovagol a szocialista párti képviselő, orr alá dörgöl, számokat ad össze, matekozik serényen, érvelése tetszetős, várjuk a reakciókat. Ki mit nyer ebből e történetből - kérdezi az MSZP ökle, aki azt firtatja, milyen biztosítékok vannak arra, hogy az önkormányzat jól fog járni? Egyensúlyba van az önkormányzat és a befektető nyeresége? - teszi fel a költői kérdést Bertalan, amit sajnos meg is válaszol, pedig nem kéne, hiszen egyértelmű a válasz: NINCS!

15:22 - Pénzhez jutna a város

Készült egy tanulmány a pécsi magasházzal kapcsolatban. A tanulmány itt olvasható. A Közigazgatási Szolgáltató Központban kapna helyet a polgármesteri hivatal hatósági osztálya, ügyfélforgalmi hivatalai és az adóosztály, más köz- és államigazgatási funkciók is helyet kapnának itt. Egyelőre kérdéses, a NAV (volt APEH) be tud-e költözni ide. Páva szerint sok ingatlan felszabadulna a városban, amelyeket értékesítenék, így bevételhez jutna a város.

Keresztes Lóránt (LMP) azt mondja, nem látja át az egész, bonyolult konstrukciót. Véleménye azért van róla. Úgy véli, hogy hosszú távú, igen komoly kötelezettségvállalásról van szó. Keresztes szerint túl rossz állapotban van a város költségvetése ahhoz, hogy ilyen projektbe fogjon. "Azt sem tudjuk, mennyibe fog kerülni a bontás" - mondja.

15:17: Indul a vita a Magsházról

Páva Zsolt bevezetőjével megkezdődött a Magasház vitája.

13:32 - Elfogadták Páva hitel-átütemezési javaslatát

A közgyűlés elfogadta Páva Zsolt polgármester javaslatát. E szerint az OTP-vel fennálló, és 2011. május 31-én lejáró, hétmilliárdos folyószámla hitelkeret-szerződést a költségvetés működési költségeinek átmeneti finanszírozása céljából 2012. május 31-ig megújítanák. Az ugyancsak az OTP-től felvett fejlesztési célú hitelek 2011. év II. félévére, 2012. év teljes évre és 2013. év I. félévére esedékes tőketörlesztő részleteit pedig átütemeztetnék. (Magyarán: a tőketörlesztést halasztják, csak a kamatokat fizetik egy darabig.)

A közgyűlési igen felhatalmazta a városvezetést a bankkal történő ilyen irányú megegyezés megkötésére.

A folyószámla hitelkeret, valamint a 2005. és 2007. évben igénybevett hosszúlejáratú hitelek biztosítékául egyaránt az önkormányzat összesen tizenöt városi ingatlant ajánl fel a banknak jelzálog-terhelésre. Így például a Malomvölgyi Szabadidőparkot, a Bóbita Bábszínház volt épületét, a Vadász úti óvodát vagy a Kovácstelepi Sportpályát.

12:45 - A helyzet komolyra fordult

A lovagokat szétzavarták, a bulinak vége, a hangoskodókat kivezették a teremből, a helyzet komolyra fordult. Jelenleg a hitel-átütemezésről tárgyalnak a képviselők.

-------------- Közvetítésünket megszakítjuk ----------------------

12:37 - Lebontanák a Magasházat

Bréking nyúz! A 30. napirendi pont szerint lebontanák a Magasházat. És ez nem lovagi tréfa. A téma részleteiről ITT olvashat.

