Közélet

2011.07.08. 18:37

Előfordul, hogy valaki itt sebész, külföldön ápoló

Bár az orvosok száma drasztikusan csökken, a betegek ebből egyelőre nem sokat tapasztalhatnak.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Miközben folyamatosan újabb és újabb orvosok felmondásáról és külföldi munkavállalásáról hallani, a betegek vélhetően eddig nem sokat tapasztalhattak ebből. Egyelőre ugyanis különféle átszervezésekkel sikerült megoldani a betegellátást.

– Jelenleg valóban nincs ok a pánikra, hiszen a feladatainkat el tudjuk látni – tudtuk meg dr. Kollár Lajostól, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatójától. – Az tény, hogy külföldön például az aneszteziológusok nagyon keresettek, sőt, olyan is akad, hogy egy orvos nyugaton gyakorlatilag ápolói feladatokat lát el, az itthoni fizetése többszöröséért. Mindezekből azonban a betegek szerencsére semmit sem tapasztalnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megyében is csökkent az orvosok száma, de az egyetemi központnak számító Pécsett egyelőre nincs nagy baj
[/caption]

-----------------------------------------------------------------------
Ön érez-e orvoshiányt a kórházakban? Szavazzon a középső hasábban!
-----------------------------------------------------------------------

Ugyanakkor tény, hogy a jelenlegi bérezés mellett reális veszély az elvándorlás, s ha a kormányzat hosszú távon nem tud ennek megoldásában lépéseket tenni, akkor lehetnek komolyabb gondok is.

Országosan rosszabb a helyzet, mint Baranya kórházaiban

Egy friss felmérés szerint több mint ötezerrel csökkent a regisztrált orvosok száma Magyarországon az elmúlt időszakban. Míg az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal monitorrendszere 2009 utolsó napján 33 272 működési nyilvántartással rendelkező doktorról adott számot, addig az egy évvel későbbi, legutóbbi adatbázisban már csak 28 136 orvos szerepel. (Érdemes megjegyezni, hogy hét évvel ezelőtt ez a szám a jelenleginél tízezerrel több volt.)

Baranyában ugyanakkor az átlagnál valamivel jobb a helyzet: itt ugyanis „csupán” 8,2 százalékkal kevesebb az orvos, mint 2009-ben. Veszprém megyében ugyanez a szám 34,2 százalék...

– Az orvosképző egyetemek városai alapvetően jobb helyzetben vannak, hiszen az oda járó diákok közül sokan szívesen maradnak az adott helyen – mondja dr. Kollár Lajos. – Hogy egy konkrét példát is mondjak: a sebészetre most például öt rezidens szeretne bejutni, azaz itt például szó sincs arról, hogy nincs, aki ellásson egy beteget.

– Igaz, többen fontolgatják, hogy elmennek, de a napi szintű betegellátásban ez nem érződik – mondta el a Dunántúli Naplónak Mohács kórházának orvosigazgatója, dr. Kincses József. – Persze a várólisták hosszúsága árulkodó, de jelenleg itt sem beszélhetünk katasztrófahelyzetről.

Már nem jellemző a külföldi hétvégézés

Míg korábban előfordultak olyan, kis túlzással extrémnek is minősíthető esetek, hogy egy-egy orvos pénteken, az itteni munkája végeztével repülőre szállt, majd szombaton és vasárnap ügyelt egy nyugat-európai ország kórházában, mostanra ez a fajta munkavállalás nem jellemző.

– Részint a fizetések sem olyanok már sem külföldön, sem Magyarországon, hogy megérje emiatt utazni, részint pedig ez a fajta kalandos élet sem szokványos: aki menni akar, az most már inkább hosszú távra megy ki, azaz kiköltözik, s nem utazgat hétről hétre – tudtuk meg Kollár Lajostól.

A rezidensek még kivárnak – bérrendezés lehet, de feltételekkel

– Fél évet kapott a kormányzat a Magyar Rezidens Szövetségtől: ha december 31-ig nem sikerül megállapodni az orvosbérekről és a munkakörülményeikről, januártól több ezer orvos hagyja el
az országot – jelentette be a közelmúltban Papp Magor elnök a Magyar Rezidens Szövetség elnökségének határozatát.

Ahhoz, hogy 2012. január 1-je után is itthon gyógyítsanak az orvosok, a jelenlegi 80-90 ezer forint helyett
a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, a kezdőknek havi 200, a szakorvosoknak havi 300 ezer forintos nettó fizetést, a túlórák és többletmunkák jogszabályok szerinti betartását kérik.

Úgy tudjuk, a kormányzat jelenleg gőzerővel dolgozik a helyzet megoldásán: jelen állás szerint egy szakmai koncepciót (amely – bizonyos feltételek mellett – tartalmazza a bérek korrekcióját is) hamarosan el is fogadhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!