--------------------------------------------------------------------------

Szereposztás

Lovagok

Nagy Feketeszakáll Csaba

Nyőgéri Vakmerő Lajos

Sir Páva Lancelot Zsolt

Csizi Sasfióka Péter

Grób Nyuszifül Gábor

Gyimesi Dulifuli Gábor

Dr. Tóth Hókuszpók Bertalan

Keresztes Szivárványkobold Lóránt

Oszoli Szakáll Bajusz Nélkül Dénes

Kővári Aranyhajú János

Schmuck Kegyetlen Roland

Hoppál Oroszlánszívű Péter

Meixner Mozdulatlan András

Lovagrendek

Lehet Más a Lovagi Torna Lovagrend

Jobbik Lovagrend

Kardcsörtetés Pécsért Lovagrend Egyesület

Magyar Szocialista Lovagrend

Fidesz-KDNP-Kétharmad Lovagrend

12:35 - 2013 őszétől jó lesz leőweys diáknak lenni

A negyed óra sosem negyed óra, csak háromnegyed tizenkettőkor folytatódik a nagyszünet előtt a torna. Feketeszakáll a Leőwey Gimnázium igazgatói pályázata kapcsán nem szalasztja el a lehetőséget, hogy az iskola jövőjéről ejtsen néhány szót. Megtudjuk, hogy nagyon jó lesz a jövőben, 2013 őszétől leőweys diáknak lenni. Akkortól már az új helyen csengetnek be a régió egyik legjobb középiskolájában.

Már nem annyira Mozdulatlan is dícséri a tervet, amely szerint a Bőrkliniára költözne a közel ezer tanulóval rendelkező Leőwey. Nem is csoda, hisz miután a ciszterci rend korábbi főapátja és vezetése nem fogadta el a Nagy Lajos közelében lévő volt műszaki középiskola épületét, a szocialista városvezetés az egyetemmel megállapodva hozta tető alá a bőrklinikás projektet.

Feketeszakáll elmondja, hogy a rend és a polgármester közt folyamatosak a tárgyalások.

Szünetet rendeltek el az MSZP kérésére.

Tűznyelők a folyosón, Oroszlánszívű egyetlen ökölcsapással letaglózott egy ökröt, amit rögtön nyársra is húztak a büfében.

11:13 - Gaál Tibor lesz a Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója

Gaál Tibor pályázik a Kodály Zoltán Gimnázium igazgatói pozíciójára. A pedagógus 1996 óta az intézmény vezetője, a tantestület és az illetékes önkormányzati bizottság is támogatja. Egy 80 ezer forintos bérkiegészítési miatt a Jobbik Lovagrend nem támogatja a kinevezését. Dulifuli szerint egy egységes premizálási rendszert kellene bevezetni a város intézményeinél.

Mozdulatlan szerint kérdés, miért csak az igazgatók kaphatnak prémiumot, miért nem kaphat mindenki. Feketeszakáll biztosít mindenkit arról, hogy céljuk egy jól működő, ellenőrizhető rendszer kialakítása a közoktatásban, amiben az igazgatóknak kiemelt szerepe lesz. Oroszlánszívű szerint a kormány a pedagógus életpálya modell kialakításával segíti majd a pedagógusokat. Dulifuli újra pengét villant: nem győzték meg a fideszes vitézek, még mindig sokallja azt a 80 rugót.

A közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

10:49 - A szocialisták a rendőrök és tűzoltók mellett állnak

Hókuszpók kopjáját Buda vára felé hajította! A tűzoltóparancsnok beszámolója után a harcias lovag biztosította a szakembert, hogy a korengedményes nyugdíj kapcsán kirobbant társadalmi vitában az MSZL a rendőrök és tűzoltók mellett áll. Nem tudom, Kordé Norbertet ez megnyugtatta-e.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Összecsapás a közgyűlésben - pont mint a páncélos vitézek (képünk illusztráció)
[/caption]

10:35 - Ki védi meg a Magyar Szocialista Lovagrendet?

Helyi természeti értékeket véd meg a közgyűlés, itt megtekinthető a védett értékek listája, végignéztem, a Magyar Szocialista Lovagrend nincs rajta, pedig Schmuck "Kegyetlen" Roland igazán rajta lehetne.

Hókuszpók visszatért Meixner "Mozdulatlan" András mellé, de sem Vakmerőt, sem Kegyetlent nem látni. Reméljük nem szakadt szét a Magyar Szocialista Lovagrend! Egyébként ki-be járkálnak a vitézek, nem tudom, mi van itt, ennyi pisi a világon nincs.

Kővári Aranyhajú János, a Kardcsörtetés Pécsért Lovagrend Egyesület lovagja az előterjesztő. Dulifuli egyetért, Sir Lancelot kellemesen csalódott a Jobbik Lovagrendben!!!

10:15 - Megy a szobor, uránvárosiak!

A 37 négyzetméter című köztéri alkotásról van most szó, amelyet az Uránbányász téren állítanának fel. Sir Lancelot mutatja be verbálisan az alkotást, egyelőre fegyvertelenül. Dulifuli sorompóba áll! A Jobbik Lovagrend nem szavazza meg a műalkotást, mert ők konzervatívok - mondja a vitéz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A 37 négyzetméter című alkotás látványterve
[/caption]

A fegyver nélkül érkező Keresztes Szivárványkobold Lóránt, a Lehet Más a Lovagi Torna Lovagrend lovagja azt kérdezi, lehetne-e virágokat és padokat elhelyezni a szobor körül. Oszoli "Szakáll Bajusz Nélkül" Dénes azt mondja, jó lesz az a szobor Uránba. Még valaki hozzászólt, de senki nem tudja, ki volt az. Megszavazták.

09:56 - Háborút nem indít Pécs a Közgép ellen

Dr. Tóth Hókuszpók Bertalan a Zsolnay Manufaktúra megvásárlása felől érdeklődik. Kardját suhogtatva azt kérdezi Sir Lancelottól, hogy milyen jogi lépéseket tesz az önkormányzat amiatt, hogy a "Fidesz-közeli" Közgép Zrt. határidőre nem fizette ki a Zsolnayért a szerződésben meghatározott összeget.

A Magyar Szocialista Lovagrend négy közgyűlési tagja közül egy ül bent a teremben, a többiek talán a mutatványosok sátrához mentek bámészkodni.

Sir Lancelot harci buzogányát feje fölé emelve azt mondja, 50 millió már megérkezett a Holdinghoz, a további jogi lépésekről még egyeztetnek. Háborút tehát nem indít Pécs a Közgép ellen. Hókuszpók szerint a közgyűlés nem döntött részletfizetésről, egy összegben kellett volna virítania az aranyakat a cégnek, amelyet szerinte fel kéne szólítani, hogy 30 napon belül teljesítse kötelezettségét. Hú, ez kemény volt! Sir Lancelot és Hókuszpók is elfáradtak az összecsapásban. Mindketten sértetlenül távoztak sátraikba.

09:38 - Deresek is lesznek a Széchenyi téren

Gyimesi "Dulifuli" Gábor a Jobbik Lovagrend tagja mondott valamit Trianonról. Ellenzi. Későn kicsit. Most Hoppál Oroszlánszívű Péter beszél - szokása szerint nagyon szépe - a Megbékélési Chartáról, kár, hogy senki sem figyel rá. Várjuk az első összecsapást. A Széchenyi téren állítólag kalodákat és dereseket állítanak fel a rendbontók számára. Vége a napirend előtti hozzászólásoknak.

09:34 - Egyre feszültebb a hangulat

Grób "Nyuszifül" Gábor fideszes lovag valami megbékélési chartáról beszél, de a vért akaró nézősereg zúgolódása elnyomja hangját. Nem is baj. Sasfióka reagál a napirend előtti felszólalásra, de őt sem hallani, mert egy jobbágyot éppen lopáson kaptak a poroszlók. Rögtön levágták a kezét a folyosón. Egyre feszültebb a hangulat.

Sir Páva Lancelot Zsolt becsöngetett. Jelenleg rendőröket és tűzoltókat tüntet ki. Csizi "Sasfióka" Péter olvassa fel a kitüntetettek méltatását, hiba nélkül. Vége a ceremóniának, most mindenki gratulál mindenkinek. Tíz perces szünet. Egyébként jelenleg négy vitéz hiányzik, ők a hírek szerint a Szentföldön harcolnak a hitetlenek ellen, de az is lehet, hogy csak elfelejtettek eljönni.

09:08 - Nyőgéri "Vakmerő" Lajos lefordult a lóról

A lovak türelmetlenül ágaskodnak, a lovagok vértjeiket ellenőrzik, az apródok a fegyverekkel rohangálnak le-föl. Nyőgéri "Vakmerő" Lajos váratlanul lefordult a lóról, de talpra segítették.

Nagy "Feketeszakáll" Csaba vért iszik kupából. Az első napirendi pont: tisztségviselői beszámoló, beszámoló átruházott hatáskörben hozott bizottsági, valamint részönkormányzati döntésekről. Percek múlva kezdődik az Első Pécsi Lovagi Torna.

08:58 - Lancelot, Hókuszpók a pécsi közgyűlésen

Hetven napirendi pontot tárgyal ma a pécsi közgyűlés. Kilenckor kezdődik az ülés, amelyen a legérdekesebb napirendi pontnak a város hiteleinek átütemezéséről szóló előterjesztés ígérkezik. Bár ki tudja, lehet, hogy Önt, kedves Olvasó az a kérelem érdekli, amely a Szöcske utca 01616 hrsz-ú ingatlan belterületbe csatolása érdekében adtak be az önkormányzathoz.

Hogy az ülés unalmasabb részein is jól szórakozzanak, kalandos, mesés elemekkel dúsítjuk fel a nap eseményeit.

A legérdektelenebb téma is érdekessé válik, ha dr. Tóth Bertalan vagy Hoppál Péter helyett Sir Lancelot vagy Hókuszpók tűnik fel az ülésteremben. Kaland, izgalom, vér és szavazógép! Tartsanak velünk!

<!-- Élőben a pécsi közgyűlésről: döntöttek a Magasházról Hetven napirendi pontot tárgyal Pécs közgyűlése. Téma lesz a város hiteleinek átütemezése is. Hogy a komoly városházi munka szórakoztatóbb legyen, tudósítónk kalandos-mesés elemekkel dobja fel a közvetítést. A lovagi tornák világában bizonytalanul mozgó olvasóink számára a közgyűlést követően a közéleti újságírás hagyományos stílusában is összefoglalót adunk. N. F., BSA (Dunántúli Napló) A Magyar Szocialista Lovagrend négy közgyűlési tagja közül egy ül bent a teremben, a többiek talán a mutatványosok sátrához mentek bámészkodni. Sir Páva Lancelot Zsolt becsöngetett. Jelenleg rendőröket és tűzoltókat tüntet ki. Csizi "Sasfióka" Péter olvassa fel a kitüntetettek méltatását, hiba nélkül. Vége a ceremóniának, most mindenki gratulál mindenkinek. Tíz perces szünet. Egyébként jelenleg négy vitéz hiányzik, ők a hírek szerint a Szentföldön harcolnak a hitetlenek ellen, de az is lehet, hogy csak elfelejtettek eljönni.

Hókuszpók visszatért Meixner "Mozdulatlan" András mellé, de sem Vakmerőt, sem Kegyetlent nem látni. Reméljük nem szakadt szét a Magyar Szocialista Lovagrend! Egyébként ki-be járkálnak a vitézek, nem tudom, mi van itt, ennyi pisi a világon nincs. Szereposztás Lovagok

Nagy Feketeszakáll Csaba

Nyőgéri Vakmerő Lajos

Sir Páva Lancelot Zsolt

Csizi Sasfióka Péter

Grób Nyuszifül Gábor

Gyimesi Dulifuli Gábor

Dr. Tóth Hókuszpók Bertalan

Keresztes Szivárványkobold Lóránt

Oszoli Szakáll Bajusz Nélkül Dénes

Kővári Aranyhajú János

Schmuck Kegyetlen Roland

Hoppál Oroszlánszívű Péter

Meixner Mozdulatlan András

Lovagrendek

Lehet Más a Lovagi Torna Lovagrend

Jobbik Lovagrend

Kardcsörtetés Pécsért Lovagrend Egyesület

Magyar Szocialista Lovagrend

Fidesz-KDNP-Kétharmad Lovagrend A 37 négyzetméter című alkotás látványterve Összecsapás a közgyűlésben - pont mint a páncélos vitézek (képünk illusztráció) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!